Tek.no

Nyhet

Kjøp bussbillett via SMS

Tomaz Levstek
Simen J Willgohs
25 Nov 2008 21:52

I disse dager rulles RFID-betalingsautomater ut over hele landet, der Oslo og flere større byer går over til trådløs betaling for enkeltbilletter. Men våre naboer i sør og øst ligger allerede et skritt foran. Der kan man betale for reisen via en tekstmelding.

Alt med én melding

Det er det danske selskapet Unwire som står bak løsningen som nå bygges ut i København og Stockholm. Reisende sender enkelt og greit en tekstmelding til et billettnummer der de spesifiserer antall soner en skal reise, og mottar en svarmelding med billettkode for kontroll. Billettprisen trekkes fra mobilabonnementet.

– Dette gjør det enklere for passasjerene å kjøpe billetter. Trafikken blir smidigere når buss- og trikkeførerne slipper billettsalget. Dette vil være en god løsning for Oslo og for andre norske byer, sier Kjell Arild Sandvik, daglig leder i det nyopprettede Norges-kontoret til Unwire.

Systemet skal ifølge selskapet selv allerede ha 20 000 kunder i Stockholm alene, før systemet rulles ut i København på nyåret. Men erfaringene er allerede positive. I en pressemelding fra selskapet sier transportselskaper i både København og Stockholm seg fornøyd med ordningen.

– Administrasjon og kundeservice har blitt bedre. Uavhengig av type mobiltelefon kan alle bruke vårt nye billettsystem, sier Jan Truedson, som er forretningsutvikler i Storstockholms Lokaltrafik.

Danske DSB-tog ønsker å utvide ordningen til også å gjelde langdistansetog.

– Enkelt å bygge ut også i Norge

Ifølge Unwire og daglig leder Sandvik vil et SMS-basert billetteringssystem være enkelt å bygge ut i norske byer og ha flere fordeler. Blant annet pekes det på bedre kontroll med folks reisevaner, både for bruker og selskap. Det kan også opprettes sperrer for mindreårige, slik at foreldre kan ha bedre kontroll med barnene sine.

– Totalt tilsvarer ett års papirbillettforbruk en hel liten skog av trevirke, som vil bli betydelig redusert med den nye mobilordningen, sier Sandvik.

Om Unwire får prøvd ut løsningene sine i Norge i nær fremtid er uvisst. Foreløpig satses det stort på RFID-løsninger, som lar deg betale trådløst på buss, trikk og tog. Dette systemet fungerer også med mobiler med NFC-støtte, slik som Nokias kommende 6212. Telenor og DNB Nor prøver i skrivende stund også ut løsninger basert på NFC.

(Kilder: Pressemelding)

Les også
Neste år betaler du med mobilen
Les også
SMS redder elefanter fra døden
Les også
Erstatter kassadamen med mobilen
Les også
Få flybilletten rett på telefonen
annonse

Les også