Batteriet blir flytende
Batteriteknologi vil nok bli et hetere og hetere tema i årene som kommer. Telefonene blir stadig mer avanserte og får flere funksjoner, noe som naturlig nok krever mer energi. Mye tyder på at brenselceller kan bli fremtidens strømkilde.
Det er flere år siden vi første gang hørte om brenselceller som et alternativ til det tradisjonelle batteriet, og det har blitt vist frem flere prototype-telefoner med brenselceller. Vi har imidlertid ennå til gode å se en slik telefon på det kommersielle markedet.
Den japanske giganten NTT DoCoMo meldte tidlig interesse for brenselceller, og både Toshiba og Hitachi jobber med å utvikle teknologien. Europeiske produsenter sitter foreløpig på tilskuerplass og følger utviklingen. Nokia stoppet for eksempel sin satsing på brenselceller i fjor , og gav beskjed om at de ville komme tilbake når teknologien var moden for bruk i mobiltelefoner.
Samsung med i klubben
Koreanske Samsung har nå fått øynene opp for teknologien, og inngikk nylig en 18-måneders avtale med den amerikanske brenselcelleprodusenten MTI.
Målet er å lage brenselceller som kan brukes i fremtidige Samsung-telefoner, noe som blir en stor utfordring for duoen.
Ett av de største hindrene blir sannsynligvis å få alt inn i et lommevennlig format.
Et annet viktig punkt er å finne en brukervennlig måte å lade telefonen på. Når brenselceller genererer strøm forsvinner nemlig metanolen sakte, men sikkert. Dette betyr at du må etterfylle tanken når det er tomt. Hvordan dette skal løses uten for mye søl blir interessant å se.
Verdt å jobbe for
Den dagen brenselcellene er klare for det kommersielle mobilmarkedet vil det nok være verdt alt slitet. Sammenlignet med vanlige mobilbatterier vil brenselceller ha flere solide fordeler.
For eksempel antas det at brenselceller vil kunne holde liv i en telefon minst dobbelt så lenge som et av dagens batterier. Hvor lenge telefonen holder ut avhenger av hvor konsentrert metanolblandingen er, og selvsagt hvor mye det er plass til i tanken.
Hvis du skulle gå tom for strøm er det heller ikke verre enn å fylle på mer drivstoff, og vips, så har du en fulladet telefon. Selv de raskeste mobilladerne i dag bruker minst en time på å lade opp et batteri.
(Kilder: MTI, Electronics Weekly, Business Week, Physorg, Timesunion)