Ny testlab for støymålinger

Introduksjon

Vårt mål er å presentere de grundigste testene av datautstyr her til lands, og har lenge ønsket oss en metode for å teste støynivå på diverse komponenter. Endelig har vi funnet en løsning som kan gjøre denne type testing godt og enkelt nok for oss.

Utstyret vi har gått til innkjøp av er en spesialbygd kasse som demper det meste av støyen fra utsiden. Denne kassen har tilkobling til strøm, USB, nettverk og mikrofon med gjennomgående kontakter. Dette for at vi skal ha en viss kontroll på utstyret som vi tester inne i kabinettet, sånn at vi kan bruke harddisker, vifter, bærbare datamaskiner og lignende.

Målemikrofonen kommer fra det danske selskapet DPA, med modellnummeret 4090. Denne mikrofonen er omnidireksjonell, men vi plasserer mikrofonhodet direkte mot produktene vi måler med en bestemt distanse for å kunne få sammenlignbare resultater. Mikrofonen har en svært jevn frekvensgang fra 20 Hz til 20 000 Hz.

Av lydkort har vi også valgt en dansk produsent, nemlig TC Electronics. Lydkortet er eksternt med et FireWire-grensesnitt og preamp for mikrofonen.

Sammenligning mellom en Eksentersliper (rød) og Dell XPS M1330 på maks last (blå)

Det Trondheim-utviklede programmet WinMLS står for utregningene av dBA-verdiene, samt at de gir oss et stolpediagram over decibelnivået til 20 forskjellige frekvenser i det hørbare området.

Hele løsningen er modulær, noe som gjør det lett å bytte ut komponenter med tiden, om det skulle være en ny mikrofon, lydkort, tilkoblet PC, programvare og ikke minst hvilke kontakter som man kan få igjennom lydkassen. Foreløpig har vi valgt å sende igjennom strøm, USB, nettverk og RCA for mikrofonen. Dette er gjort for at vi skal ha glede av dette systemet i mange år fremover.