Ny testlab for støymålinger

Introduksjon

Vårt mål er å presentere de grundigste testene av datautstyr her til lands, og har lenge ønsket oss en metode for å teste støynivå på diverse komponenter. Endelig har vi funnet en løsning som kan gjøre denne type testing godt og enkelt nok for oss.

Utstyret vi har gått til innkjøp av er en spesialbygd kasse som demper det meste av støyen fra utsiden. Denne kassen har tilkobling til strøm, USB, nettverk og mikrofon med gjennomgående kontakter. Dette for at vi skal ha en viss kontroll på utstyret som vi tester inne i kabinettet, sånn at vi kan bruke harddisker, vifter, bærbare datamaskiner og lignende.

Målemikrofonen kommer fra det danske selskapet DPA, med modellnummeret 4090. Denne mikrofonen er omnidireksjonell, men vi plasserer mikrofonhodet direkte mot produktene vi måler med en bestemt distanse for å kunne få sammenlignbare resultater. Mikrofonen har en svært jevn frekvensgang fra 20 Hz til 20 000 Hz.

Av lydkort har vi også valgt en dansk produsent, nemlig TC Electronics. Lydkortet er eksternt med et FireWire-grensesnitt og preamp for mikrofonen.

Sammenligning mellom en Eksentersliper (rød) og Dell XPS M1330 på maks last (blå)

Det Trondheim-utviklede programmet WinMLS står for utregningene av dBA-verdiene, samt at de gir oss et stolpediagram over decibelnivået til 20 forskjellige frekvenser i det hørbare området.

Hele løsningen er modulær, noe som gjør det lett å bytte ut komponenter med tiden, om det skulle være en ny mikrofon, lydkort, tilkoblet PC, programvare og ikke minst hvilke kontakter som man kan få igjennom lydkassen. Foreløpig har vi valgt å sende igjennom strøm, USB, nettverk og RCA for mikrofonen. Dette er gjort for at vi skal ha glede av dette systemet i mange år fremover.

Hvordan vi tester

Først måtte vi kalibrere systemet ut i fra en kalibrator. Før hver måling vi utfører har vi en kontrolltest som ser om støynivået på innsiden er innenfor en viss feilmargin.

Ut i fra tester vi har utført har vi funnet gunstige avstander for hvor mikrofonen kan plasseres. Merk at standardmålinger fra produsenter på dBA er på en meters avstand, for å unngå å lage en kasse som man ikke kan flytte på ved behov, er vi nødt til å teste på kortere avstander, det også på grunn av at flere av tingene vi tester avgir et såpass lite lydtrykk av man ikke kan måle det på en enkel måte på en viss avstand.

På grunn av den variable avstanden mellom objektet vi måler og mikrofonen, vil ikke resultatene mellom de forskjellige produktene vi tester være representative, men innen hver enkelt produktgruppe vil vi naturligvis bruke den eksakt samme avstanden og plasseringen. Målingene vi utfører er ment til å vise forskjellen i lydtrykket mellom produkter i samme kategori, som for eksempel en bærbar datamaskin, harddisk eller en enkel vifte.

Vekting av dB-skalaen

Vi tester lydtrykket i dBA, som er en vektet måling som benytter seg av en algoritme for å beregne lydtrykket ut i fra hvilke frekvenser lyden eller la oss si støyen kommer fra. Lave frekvenser blir vektet lavere enn frekvenser rundt 1000 Hz. Grunnen til dette er hvordan vi mennesker reagerer på forskjellige lyder, f.eks. merkes 1000 Hz langt kraftigere enn 100 Hz på det samme lydtrykket.

Om vi legger merke til frekvenser som er spesielt fremtredende, eller en spesiell frekvensfordeling i forhold til normalt, vil vi kommentere dette. Om lyden er forskjellig ut i fra hvor mikrofonen er plassert i forhold til utstyret skal vi også prøve å sjekke ut, men til vanlig vil vi plassere mikrofonen i den samme retningen der man pleier å sitte.

Vi håper og tror at dette tillegget til våre testrutiner vil ta de relevante testene til et nytt nivå og at dere lesere setter pris på nyervervelsen.

Mer om
annonse