Vil virtualisere Linux på UltraSparc


Linux på "SunWare"

Utviklere i Sun har lenge snakket om virtualisering på UltraSparc gjennom et prosjekt foreløpig kjent under kodenavnet "Project Q". Dette er et initiativ som har pågått en god stund, men som først med UltraSparc T1 har blitt virkelig aktuelt.

Poenget med "Project Q" er å kunne kjøre flere forskjellige operativsystemer samtidig i partisjoner på ett enkelt "jern".

Ifølge gruppen som administrerer OpenSPARC er den nyeste prosessoren fra Sun, UltraSparc T1 (Niagara), bygget for å utnytte en såkalt "hypervisor" for virtualisering. I praksis er dette en firmware som ligger på toppen av maskinvaren og skal administrere tildeling av ressurser til ulike partisjoner.

Foreløpig har ikke disse finessene blitt markedsført i nevneverdig grad fra Sun - kanskje på grunn av manglende initiativ fra kommersielle Linux-leverandører som Red Hat og Novell? Situasjonen forventes imidlertid å endre seg når Sun syr sin egen virtualiseringsteknologi mot open-source software-virtualiseringen Xen.

Ved å utnytte det miljøet som Xen drar med seg, kan det være større sjanse for Sun å slå igjennom og ikke bare bli "enda en virtualiseringsplattform".

På softwarefronten er det stort sett VMware, Xen, Microsoft og SWsofts Virtuozzo som er nevneverdige. I tillegg må man absolutt regne inn IBMs maskinvarevirtualisering på sine bokser (les også: Power5+ tar pSeries, OpenPower videre)

(Kilde: The Register)

Les også
Sun skal levere Windows 2003 Server
Les også
UltraSparc-servere får høyere klokkefrekvens
Les også
128 bits filsystem i Solaris
Les også
Sun, virtualisering og fremtiden
Les også
Niagara II støtter SMP
Les også
ACTA-bladservere fra Sun
Les også
Novell og Red Hat kniver om virtualisering
Les også
Microsoft delaktig i rootkit-utvikling
Les også
Beste x86-virtualisering: AMD "Pacifica"?
Les også
"4-veis" UltraSparc T1 planlegges
Les også
Slik fungerer Intels virtualisering
Les også
IBM overtar lederposisjon på Unix-servere
Les også
Sun kjøper Aduva
Les også
Setter ned prisen på Opteron-servere
Les også
SWsoft klargjør Virtuozzo for Linux 3.0
Les også
Nye Solaris-arbeidsstasjoner fra Sun
Les også
Forsinkelser hos Sun, Fujitsu
Les også
Sun subsidierer Oracle-database
annonse