Tek.no

Nyhet

Til høsten kan du miste gamle iOS-apper

Slik sjekker du om favorittappene dine er i faresonen.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
12 Juni 2017 14:30

Forrige uke lanserte Apple helt nye iOS 11. Den nye oppdateringen er godnyheter for mange, med både nye funksjoner og en del ny design. Men for deg som har en gammel favorittapp du fortsatt bruker kan det være svært dårlig nytt.

Apper skrevet utelukkende for de gamle iOS-versjonene og -produktene vil nemlig slutte å virke, og ikke lenger dukke opp i søk på App Store. Med andre ord; hvis du vil ha oppdateringen må du kanskje finne deg alternative apper.

Storoppdateringen er ventet å komme til høsten, sammen med nye iPhone-modeller. Følg instruksjonene under for å finne ut om du har apper som forsvinner.

Hvorfor bør du oppgradere?

Finn appene det spøker for

Men på den litt hyggeligere siden; apper med mange og flittige brukere holder seg generelt oppdatert. Så lenge du ikke har så veldig sære apper i utvalget ditt, burde ikke listen over innhold som forsvinner være så veldig lang.

Det kan likevel være greit å vite hvordan du finner frem til listen over slike apper, slik at du vet hva du eventuelt kommer til å miste i overgangen.

Følg fremgangsmåten fra bildene under. NB: Gjelder kun for siste oppdatering av iOS 10.3.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Dingsene som ikke får iOS 11

Har du en eldre iDings vil du uansett ikke få oppdateringen. Har du telefon, nettbrett eller iPod nyere enn følgende produkter vil du kunne oppdatere til iOS 11:

  • iPhone 5S, 6, 6S og 7 med Plus-modeller (5C og eldre får ikke støtte)
  • iPad Air, Air 2, Pro, Mini 2, Mini 3, Mini 4 (iPad 1 og 2 får ikke, ei heller første iPad Mini)
  • Inneværende generasjon iPod Touch (Alle eldre varianter kuttes)

Får du ikke iOS 11 slipper du å vurdere om du skal oppdatere, men ulempene er ikke nødvendigvis bare fravær av oppdatering. På sikt kan endringen også bety stadig tynnere apputvalg også for disse enhetene.

Frem til nå har apper for iOS-universet vært kodet både for 32- og 64-bits iOS-dingser, men spørsmålet er når utviklerne vil slutte å prioritere 32 bits i sin helhet. Sannsynligvis vil det likevel ta en stund, om ikke Apple med vilje fjerner støtte.

En av de store fordelene iOS-økosystemet byr på er de mange aktive enhetene med betalingsvillige brukere. At iOS-enheter har lang varighet og at mange fortsatt bruker 32-bits varianter gjør nok at det vil ta tid før nye apper ikke lenger lar seg kjøre på eldre enheter.

Overgang til mer effektive apper

Grunnen til at dette skjer er overgang fra de gamle 32-bits-løsningene til nyere og ferskere 64-bits varianter. Kort fortalt, og svært forenklet, betyr 64-bits apper mulighet for mer effektiv kode. Telefonen kan kjøre lengre instruksjoner i slengen, og jobber derfor mer effektivt.

Frem til og med iOS 10 har både 32 og 64 bit vært støttet, men på siste generasjon iOS har du kanskje lagt merke til beskjeder fra telefonen eller nettbrettet ditt om at appen din burde oppdateres. Disse beskjedene om at appene kan kjøre tregere enn ønsket, tar utgangspunkt i nøyaktig det samme som overgangen fra 10 til 11 setter en hard strek for; der du før fikk advarsel vil du fra iOS 11 rett og slett ikke få tak i appen.

Her er 11 av nyhetene i iOS 11 som du kan glede deg til »

Vet du om gamle og nyttige apper du fortsatt bruker, mister du noe du vil samle? Syng ut i forumtråden under.

Les også
Nytt bilde viser angivelig baksiden på nye iPhone – avslører en TouchID-sensor
annonse

Les også