Til hovedinnhold

Oppdaterer Linux-kjernen

Nettverk

På nettverksdelen av kjernen har det skjedd en god del. Blant annet er vmxnet3-driverene, virtuelle drivere som emulerer flere nettverksløsninger som benyttes i VMware, tatt inn i varmen. Støtte for RTL8168D-chipsettet produsert av Realtek er inkludert samt flere mISDN-drivere. Bluetooth-USB-driverne har også fått støtte for auto-suspendering for strømsparing.

Strømsparestøtten i p54-driveren er slått på igjen, mens samme funksjon er nå slått av i iwl4965-driveren. MAC8021-trådløsdriveren støtter nå å søke etter trådløse aksesspunkt også mens man er tilkoblet et trådsløsnett, noe som bør gjøre det enklere å skape "roaming"-tjenester på trådløsnett tilsvarende det vi kjenner fra GSM. Strømsparingen på Intel-nettverkskort skal også være kraftig forbedret i denne versjonen.

USB 3.0 og Thinkpad.

USB 3.0 støtten skal være kraftig forbedret siden forrige versjon av kjernen, og skal i følgen ryktene nå fungere svært bra. Støtten for Thinkpad-bærbare er vesentlig forbedret, særlig med tanke på nyere maskiner.

Grafikk

På grafikksiden finner vi blant annet at kjernen nå har 3D og KMS støtte for AMD R600- og R700-serien, noe som naturligvis krever eksterne drivere for disse kortene. Man har også inkludert støtte for å sette skjermstørrelsen for en eller flere skjermer som en oppstartsparameter til kjernen, og man har inkludert bedre strømsparing for LCD-skjermer. Til slutt har også X fått forbedringer som skal gjøre det enklere for de av oss som har flere skjermkort på en og samme maskin.

Introduksjonen av KMS i kjernen er et skritt på veien mot langt enklere bruk av grafikkort og grafiske miljøer i Linux, og lover dessuten både ytelsesforbedringer og bedre strømsparing på bærbare datamaskiner. Dessverre finnes det et skår i gleden: En, for mange av oss, svært viktig funksjon har forsvunnet, nemlig muligheten for å ha flere tilkoblede skjermer oppføre seg som nettopp separate skjermer. (Skjerm :0.0, :0.1, :0.2 mv). Denne muligheten er svært nyttig siden man blant annet kan da kjøre egen vindusbehandler for hver skjerm. Dessverre er dette nå blitt helt borte, og lite tyder på at utviklerene har tenkt å erstatte denne funksjonen. Da sitter man igjen med to valg: Skrivebord fordelt over alle skjermene, eller speiling over skjermene.

Lagring

Sysfs har fått støtte for å lese informasjon fra AHCI (Advanced Host Controller Interface). Dette gjør det mulig å utvikle programvare på applikasjonsnivået som kan gjøre bedre valg med tanke på optimalisering av bruk av disker.

Flere drivere har fått overhalinger, deriblant bfa-driveren som er en del av SCSI-systemet. Nye drivere har kommet til slik som be2isci som gir støtte for iSCSI-fuksjonaliteten for BladeEngine 2 og pmcraid som gir støtte for PMC Sierra MaxRAID.

RAID-6 støtten er forbedret, i tillegg til bedre støtte for konvertering mellom ulike RAID-versjoner. I tillegg er det innført støtte for den nye sørbroa, SB900, fra AMD.

Audio og video

HD audio støtten er blitt vesentlig forbedret noe som skal, blant annet, sørge for at lydkort som benytter seg av Realtek-kodeker skal fungere langt mer stabilt, særlig på nyere bærbare datamaskiner fra Dell og HP. Støtten for Intels P55-chipsettet er også endelig forbedret.

På TV-kort fronten er støtte for flere nye kort inkludert, deriblant kort som baserer seg på CX25821-chipsettet, samt SAA7164-chipsettet som gir støtte for nyere kort fra Hauppauge slik som HVR 2200 og 2250. Så da er det bare å krysse fingrene for at utviklingen av MythTV skyter fart, slik at det endelig blir mulig lage seg en Linux-basert HTPC, også for de som ikke har inngående Linux-kunnskaper og god tid til prøving og feiling.

Kjernen støtter nå flere samtidige videostrømmer fra USB-webkameraer som følger "USB Video Devices"-standarden. Man har også innført støtte for ISDB-T og ISDB-S, digital-TV-standarder som stort sett bare brukes i Japan og Sør Amerika.

Filesystemer

Hastigheten på eksperimentell støtte for BTRFS-filsystemet er vesentlig forbedret med skrivehastigheter over 1 GB i sekundet, noe som er mer enn en fordobling siden sist og tar den opp på samme høyde som XFS. Man har også bøtet på problemet hvor skriving til BTRFS slukte 100% CPU. Ønsker man å vite mer om BTRFS og ZFS går det til tider heftige debatter på disse nye filesystemene i Den frie kafeen her på forumet, hvor det også finnes mennesker med god innsikt og forståelse for temaet.

En rekke forbedringer har blitt gjort også på EXT3- og EXT4-filsystemene, mange av dem relatert til ytelse.

CFQ (Completely Fair Queueing) skedulereren for I/O operasjoner har blitt optimalisert med tanke på rask responstid. Dette sørger for at skrivebordsapplikasjoner vil bli mindre påvirket av pågående store filoperasjoner i bakgrunnen, og sørger dermed med at man vil oppleve skrivebordsmiljøet som raskere. Naturligvis kan dette gjøre selve I/O-operasjoner tregere i enkelte situasjoner, derfor er det mulig å slå av denne funksjonaliteten gjennom sysfs.

Virtualisering

En ny funksjonalitet med navnet KSM, eller "Kernel Shared Memory", er lansert. Denne funksjonen skanner gjennom brukerområdet av minnet på jakt etter redundante kopier som kan deles, og dermed frigjøre minne. Dette er særlig interessant med tanke på systemer som kjører flere virtualiserte operativsystemer av samme eller nesten samme type. I slike scenarioer vil man ha flere kopier av samme bibliotek og programkode liggende en rekke ulike steder i minnet, og dermed kan KSM redusere minnet som brukes av virtualiserte systemer betraktelig.

KVM-støtten er også oppgradert med hensyn på neste generasjon Intel-prosessorer som kommer i løpet av våren 2010.

Strømstyring og skedulering

Som nevnt har man gjort endringer på I/O-skedulereren, men også prosess-skedulereren har fått endringer, endringer som tar sikte på å fikse to nylig oppdagede svakheter som resulterer i hastighetstap.

Store endringer har også blitt gjort i ACPI 4.0, noe som skal sørge for langt bedre strømstyring på nyere I/O-enheter. En god nyhet for alle med bærbare maskiner.

Annet

Kjernen har nå fått støtte for "Trusted Execution Technology" fra Intel, et system som skal kunne sørge for trygghet mot uautorisert endring av operativsystemet. Støtte er inkludert for "Simple Firmware Interface" fra Intel, et alternativ til ACPI som Intel planlegger å benytte seg av på sin Moorestown-platform som lanseres neste år.

Det er nå også mulig å optimalisere kjernen, når den kompileres, for Atom-prosessorer.

En rekke nye drivere er lagt til i kjernen for alt fra fingeravtrykkslesere til infrarøde sendere og mottakere, og det vi har rukket over her er naturligvis bare et lite utvalg. Ønsker man full oversikt over hva som har skjedd kan man ta en titt på endringsloggen på git.kernel.org.

Neste versjon av kjernen, 2.6.33, forventes å være ferdig i februar neste år.

(Kilde: H online)

Mer om
annonse