Tek.no

Nyhet

Ingen oppdateringer for XP Home neste år

Vegard Andreas Larsen
6 Jan 2006 12:00


Støtte for Windows XP Home og Media Center avsluttes 31. desember i år. Klikk på bildet!

- Sikkerhetsoppdateringer vil være tilgjengelig fra Windows Update gjennom hele Mainstream Support-perioden, og de 2 første årene av utvidet støtte (om det er tilgjengelig), kan man lese i Microsofts Support Lifecycle Policy. Windows XP Home og Windows XP Media Center har ikke utvidet støtte, og Mainstream Support for disse utgavene avsluttes 31. desember 2006.

Microsoft skrev i 2002 om sin såkalte Support Lifecycle Policy, som angir hvor lenge selskapet driver kundestøtte for sine produkter. Selskapet garanterer 5 år med oppdateringer for alle programmer som ikke slippes årlig, og garanterer også 10 år for bedrifts- og utviklerprodukter. I 2007 er det over 5 år siden Windows XP ble sluppet, og de to konsumentversjonene Home og Media Center går derfor ut av det selskapet kaller Mainstream Support. Men til forskjell fra XP Professional, har ikke konsumentversjonene en utvidet støtteperiode hvor man fremdeles får sikkerhetsoppdateringer. Det betyr at fra og med 2007 vil brukere av Windows XP Home og Media Center stå uten sikkerhetsoppdateringer, bare noen måneder etter at Windows Vista blir sluppet.

Bedriftsversjonen Windows XP Professional vil i 2007 gå over til utvidet støtte, hvor sikkerhetsoppdateringer vil være tilgjengelig i minimum 2 år etter neste versjon er sluppet, altså frem til 2009. Informasjonen om dette finner man på Microsofts egen Support Lifecycle-hjemmeside.

Vesentlig stor andel XP Home

- En vesentlig stor andel av det vi selger er Windows XP Home, sier salgsjef data i Elkjøp, Thomas Hegelund til Programmer.no. Programvareansvarlig i Netshop, Joachim Heibø, indikerer at omtrent 70% av Windows-versjonene de selger, er Windows XP Home. - Windows XP Media Center er foreløpig langt fra like utbredt, sier Heibø.

Om Microsoft ikke velger å endre sin Support Lifecycle, og slutter å produsere sikkerhetsoppdateringer den 31. desember i år, fryktes det at XP Home vil bli et svært attraktivt mål for virus. Problemet vil også ramme mange av de minst datakyndige, som gjerne ikke vil legge merke til at det ikke kommer flere sikkerhetsoppdateringer.

Programmer.no forventer at Microsoft kommer til å utvide støtteperioden for Windows XP Home og Media Center. Windows 98 og Windows ME fikk i sin tid utvidet sin støtteperiode, lenge etter at Windows XP ble sluppet.

Microsoft har foreløpig ingen kommentar til saken.

Les også
Kritisk Windows-oppdatering klar
Les også
Mye Vista, men lite fast fra Gates
Les også
Ekstremt kritisk hull i Windows
annonse

Les også