Til hovedinnhold

Se iPod Touch

Touch kan sortere musikken etter albumomslag.
Den nye iPod-en er slående lik iPhone.

Apple har lansert en helt ny iPod basert på samme utseende, operativsystem og brukergrensesnitt som iPhone. Nykommeren har fått navnet iPod Touch.

Nederst i artikkelen kan du se video av iPod Touch.

Utseendemessig er iPod Touch nesten helt lik iPhone, og det er faktisk veldig lite som skiller de to. Forskjellen er at Touch ikke har telefon, og at den mangler kamera. Touch er også litt mindre og tynnere enn iPhone.

Kjører Mac OS X

At Touch har samme operativsystem som iPhone betyr at den også kjører mye av den samme programvaren, og i bunn og grunn er lik i bruk. Skjermen er, som navnet antyder, berøringsfølsom, slik at du bruker skjermen i stedet for et klikkhjul eller vanlige taster.

Ipod Touch har en 3,5 tommers bredskjerm. Som iPhone, vet Touch hvilken vei den holdes, slik at skjermbildet alltid vises rett vei.

Gå på nett

En annen funksjon iPod Touch har arvet er Wi-Fi. Dette sørger for at du kan surfe på nettet, laste ned musikk og se på YouTube-videoer.

En av de største nyhetene er muligheten til å laste ned musikk direkte til iPod. Før var det kun mulig å kjøpe musikk fra iTunes via en PC. På Touch blir det mulighet for å koble seg til iTunes Music Store via Wi-Fi-forbindelsen. Derfra kan du søke, høre på musikkstykker og laste ned musikken.

Apple har også inngått en avtale med kafekjeden Starbucks.Når du går inn på en av kjedens kaféer vil Touch og iPhone kunne fortelle deg hvilken låt som spilles på radioen, og gi deg muligheten til å laste den ned. Foreløpig vil tjenesten kun være tilgjengelig i USA, fra og med oktober.

Touch kan i tillegg spille video du kjøper fra iTunes. Det er imidlertid ikke mulig å kjøpe video over Wi-Fi.

Viser albumgrafikk

Som på iPhone har Touch mulighet til å sortere musikken din utifra flere kriterier. En av nyhetene, ikke bare på Touch, men også på de andre nye iPod-ene, er at du kan bla gjennom albumomslagene i musikksamlingen din. Dette fungerer på samme måte som på iPhone: Du snur Touch vertikalt, og skjermbildet vil automatisk endre seg til albumomslagsvisning.

8 eller 16 GB

Touch kommer i to utgaver: 8 GB og 16 GB. Begge utgavene er utstyrt med lynminne i stedet for harddisk. Det er ingen størrelsesforskjell på de to utgavene. Touch måler 11 x 6,18 x 0,8 cm og veier 120 gram.

På et fulladet batteri kan du spille 22 timer musikk, eller fem timer video. I likhet med alle andre iPod-er er det ikke mulig å skifte batteri.

Den nye iPod-en har ikke støtte for FM-radio, noe som forsåvidt ikke er noen overraskelse. Ingen iPod har så langt hatt innebygget radio.

Mulighet for programmer?

Hvorvidt Touch får mulighet for ekstra programmer er usikkert. Siden den kjører samme operativsystem som iPhone, burde det i teorien være mulig å utstyre Touch med nye funksjoner, som for eksempel spill. Hvorvidt det blir mulig å bruke Touch som IP-telefon vites ikke. Så vidt vi vet har ikke Touch innebygget mikrofon.

Touch skal komme i salg i løpet av noen uker, og koster 2490 kroner for 8 GB-utgaven og 3290 kroner for 16 GB-utgaven.

(Kilde: Apple.com)

annonse