Til hovedinnhold

EU gir Qualcomm en bot på nesten 10 milliarder kroner for ulovlig samarbeid med Apple

EU med knallhard dom for brudd på konkurranseloven.

I en pressemelding fra EU-kommisjonen opplyses det nå at den amerikanske brikkeprodusenten Qualcomm har blitt ilagt en bot på solide 997 millioner euro, cirka 9,6 milliarder kroner.

Bakgrunnen for den heftige boten er at Qualcomm ifølge EU har misbrukt markedsposisjonen sin gjennom et ulovlig samarbeid med Apple og dermed brutt EUs konkurranselovgivning.

Det brikkeprodusenten beskyldes for er å ha betalt Apple store pengesummer for å sikre at iPhone-produsenten ikke kjøpte brikkesett fra konkurrerende produsenter. Dermed skal de ha forhindret konkurranse på dette området og fratatt kundene valgmuligheter, mener EU.

Flere milliarder dollar

Bilde: Qualcomm

Qualcomm skal ha betalt Apple flere milliarder dollar for fordelen, både i form av direkte betalinger og reduksjon i prisene på Qualcomms produkter. Praksisen skal ha ført til at konkurrenter har blitt utestengt fra markedet i over fem år, skriver EU i pressemeldingen.

Avtalen mellom de to selskapene skal ha presisert at Qualcomm ville stanse utbetalingene dersom Apple lanserte et produkt med et brikkesett fra en rivaliserende aktør, og at Apple måtte betale tilbake penger til Qualcomm dersom Apple byttet leverandør mens avtalen pågikk.

Brikkesettene det dreier seg om er LTE-brikkesett som brukes til å koble opp mobiler og nettbrett på mobilnettet, og benyttes i Apples iPhone- og iPad-produkter. Qualcomm har vært den klart dominerende aktøren på dette markedet i mange år, men som EU peker på har blant andre Intel også forsøkt å komme seg inn på dette markedet.

I en egen pressemelding bestrider Qualcomm på det sterkeste at de har brutt EUs konkurranselovgivning og at de kommer til å anke boten.

Snapdragon på hell?

Det hører med til historien at Qualcomm befinner seg i litt vanskelig farvann om dagen uansett. Ikke bare ligger de i rettsstrid med Apple, men de blir luktet på for et mulig oppkjøp av Broadcom også - med et enormt bud på 130 milliarder dollar (E24.no) som utgangspunkt. Qualcomm mener dette er er en fiendtlig overtakelse, og har advart sine aksjonærer mot å takke ja til tilbudet.

Ettersom det gjerne kommer oppsigelser i kjølvannet av slike overtakelser har Qualcomm også gjort klar en sluttpakkeplan for sine ansatte (Bloomberg.com), som skal være gyldig i to år fra en eventuell overtakelse. På den måten forsøker de å trygge de ansatte som eventuelt blir med på reisen. Men det forutsetter også at myndighetene godkjenner overtakelsen - myndigheter som allerede er skeptiske til Qualcomms dominans.

Samtidig er dette en dominans som trues. For bare få år siden var det Qualcomms Snapdragon-brikker som drev så godt som alle mobiltoppmodellene i markedet. I dag er det mange brikkeprodusenter der ute, og storheter som Samsung og Huawei lager sine egne under navnene Exynos og Kirin.

Også mindre mobilprodusenter som LG og Xiaomi har sine egne brikker, i tillegg til at MediaTek i Kina står for en stor del av prosessorene i de billigere mobilene.

Dytter inn Snapdragon i nye produkter

Det er altså ikke lenger slik at Snapdragon er navnet du kan forvente å finne på innsiden av en ny toppmobil. For øyeblikket virker Qualcomm å avhjelpe «modellsvinnet» ved å dytte Snapdragon-brikker inn i en rekke nye produkter, inkludert bærbare PC-er.

Men atter et spøkelse lurer i det fjerne også på den fronten. PC-ene som kjører Snapdragon 835 skal nemlig kunne kjøre eksisterende Windows-programvare ved å emulere måten en vanlig PC fungerer på. I fjor gikk Intel ut med en advarsel (The Register) der de påpekte at store deler av teknologien er patentert, uten å sette mottakerlapp på uttalelsen.

Men det er vanskelig å se den som noe annet enn et varselskudd til Qualcomm og Microsoft, som samarbeidet om utviklingen av disse funksjonene i Snapdragon 835-brikken.

Apple og Qualcomm har også saksøkt hverandre nylig »

Les også
Apple dropper trolig Qualcomm-brikker
Les også
Nå er det full krig mellom Apple og Qualcomm
Les også
EU ga Google rekordbot: Nå slår Google tilbake
Les også
EU gir Google den største boten de noensinne har gitt
annonse