Nyhet

Vi har prøvekjørt Nokia Comes With Music

Nokia sjokkerte både mobilbransje og platebransje da de lanserte tjeneste Comes With Music i fjor høst. Forklaringen til sjokket er enkel: Hva skjer om du lar mobilkunder laste ned så mye musikk de vil, i ett år, uten å betale et rødt øre ekstra? Lovlig?

Svaret fra Nokia: Ingen verdens ting. Utover at kundene nå vil laste ned musikken lovlig, og gjennom telefonkjøpet betale for denne.

Ett år etter presentasjonen har den finske mobilprudusenten fått med seg alle de store plateselskapene og en rekke mindre på å tilby musikk gjennom tjenesten. Først ut var Universal, deretter kom Sony BMG og Warner Music, før EMI, som siste store ut, hev seg på under lanseringen av tjenesten i London denne måneden.

Men hvordan fungerer det?

Vi har prøvekjørt

Her begynner du etter å ha installert programmet.
Her stiller du inn hvilke lydformat som skal gå via Nokia Music. Vårt tips? Færrest mulig, spilleren er gjørmetreg.

Som en av få nordiske nettsteder har Amobil fått mulighet til å prøve ut Comes With Music. Tjenesten er foreløpig forbeholdt Storbritannia, men gjennom et lite smutthull har vi fått tilgang til Nokias britiske avdeling av Nokia Music Store, som også huser Comes With Music-avdelingen.

For å få tilgang til Comes With Music er du nødt til å kjøpe en telefon der dette følger med. Foreløpig er det kun Nokia 5310 Xpressmusic som selges med dette i Storbritannia, der denne går for den nette pris av 129 britiske pund tjenesten inkludert i Carphone Warhouse sine butikker. Tjenesten vil også tilbys med andre telefoner etterhvert, deriblant Nokias nye trykkskjermtelefon 5800 Xpressmusic.

Tjenesten er tilgjengelig via internett på PC, men kan brukes direkte på enkelte telefoner. Comes With Music-varianten av N95 8GB kan laste ned musikk direkte, noe 5310 ikke kan. Dette er forskjellig fra telefon til telefon, men vil trolig ikke være et problem ettersom stadig flere telefoner vil få mulighet til direkte nedlasting etterhvert.

Når du har kjøpt telefonen og sitter foran datamaskinen hjemme, kan du installere PC-programmet Nokia Music, som gir deg tilgang til Nokia Music Store og lar deg overføre musikk du har kjøpt der over på mobiltelefonen din såvel som CD-er. Programmet finnes ikke til Mac eller Linux, noe flere nok vil stusse litt på, men det er ikke utenkelig at Nokia vil komme med en versjon for disse operativsystemene også med tid.

Å installere programmet skal by på få utfordringer. Så snart dette er gjort må du lage en brukerkonto hos Nokia Music Store, der du i etterkant registrerer deg som Comes With Music-kunde. I salgspakken med telefonen får du en engangstallkode som du registrerer deg på.

Alle er med

Nokia Comes With Music inneholder musikk fra plateselskapene Angel, Astralwerks, Blue Note, Capitol, Capitol Nashville, EMI Classics, EMI CMG, EMI Records, EMI Televisa Music, Manhattan, Mute, Parlophone, Sony BMG, Universal og Virgin. Eksakt hvor mange millioner album som er tilgjengelig sier Nokia ingenting om, men det er snakk om et antall millioner. Et kjapt søk på mer "sære" norske artister viste blant annet at disse ligger inne.

På tide å skaffe seg passord og brukernavn.
Det første som møter deg.
Her er spiller (øverst) og nedlastingsbar (nederst).

Når du skal sette i gang og laste ned musikk, må du først logge inn på Comes With Music. Dette skjer automatisk dersom du har satt innstillingene slik, ellers er det kun brukernavn og passord som trengs.

Tre viktige elementer

Når du er logget inn er det tre paneler som er grei å holde styr på. Søkepanelet, spillelisten og nedlastingsfeltet.

Søkepanelet skiller mellom artist og tittel på låten du leter etter. Søker du i en av disse vil systemet lete opp musikk som passer perfekt til søkekriteriet ditt, samt navn med likhetstrekk.

Spillelisten og selve spilleren finner du til høyre. Når du ønsker å høre klipp av sanger du vurderer å laste ned, legges det inn 30 sekunders-klipp her som vil spilles av fortløpende. Du kan også hive inn musikk du har lastet ned her. Her kan du også lage spillelister og sette på og endre lydjustering.

Under selve spilleren finner du oversikten over musikk som er i ferd med å lastes ned. Så snart musikken er nede, finner du den i musikkbiblioteket ditt.

Musikkbiblioteket ditt er avskilt fra butikken med en egen fane øverst i Nokia Music-programmet. "My Music", som biblioteket kalles, skiller musikk på ordinært vis mellom album, artist, sjanger og rangering. I tillegg skilles sangene automatisk etter hvilken dag de er lastet ned. Slik kan det være langt enklere å holde oversikten når du har lastet ned en del musikk.

Etter noen dagers bruk har vi fått en del inntrykk av musikkbutikken som er verdt å belyse.

Ikke fritt - overhodet

Et av dem er at musikken på ingen måte kan brukes fritt. Nokia Comes With Music er beskyttet av Windows Media DRM, noe som også forklarer hvorfor tjenesten er utilgjengelig for Mac. Det betyr også at du ikke kan overføre musikk til CD-er, eller bruke musikken på flere enn fem mobiltelefoner og datamaskiner.

