Nyhet

SpaceX landet hele to rakettrinn på bare 48 timer

Kjempehelg for Elon Musks romselskap.

SpaceX, under ledelse av Elon Musk, har hatt mildt sagt vekslende hell med å lande det første rakettrinnet av sin Falcon 9-rakett tidligere, men nå har selskapet fått skikkelig sving på sakene. Som blant andre TechCrunch melder har SpaceX nemlig landet hele to rakettrinn på bare 48 timer.

På fredag gjennomførte SpaceX et oppdrag kalt Bulgariasat-1, og på søndag ble Iridium-2-oppdraget gjennomført.

Kommunikasjonssatellitter

Førstnevnte oppdrag innebar å skyte opp en kommunikasjonssatelitt på vegne av myndighetene i Bulgaria, og Iridium-2 gikk ut på å skyte opp 10 kommunikasjonsatellitter for selskapet Iridium.

Falcon 9-trinnet står støtt på lekteren etter Bulgariasat-1-oppdraget.

De 10 satellittene skal sammen med et titalls andre satellitter utgjøre et nettverk som brukes til global stemme- og datakommunikasjon.

I begge tilfellene ble altså SpaceX' Falcon 9-raketter benyttet til oppskytningene, og begge gangene lyktes selskapet med å lande det første trinnet igjen. Under Bulgariasat-1-oppdraget ble trinnet landet på dronelekteren «Of Course I Still Love You» i Atlanterhavet.

Mange forsøk

Under Iridium-2-oppdraget fant landingen sted på dronelekteren «Just Read the Instructions» i Stillehavet. Denne landingen skal ha skjedd under krevende værfold som førte til at SpaceX måtte flytte droneskipet til et nytt område. Landingen var altså likevel en suksess.

Tanken bak å lande det første rakettrinnet er å kunne gjenbruke dette til nye oppskytninger senere, noe som bidrar til å gjøre oppskytningen vesentlig mer kostnadseffektive. Etter flere mislykkede forsøk klarte SpaceX omsider å lande det første Falcon 9-trinnet på en lekter i april i fjor, og en ny milepæl ble satt i mars i år da selskapet for første gang landet et resirkulert rakettrinn.

Under kan du se hele sendingen fra Iridium-2-oppdraget. Landingen på lekteren ble fanget på video og kan ses fra cirka 27 minutter ut i videoen.

SpaceX skal snart sende to privatpersoner rundt Månen »

Les også
Se SpaceX' tabbe-kavalkade
Les også
SpaceX skal snart sende verdens kraftigste rakett ut i rommet
Les også
Elon Musk: – Har fått godkjent planer om å bygge Hyperloop-bane
Les også
De klarte det! SpaceX landet en «resirkulert» rakett for første gang i historien
Les også
Nå skal Elon Musk koble menneskehjernen til kunstig intelligens
Les også
SpaceX skal snart sende to privatpersoner rundt Månen
Les også
India skjøt nettopp opp 104 satellitter på én gang
annonse