Til hovedinnhold

Intel med nytt grafikkort - kan bli en konkurrent til Nvidia og AMD

Intel Arc.

Intel

Intel introduserer sin nye grafikkortsatsning Intel Arc og melder seg tilsynelatende som konkurrent til Nvidia og AMD.

Den første serien med Arc-grafikkort bærer kodenavnet Alchemist og vil bli tilgjengelig for stasjonære og bærbare maskiner tidlig i 2022, melder Intel i en videopresentasjon. Også kodenavnene for senere generasjoner ble avslørt: Battlemage, Celestial og Druid.

Vi vet enda ikke nok om ytelsen til kortet, men Intel uttaler i en pressemelding at kortene vil tillate bruk av strålesporing, «mesh shading», «Variable Rate Shading», som øker ytelsen ved kun å anvende krevende skygge- og fargelegging der det er hensiktsmessig.

Konkurrerer mot Nvidia og AMD

I tillegg skiltes det med AI-basert supersampling, som skal gi høyere oppløsning ved hjelp av kunstig intelligens. Det kan dermed virke som Intel kommer med en konkurrent til Nvidia sin DLSS-teknologi (Deep Learning Super Sampling).

Også AMD introduserte sin konkurrent til Nvidias DLSS-teknologi tidligere i år med FidelityFX Super Resolution, om enn uten kunstig intelligens.

Vi vet forholdsvis lite om den nye satsningen, men mer informasjon om detaljer og spesifikasjoner er planlagt å komme senere i år. I en video viser imidlertid Intel frem hvordan brikkene kjører spill som Mount & Blade 2, Forza Horizon 4 og Metro Exodus.

Fra Iris Xe til Arc

I fjor lanserte Intel sine første dedikerte grafikkort, kalt Iris Xe, etter kun å ha levert prosessor-integrert grafikk i mange år. Iris Xe brukte såkalt Xe LP-arkitektur.

Disse brikkene var derimot hovedsaklig designet for bærbare og forhåndsbygde stasjonære maskiner. Alchemist-kortene, som vil rette seg direkte mot gaming, er basert på Xe-HPG-arkitektur.

Intel har tidligere sagt at HPG-arkitekturen vil være rettet mot entusiastene, altså tunge spillere, og tidligere rykter har pekt på at ytelsen i den mest påkostede utgaven kan komme opp mot Nvidias RTX 3070. Intel lover foreløpig kun flere detaljer senere i år.

annonse