Dette kan fort bli veldig frustrerende. Spesielt frustrerende er det kanskje at DRM-en varer livet ut, og låser deg til å bruke musikken kun på de fem utvalgte enhetene. Dette er de samme DRM-begrensningene som stadig flere plateselskap går vekk i fra og som fikk Forbrukerombudet til å gi Apple en skyllebøtte fordi det i realiteten gir deg som bruker av musikken liten reell råderett.

Lav lydkvalitet og tregt

Et annet kjedelig aspekt er kvaliteten på musikken. Låtene og albumene vi lastet ned hadde en bitstørrelse på enten 128 kbps eller 192 kbps. Selv om dette nok sier lite for andre enn datanerder og musikkentusiaster betyr dette i korte trekk at lydfilene holder kun en grei kvalitet og er komprimert utover det mange entusiaster syns er forsvarlig.

Du kan stille Nokia Music inn på å synkronisere musikk med telefonen automatisk.

Laster du ned DRM-fri musikk fra Itunes kommer denne i AAC-format på 320 kbps. Flere musikkinteresserte sverger også til enda høyere kvalitet når de legger inn CD-er på datamaskinen. Så dersom du er en kravstor lydentusiast vil Comes With Music enkelt og greit oppleves som en lydmessig nedtur og frarådes dersom du er ømfintlig for alt av dårligere kvalitet enn FLAC.

For oss vanlige dødelige vil nok nedlastingstiden være et langt større irritasjonsmoment. Å laste ned én enkelt sang tar gjerne mellom 20 og 30 sekunder, avhengig av lengden på sangen. For et album tar det da raskt seks-syv minutter å laste ned fra du trykker på knappen til du kan høre musikken. Lite om du tenker på hvor lang tid det tar å laste ned musikk ulovlig eller å kjøpe den i butikk, men lenger tid enn tilsvarende musikkbutikker.

Tilsvarende tar det også en god stund fra du har trykket på knappen for forhåndslytting, til musikken faktisk kommer. Dette er også en detalj i det store bildet, men viktig for helhetsbildet. Resultatet av det hele er at du som regel like gjerne bare laster ned musikken uten å høre på den. Greit for deg, mindre greit for Nokia, som ser inntjeningen forsvinne mens musikken lastes ned.

...men konseptet er genialt!

På den positive siden må vi si at hele konseptet er genialt. Ingen annen løsning gir deg mer musikk for pengene enn nettopp et slikt engangsbetalingssystem. Begrensningene med DRM er selvfølgelig et skår i gleden. Men muligheten til å laste ned så mye musikk du vil, og hvilken musikk du vil fra samme hylle som musikk du ellers måtte betalt for enkeltvis er en merkelig følelse.

Utvalget av titler og artister er også imponerende. Da Nokia først presenterte Comes With Music som konsept hadde produsenten kun ett enkelt plateselskap i ryggen. Hadde det vært tilfelle ved lansering kan en trygt si at hele konseptet hadde vært skadeskutt fra dag én.

Hva Nokia betaler for å få plateselskapene med er uvisst, og er ikke noe selskapet har villet diskutere på spørsmål. Men ryktene tilsier at Nokia skal betale musikkbransjen 80 dollar, nærmere 450 kroner, for hver telefon som selges med "Comes With Music".

Om tjenesten noensinne kommer til Norge, og isåfall hva den vil koste her, er begge deler usikkert. Sjef for Nokia Music Store i norden kunne tidligere år bekrefte overfor Amobil at Nokia Music Store kommer.

– Jeg kan ikke gå ut med noe spesifikt tidspunkt. Men Nokia Music Store skal komme til Norge, og en rekke andre land, sa Christophe Joyau, ansvarlig for musikktjenester i Nokia Skandinavia, til Amobil den gang.

Er det det er - intet mer

Vi mener ikke tilbudet er godt nok til at musikkelskere burde emigrere til Storbritannia, tvert imot. Comes With Music er nettopp det det er: Nokia-telefoner som kommer med mulighet til å laste ned musikk, men da med store begrensninger. Skal du fortsatt ha frihet fra DRM, høy lydkvalitet, mulighet til å bruke musikken hvor du vil og eie denne helt og holdent selv, tilfredsstiller ikke Comes With Music. Vi forstår altså hvorfor det ikke heter Nokia Free Music.

Samtidig som Comes With Music er lansert i Storbritannia, har Nokias tjeneste en sterk utfordrer i Sony Ericssons Playnow Plus, som ble lansert i september. I motsetning til Nokias løsning har Playnow Plus kun DRM-fri musikk med en bitrate på 320 kbps. Tjenesten fins kun i Sverige, og kommer trolig ikke til Norge ettersom det vil utfordre Telenors musikkbutikk her.

Dermed er norske mobilbrukere bundet til de to norske løsningene som finnes for mobilen, Telenor og Netcoms musikkbutikker.

Les også
Avantgo legges ned
Les også
– Nokias musikkbuffé gjør det dårlig
Les også
Nå kan du søke med kameraet
Les også
Nokia 5710 på vei?
Les også
– Nokias "gratis" musikk selger greit
Les også
– Itunes er kult!
Les også
"Gir bort" musikk i Storbritannia
Les også
Kjøp musikk fra Sony Ericsson
Les også
– Nokia Music Store kommer
Les også
"Gir vekk" mer musikk til Nokia-kunder
annonse