Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Fairphone-sjefen til Tek: - Bruk telefonen din lenger

Har lansert enda en ny mobil, men selger oppgraderingene som enkeltdeler også.

To varianter av Fairphone 3+ - en med gjennomsiktig bakdeksel og en med svart. 3-erne er skrudd sammen, og leveres med skrujern i motsetning til tidligere modeller. Dermed kan du fortsatt enkelt bytte deler, men du risikerer ikke at delene blir slarkete og får problemer med å sitte fast.
Fairphone

De «rettferdige» mobilene fra Fairphone holder fortsatt koken, selv om de ikke selger i titalls millioner av gangen. Selskapet som startet som en holdningskampanje, som etter hvert har blitt en mobilprodusent med flere generasjoner produkter bak seg, lanserte den så langt siste i rekken torsdag kveld; Fairphone 3+.

Som vanlig er det snakk om en modulær telefon, der du kan bytte ut de fleste av de viktigste delene på en enkel måte, hvis de skulle slutte å fungere. Men du kan også oppgradere en Fairphone 3 til å bli nesten en 3+, ved å bytte ut ett av de gamle kameraene med kameraene fra den nye.

Eva Gouwens tok over som sjef for selskapet i 2018, og sier de nå fokuserer på at folk skal ta vare på mobilene sine lenger, og på å nå ut til mobilbrukere som ikke er hardbarka miljøentusiaster, men snarere «lysegrønne».
Fairphone

– Bruk telefonen din lenger

– Det viktigste du kan gjøre for miljøet er å bruke telefonen din lenger, forklarte Fairphone-sjef Eva Gouwens da vi slo av en prat med henne i fobindelse med lanseringen.

Gouwens påpeker at 70 prosent av miljøfotavtrykket en mobiltelefon står for skjer under produksjonen, og derfor er det viktig at det fotavtrykket strekkes så langt som mulig, før man erstatter mobilen med en ny. En stor andel av Fairphones originale telefoner helt tilbake til 2013 skal fortsatt være i bruk.

– Mindre enn 5 prosent av materialene fra en utskiftet smarttelefon kan gjenbrukes, og en voldsom andel av brukte telefoner leveres ikke inn til resirkulering i det hele tatt, men blir liggende i en skuff, sier Gouwens videre.

Til tross for navnet poengterer hun at heller ikke Fairphone-telefoner er fullstendig «rettferdige», og derfor bør beholdes lengst mulig.

Kraftigerere kamera og høyttaler

Dette er ett av flere eksempelbilder Fairphone viser frem fra de nye kamerasensorene. Om bildekvaliteten er like god jevnt over får vi snart vite - ettersom de nye Fairphonene er på tur inn til test.
Fairphone

I utgangspunktet er det ikke veldig mye som har skjedd for å utløse +-tegnet i Fairphones modellutvalg. Kameramodulene oppgraderes, og frontkameraet øker fra 8 til 16 megapiksler, mens hovedkameraet går fra 12 til 48 megapiksler. En ny høyttaler har også fått plass, som skal gi vesentlig høyere og bedre lyd.

Fairphone-sjefen forklarte at det er mulig å kjøpe den nye høyttalermodulen også, men den vil ikke leve helt opp til sitt potensial på en eldre Fairphone, siden den kraftigere forsterkeren 3+-modellen er utstyrt med sitter på hovedkortet i telefonen, og ikke sammen med høyttaleren. Dermed vil en bedre høyttalerdesign kunne heve lydkvaliteten litt, men volumet vil ikke bli så mye høyere. I praksis er det nok kameramodulene som er aktuelle å bytte på en eldre telefon.

Ikke noe ytelsesmonster

Ytelsesmessig er det ikke noe monster det er snakk om her, men snarere en relativt vanlig mellomklassespesifikasjon. Snapdragon 632-prosessoren var lenge på midten av rangstigen i ytelse, men den er relativt kraftig overgått av de aller nyeste mellomklasseprosessorene fra Qualcomm. Uansett er den et solid hopp opp fra de enkleste prosessorene - så sannsynligvis er ikke brikkevarianten så viktig for fremtidsutsiktene, forutsatt at Fairphone klarer å holde programvaren smidig og oppdatert fremover.

På spørsmål om nettopp programvaren forklarer Gouwens at de utvikler Android-versjonene sine til dels selv, siden Qualcomm tidligere har kuttet støtte for nye Android-versjoner - og de har måttet jobbe seg rundt. Eksempelvis skulle Fairphone 2 mistet oppdateringene etter Android 6 - men en betaversjon av Android 9 er på vei ut mot brukerne i disse dager. Den kommer et drygt år senere enn for de fleste telefoner, men samtidig er det langt fra de fleste telefoner som fortsatt får oppdateringer fem år etter lansering.

Ellers er det snakk om en 5,7 tommers stor LCD-skjerm med full-HD-oppløsning, 4 gigabyte RAM og 64 gigabyte lagringsplass. Batteriet er på 3.000 mAh, og kan selvfølgelig byttes av brukeren. Hverken lagringsplass eller RAM er av aller gjeveste størrelser - og en eller annen løsning for å bytte til større mengde RAM kunne nok også gjort kjøpere tryggere på fremtiden med en Fairphone.

Samtidig har selskapet hatt en rimelig god historikk på å holde telefonene sine i drift.

Fairphone

Dobbelt så dyr, men skal vare dobbelt så lenge

Designmessig fremstår Fairphone 3+ som en anelse «kjedelig», med store rammer rundt skjermen oppe og nede, og relativt høy tykkelse på hele telefonen sammenliknet med på mobiler flest. Prisen er dessuten et greit stykke nord om det vi vanligvis ser på denne spesifikasjonen, men det er her hele konseptet med den «rettferdige telefonen» gjør seg gjeldende. Det du betaler for er en temmelig stor utviklingsjobb, for å gjøre telefonen modulær og reparerbar. Oppå det resirkuleres en god del av plasten som brukes i telefonen.

Eva Gouwens sier at fokuset nå er å nå ut til folk som er mer lysegrønne, fremfor bare de grønneste som de har siktet seg inn på tidligere. Altså at Fairphone 3-generasjonen er litt mer attraktiv for folk flest.

Selskapet står også sammen med flere andre bak Fair Cobalt Alliance, der de skal forsøke å få opp lønnen til husholdninger i Den demokratiske republikken Kongo, samtidig som de jobber for å kutte i barnearbeid. I alliansen inngår også Signify, et selskap du kanskje kjenner bedre som lyspæreprodusenten Philips Hue. Til sammen koster dette, og en telefon du kanskje ellers ville fått til 3000 kroner, pluss minus noen hundrelapper, selges til 379 euro før skatt - eller knappe 4000 kroner. Legger du på en tusenlapp er merverdiavgiften også med. Det koster altså en del med rettferdig telefon - men når målet er at du skal beholde mobilen i inntil sju år, mot de vanlige 2,7 årene som mobiler flest byttes etter, kan årskostnaden i realiteten bli lavere.

Akkurat som miljøkostnadene ved å produsere nye mobiler hele tiden.

Fairphone 3+
Fairphone 3+
annonse