Sky senket av torden og lyn!

Cloud Computing er fortsatt litt ullent for de fleste. Enkelte mener at uttrykket er en stadfestelse på at marketing-avdelingen nok en gang vant fremfor teknisk på samme måte som med SOA, Web 2.0 og Web 3.0.

Det nærmeste man kommer er kanskje å si at det er Virtualisering v2.0 med de rette verktøyene, men før nullen er fjernet og man har luket vekk problemene er det fortsatt et lite stykke frem.

Amazons Elastic Compute Cloud gikk ned for få dager siden og selskapet har foreløpig gitt skylda til et kraftig uvær der lyn rammet strømforsyningen til et av datasentrene.

Dette førte videre til at en såkalt "Availability Zone" gikk ned noen timer.

Vi stiller fortsatt spørsmål til den reelle redundansen og feiltoleransen. Dersom "Cloud Computing" skal gjøre alt så enkelt at man skal slippe å tenke på hardware og operativsystemer fordi applikasjonene bare flyter på en alltidtilstedeværende sky av servere, prosessorkraft, minne, fiberadaptere, operativsystemer og mellomvare; hvorfor gikk Amazons cloud-tjeneste ned?

Hvorfor har den også vært betydelig mye mer nede ved minst to andre tilfeller i henholdsvis oktober 2007 og februar 2008?

Hva skjer når mennesklig feil gjør at man "sletter" hele den virtuelle infrastrukturen som skyen baserer seg på? Mange IT-konsulenter/driftsfolk er allerede bekymret over hva en konfigurasjonsendring betyr på én fysisk server, men hva kan konsekvensen være når man opererer et virtualisert "skymiljø" med 1000 servere?

For 4--5 år siden startet man å virtualisere i stor stil på x86-plattformen og man trodde dette skulle bli verdens lykke for IT-avdelingen. Faktum i dag er dessverre at en rekke IT-avdelinger har overdrevet virtualiseringen slik at man sitter med store administrasjonskostnader og dårlig oversikt fordi man så bort i fra enkle ting som dokumentasjon og tekniske administrasjonsverktøy.

Det samme skjer trolig med "cloud", men siden verktøyene i teorien skal følge med er det kanskje flere synlige mennesklig feil, sikkerhetsproblematikk og nedetid som blir konsekvensene.

Les også
Cloud-begrepet topper listen
Les også
CentOS-konflikt løst?
Les også
AMD med to nye Firepro-kort
Les også
Virtual Iron-teknologi blir Oracle VM 3.0
Les også
Azure klar i november
Les også
Tre nye VMware-verktøy
Les også
Citrix viser gratis Hyper-V
Les også
VMware vil ha Virtual Iron-kunder
Les også
Viktig virtualiseringslansering hos Red Hat
Les også
Oracle stenger ned Virtual Iron
Les også
Microsoft og Novell signerer felles kunder
Les også
Novell tjener snart penger på Linux
Les også
Cloud Computing for dyrt
Les også
VMware og Microsoft setter fokus på energiforbruk
Les også
– Ikke overdriv virtualiseringen
Les også
Forbedrer desktop-virtualisering
Les også
Citrix investerer i Virtual Computer
Les også
Virtuell nett-PC i skyene
Les også
Samarbeider om Xen-virtualisering
annonse