Tek.no

Nyhet

Jenter og data

Tone Aasheim
28 Sept 2002 00:00

- Jenter kan data!

Det er mange der ute, særlig gutter, som tror at jenter overhodet ikke kan noen ting om data. De kunne ikke tatt mer feil. Siden jeg begynte med data, har andelen "jenter & data" økt betraktelig. Stadig flere jenter utdanner seg innen "data". Og mange fordi de er interesserte og syns dette er gøy. De fleste universiteter og høyskoler har merket det stigende antallet jenter som søker på datarelaterte linjer.

Jenter og data på skolen.

For ikke mange år siden var bare 6% av andelen på Institutt for datateknikk og informasjonsvitenskap (IDI) ved NTNU, jenter. Nå er opptil flere av de kommende sivilingeniørene i faget jenter.

En av hindringene for rekruttering kan ha vært å få jenter til å tenke teknologisk når de skal velge utdanning. Realfagene er ikke noe problem. Men det er en kjensgjerning at mange gutter har holdt på med data fra de kunne å gå omtrent, mens mange jenter kan lite når de skal begynne på studiene.

Mange jenter føler seg kanskje litt usikre på faget og opplever at de ikke mestrer terminologien. Jentene kan oppfatte miljøet som dårlig, og mange begrunner dette med at det er for lite sosial aktivitet. Og det må jo kunne sies at de har et poeng.. ; )

Jenter og data i miljøet.

Jenter har ofte en annen vinkling på ting enn gutter. Jeg tror derfor datamiljøet har godt av flere feminine innslag. De fleste kjenner kanskje til den noe sære humoren som kan oppstå... ("Skal vi to kle oss 801.11b og mounte interfac'ene våre?" eller "Hvor har'u musmatta di, frøken?")

Dessuten er de oppgavene datafolk utfører for viktige for samfunnet til at nerdeguttene skal få ha dem for seg selv. Jenter og gutter tenker forskjellig, og løser problemer på forskjellige måter. Erfaringsmessig henger gutter seg opp i teknikk og detaljer, mens jenter er mer opptatt av systemers nytte og bruk.

Jenter kan være mer målbevisste enn gutter, og i jobbsammenheng er jenter ofte mye tøffere. De baner seg frem og kjemper seg vei.

IT berører mange mennesker. Både gutter og jenter er brukere av datasystemer, derfor er det viktig at begge kjønn deltar i utviklingen.

Jenter og data på fritiden.

Når det kommer til overklokking og lignende, er kanskje ikke jentene så godt representert. Jenter er kanskje mest interessert i å bruke datamaskinen til konstruktive ting - og vil helst ikke tenke på hva som må gjøres om noe inni maskina feiler.

Men så har vi sånne som meg da - som helst plukker fra hverandre ting med en gang. Det fins faktisk jenter der ute som tør å ta en utfordring, og f.eks. modifisere kabinettet sitt eller plukke på hardware eller lignende. Og det fins jenter som livnærer seg på data. Som har gjort karriere innen bl.a. webdesign, programmering, multimedia eller hva det måtte være. Det fins til og med jenter som går på LAN-parties, frivillig. Og som deltar i compo'er. For ikke å snakke om jenter som spiller CS eller noe i den dur. De fins! :)

Så til dere nerder der ute, som vil ha dataen deres i fred - Be Aware! Vi vil åsså leke! ;)

annonse

Les også