Til hovedinnhold

Intel snart på banen med QLC-SSD, hvor hver eneste celle kan lagre fire bit

Vegar Jansen, Tek.no
Vegar Jansen

Da Intel SSD 600p Series kom på banen for litt over ett år siden, var det endelig mulig å få tak i en anstendig priset SSD med bedre ytelse enn det vi fant hos de vanlige 2,5-tommers SATA-modellene.

Nå er etter alt å dømme etterfølgerne på trappene. I hvert fall har modeller med betegnelsen 760p og 660p Series dukket opp i visse nettbutikker, selv om de ennå ikke er listet på Intels nettsider.

De nye modellene kommer i likhet med 600p Series kun i «tyggegummiformfaktoren» M.2 2280, som betyr at det er en fordel å bruke dem med nyere hovedkort utstyrt med dedikerte M.2-kontakter.

Med 760p går vi over til 64-lags 3D-NAND, som Intel først begynte med i sin SSD 545s som kom på markedet i fjor sommer.

Med hastigheter på opptil 3200 MB/s lesing og 1600 MB/s skriving får vi da en SSD som mulighens ikke vil legge seg så langt unna Samsung 960 Evo i ytelse.

Si hallo til QLC

Den rimeligere modellen vil være Intel SSD 660p Series, som også har 64-lags 3D-NAND, men i QLC-konfigurasjon.

Dette er noe ganske nytt. QLC (quadruple level cell) putter fire bit i hver enkelt minnecelle – mens vi fra før kjenner til TLC, MLC og SLC, som henholdsvis har tre, to og én bit i hver celle. I dag er triple level cell (TLC) det vanlige for rimelige SSD-er.

Med QLC skal SSD-ene i teorien bli enda rimeligere enn de er i dag – eller kanskje vi heller kan si at SSD-er med større kapasiteter blir snillere mot lommeboka. Det ser i hvert fall ut til at 660p kun vil være å få i kapasiteter fra 512 GB og oppover.

Dette kan ha noe med robusthet å gjøre. Ettersom QLC-minne trolig ikke vil kunne takle like mange overskrivninger som TLC-minne, er det en fordel med store disker for å sikre at de holder i et visst antall år med vanlig belastning.

Ute etter en ny SSD?
Styr unna denne Toshibaen >>>

(Kilde: TechPowerUp)

annonse