Tek.no

Nyhet

HD-videokamera med fastminne

20 Apr 2005 08:29Først publisert 18 Apr 2005 08:59
annonse

Dette er et videokamera for profesjonelle. Blant annet har NRK en bestilling inne. Kameraet kan ta opp bilder i formatene 1080/60i, 30p og 24p; i 720/60p, 30p og 24p; og i DVCPRO50, DVCPRO eller DV. Hvert bilde komprimeres individuelt, så man kan senere kan redigere hvert bilde for seg. Lyden lagres ukomprimert.

Likevel er det et kompakt kamera vi snakker om. Dette skal være enkelt å ta med ut i felten, men likevel gi den profesjonelle kvaliteten som store TV-kanaler krever. At NRK har bestilt det tyder også på at de har startet satsningen på HDTV.

Kameraet bruker Panasonics PC-Card-system kalt P2 card. Dette er ganske vanlige PC-Card minnekort som kan leses av vanlige bærbare PC-er. Fordelen de har er at det ikke er bevegelige deler på dem som kan gå i stykker ved hard belastning. De skal være godkjente opp til 1500G. Det er også svært lett å overføre dataene til en datamaskin, også mens man er ute i felten.

Dessverre er det pr. i dag kun mulig å få kort opp til 8GB. Hvis man skal ta opp i full kvalitet er det ikke plass til mer enn ca 8 minutter film, og det må vel

kunne kalles litt snaut. Nå skal det sies at til profesjonelt bruk er det sjelden man tar opp scener som er lengre enn det uten å kutte. Dessuten er det plass til to kort i kameraet, og man kan bytte mens man filmer, så når det ene er fullt, fortsetter man å lagre på det andre, mens det første blir byttet ut med et tomt kort. Det er dermed kanskje ikke noe stort teknisk problem, men det må jo bli en formidabel ekstrautgift å investere i nok kort til en lang dags opptak. Panasonic sier at utviklingen i minnetetthet går så fort at det om ikke alt for lenge vil være mulig å få kort som tar opp til 128GB, og da blir det hele mer anvendelig. Da kan man lagre nesten to og en halv time film i full kvalitet, eller nesten 10 timer i DVCPRO-format på ett kort.

annonse

AG-HVX200 er forventet på markedet til høsten, med en veiledende pris på ca $6000.

annonse

Les også