Tek.no

Nyhet

Fujifilm oppdaterer flaggskipet

22 Juli 2009 07:00
annonse

Fujifilm S100fs fikk mye ros i vår test, men også kritikk for enkelte ting. Det ble uansett en "akam anbefaler" på det som inntil i dag var Fujifilms flaggskip, men likevel har Fujifilm valgt å endre på noen av tingene vi trakk frem som positivt, når de nå lanserer etterfølgeren S200 EXR.

Det første vi merker oss er selvsagt EXR-brikken som ble offentliggjort første gang på Photokina i fjor høst. Brikken ble først brukt i Fujifilm F200 EXR, men EXR-teknologien overbeviste desverre ikke helt da vi testet det. Likevel, teknologien er lovende, og når nå samme brikke blir å finne i S200 EXR kan det bety store ting. Verdt å merke seg er det likevel at Fujifilm med dette faktisk har valgt å gå ned i brikkestørrelse, fra 2/3" som vi fant i S100 fs, til 1/1.6" som sitter i F200 EXR. Samtidig har oppløsningen blitt økt fra 11 til 12 megapiksler, så det er tydelig at fujifilm har klokkertro på sin nye brikketeknologi.

Objektivet som sitter i nye S200 EXR er identisk med det som var i S100 fs, til tross for at det høstet en del kritikk for feilbrytning. Ergonomien fikk imidlertid svært gode skussmål, selv om kameraet er på størrelse med et speilreflekskamera og veier over kiloen. På grunn av den mindre bildebrikken vil imidlertid S200 EXR få dårligere vidvinkel, og tilsvarende langre tele, enn forgjengeren. Tilsvarende fullfromat snakker vi her om et brennviddeomfang på 30,5-436 mm for S200 EXR, mot 28-400 mm i den eldre modellen, så forskjellen er heldigvis ikke så fryktelig stor. Blenderen på f/2.8-5.3 er selvsagt den samme på begge kameraene.

Skjermen har også blitt oppdatert en smule på nykomlingen, og blir på 2,7" (6,9 cm), men oppløsningen blir som før, på 230000 bildepunkter. S200 EXR vil også få en elektronisk søker på 0,2" (5 mm) med ca 200000 bildepunkter. Samtidig får også S200 EXR en kraftig forbedret batterikapasitet, som var et annet område vi kritiserte forgjengeren på i vår test. S100 fs klarte bare 250 eksponeringer per lading, i følge CIPA-standarden for måling av slikt, mens S200 EXR får hele 370. Som om ikke det var nok, har Fujifilm også gjort noe med et annet kritikkpunkt fra Akam: S100 fs var ikke i stand til å lagre JPG og RAW samtidig, fra samme eksponering, men denne muligheten har nå S200 EXR fått. Som om ikke det var nok, vil vi på S200 EXR også finne mulighet for norsk menyspråk. Bravo!

Andre nyheter som Fujifilm fremhever er det de kaller henholdvis "Pro Focus Mode" og "Pro Low-light Mode". Førstnevnte gjør at kameraet tar to eller tre bilder i kjapp rekkefølge, analyserer dem og deretter klipper og limer slik at hovedmotivet blir skarpt og bakgrunn og forgrunn blir uskarp. Med denne teknikken lover de at "The results from the FinePix S200 EXR will look as good as those from a DSLR, or better!". Vel, det får vi komme tilbake til når vi skal teste kameraet. Vær du trygg! Når det gjelder "Pro Low-light Mode" så skal den fungere ut i fra et lignende utgangspunkt, hvor kameraet i situasjoner med lite lys tar fire 6-megapikslers bilder i kort rekkefølge, og kombinerer dem digitalt for å få ett bilde med lav bildestøy. I følge Fujifilm. Også dette er noe vi vil komme tilbake til i en test, da vi ønsker å se det selv før vi helt våger å tro på denne funksjonens fortreffelighet. Generelt er det grunn til skepsis når noen påstår at man kan få like gode resultater ved hjelp av automatikk som med en tenkende og erfaren fotograf, men Fujifilm har vist før at de får til mye rart, så den som lever får som vanlig se.

annonse

Fujifilm FinePix S200 EXR finner veien til norske butikkhyller en gang i september, og veiledende pris blir rundt 5000,- norske kroner.

NB! Kameraet er nå lagt inn i produktguiden. Du kan sammenligne S200 EXR med S100fs ved å klikke her.

Les også
Storebror ser deg!
Les også
Fujifilm lanserer kompakt ultrazoom
Les også
Fujifilm F200 EXR
Les også
Fujifilm F200 EXR - En revolusjon
Les også
Fujifilms nye sensorteknologi
Les også
Fujifilm Finepix S100fs
annonse

Les også