Nå kommer superskjermene
Fleksible skjermer og AMOLED-skjermer som danker ut Retina Display er på vei.
For et par år siden skjøt fokuset på skarpe, høyoppløste skjermer virkelig fart. En av de utløsende faktorene var iPhone 4, som har det Apple kaller Retina Display, og en pikseltetthet på 326 piksler per tomme. Samsung skal nå ha gjort et gjennombrudd som vil gjøre OLED-baserte skjermer betydelig skarpere.
En rapport fra Sør-Korea hevder nemlig at Samsung nå får til å lage OLED-skjermer med inntil 350 piksler per tomme med samme produksjonsmetode som de alt bruker for å lage dagens mobilskjermer. Samsung skal allerede ha laget like skarpe OLED-skjermer, men da basert på en annerledes produksjonsprosess.
Les også: Denne skjermen har ekstrem oppløsning
Nye skjermer kan komme fort
Hvis opplysningene holder vann betyr det at Samsung svært raskt kan sette i gang produksjonen av nye og sylskarpe OLED-skjermer.
Foruten Apples iPhone 4- og iPhone 4S-modeller er det stort sett bare Sony Xperia S på det norske markedet som har skjermer med vesentlig mer enn 300 piksler per tomme. LCD-skjermen som står i Xperia S har 342 piksler per tomme.
Fleksible skjermer er på vei
Økte oppløsninger er ikke den eneste skjermteknologien det jobbes med i mobilverdenen for tiden. Produsentene har lenge jobbet med fleksible skjermer som kan bøyes eller til og med brettes.
Samsung er det selskapet som så langt har vist frem de fleste prototypene. En stund ble det spekulert i at oppfølgeren til Samsung Galaxy Note ville få en tidlig variant av de fleksible skjermene.
Les også: Mobilene du kan bøye kommer snart
Denne tidlige teknologien er kjent som Unbreakable Plane Display, eller UBP for kort. At skjermen er fleksibel skal gjøre den svært motstandsdyktig mot å knuse ved fall eller hardt trykk.
De siste ryktene vil ha det til at Galaxy Note II likevel ikke får teknologien, men bare får en bittelitt større skjerm enn den som står i dagens Galaxy Note.
Les også: LG jobber med uknuselig OLED
Skjermer laget for sollys
En annen teknologi som har vært på trappene en stund er Mirasol-skjermene fra brikkeprodusenten Qualcomm. Mirasol-skjermene, også kjent som IMOD-skjermer. Mirasol-teknologien gjør at lys som treffer skjermen reflekteres i riktig farge for hver piksel. Det betyr at i sterkt sollys kan du skru av skjermbelysningen og se tekst og bilder i den tiltenkte fargen.
Med dagens teknologi er som regel den eneste løsningen for å lese skjermen i sterkt sollys å skru opp skjermbelysningen til maks. Det krever mye av batteriet, og hvis du ikke har skrudd på automatisk belysning blir lyset også svært sterkt når du tar med deg telefonen eller nettbrettet innendørs.
Mirasol-skjermene er allerede tatt i bruk i enkelte e-boklesere, men de har til gode å bli tilgjengelige på det store markedet. Etter å ha jobbet med teknologien lenge har Qualcomm nylig bestemt seg for å lisensiere ut teknologien, fremfor å produsere egne skjermer. Dermed kan det ta enda en god stund før vi ser mobiler og nettbrett som virkelig tar seg godt ut i sollyset.
Stadig nye typer glass
Ved siden av selve skjermteknologien utvikles det også stadig nye typer glass til å ha over skjermene. Corning er den mest kjente produsenten, og står bak skjermglass kjent som Gorilla Glass, Gorilla Glass 2 og Willow Glass.
Så langt har glassene blitt stadig sterkere og stadig mindre reflektive for sollys. Belegg som skal gjøre at fett ikke fester seg på skjermene har også gjort moderne trykkskjermer bedre å bruke og lettere å lese.
Les også: Lager nytt superglass for mobiler
Synes du dagens mobilskjermer er gode nok? Diskuter i forumtråden under.
(Kilder: mirasoldisplays.com, slashgear.com)