Til hovedinnhold

Intel snart på banen med QLC-SSD, hvor hver eneste celle kan lagre fire bit

Vegar Jansen, Tek.no

Da Intel SSD 600p Series kom på banen for litt over ett år siden, var det endelig mulig å få tak i en anstendig priset SSD med bedre ytelse enn det vi fant hos de vanlige 2,5-tommers SATA-modellene.

Nå er etter alt å dømme etterfølgerne på trappene. I hvert fall har modeller med betegnelsen 760p og 660p Series dukket opp i visse nettbutikker, selv om de ennå ikke er listet på Intels nettsider.

De nye modellene kommer i likhet med 600p Series kun i «tyggegummiformfaktoren» M.2 2280, som betyr at det er en fordel å bruke dem med nyere hovedkort utstyrt med dedikerte M.2-kontakter.

Med 760p går vi over til 64-lags 3D-NAND, som Intel først begynte med i sin SSD 545s som kom på markedet i fjor sommer.

Med hastigheter på opptil 3200 MB/s lesing og 1600 MB/s skriving får vi da en SSD som mulighens ikke vil legge seg så langt unna Samsung 960 Evo i ytelse.

Si hallo til QLC

Den rimeligere modellen vil være Intel SSD 660p Series, som også har 64-lags 3D-NAND, men i QLC-konfigurasjon.

Dette er noe ganske nytt. QLC (quadruple level cell) putter fire bit i hver enkelt minnecelle – mens vi fra før kjenner til TLC, MLC og SLC, som henholdsvis har tre, to og én bit i hver celle. I dag er triple level cell (TLC) det vanlige for rimelige SSD-er.

Med QLC skal SSD-ene i teorien bli enda rimeligere enn de er i dag – eller kanskje vi heller kan si at SSD-er med større kapasiteter blir snillere mot lommeboka. Det ser i hvert fall ut til at 660p kun vil være å få i kapasiteter fra 512 GB og oppover.

Dette kan ha noe med robusthet å gjøre. Ettersom QLC-minne trolig ikke vil kunne takle like mange overskrivninger som TLC-minne, er det en fordel med store disker for å sikre at de holder i et visst antall år med vanlig belastning.

Ute etter en ny SSD?
Styr unna denne Toshibaen >>>

(Kilde: TechPowerUp)

annonse