Nyhet

Intel slipper nye og heftige bærbarprosessorer

Toppmodellen har åtte kjerner og kan nå 5 GHz.

Brikkeprodusenten Intel har nettopp dratt duken av en liten samling av nye prosessorer ment for bærbare PC-er. Disse tilhører «Coffee Lake Refresh»-familien eller niende generasjon Core, som altså kom på banen for stasjonære datamaskiner sent i fjor høst.

Toppmodellen blant de seks nye prosessorene har fått betegnelsen Core i9-9980HK og kan – i likhet med den ganske så heftige Core i9-9900K for stasjonære – nå hele 5,0 GHz når turboen slår inn. I tillegg kan den overklokkes.

Disse to toppmodellene har også til felles at de utstyrt med hele åtte kjerner og kan da traktere 16 samtidige prosesstråder. Begge har også 16 MB cache og Intel UHD Graphics 630 integrert.

Men ettersom de mobile prosessorene tross alt skal inn i bærbare datamaskiner, kan de av naturlige årsaker ikke dytte ut like mye varme som en CPU ment for en stasjonær PC. TDP er derfor satt til 45 watt for hele denne linja.

«Muskelbærbare»

Å utnytte alle kreftene krever uansett en relativt habil kjøleløsning, så disse topprosessorene er ikke noe du vil finne i de tynnere og lettere bærbare. Den anbefalte utsalgsprisen på Core i9-9980HK – pålydende 583 dollar – gjør at den trolig bare finner veien til de heftigste og kraftigste bærbare arbeidsstasjonene, som Intel nå velger å kalle «musclebooks».

Det kan sikkert ha noe med at du trenger muskler for å dra med deg en slik, men savnet spiller nå mest på muskelbiler. På norsk har vi gjerne brukt «slepbare» for laptoper av slike kalibre, men vekt trenger jo ikke være avgjørende – så det passer greit med «muskelbærbare» også.

Det er allerede varslet om flere nye bærbare modeller som vil komme med Intels nye prosessorer innabords når de kommer på markedet før sommeren.

I takt med lanseringen har dessuten Nvidia passet på å slippe GeForce GTX 1650 for både stasjonære og bærbare PC-er, så det blir mye nytt og portabelt å glede seg til i månedene fremover.

Slipper spesialutgaver:
AMD fyller straks femti år >>>

(Kilde: Intel)

Les også
Slik er Intels 10. generasjon Core på 10 nanometer
Les også
Nytt sikkerhetshull oppdaget i Intel-prosessorer. Rammer omtrent alle PC-er på markedet.
Les også
HPs nye spillbærbare har to skjermer og kjøles av flytende metall
Les også
Nye Intel-prosessorer kan kreve nytt hovedkort
Les også
Prisene på RAM og SSD-er i fritt fall: På vei mot det laveste på tre år
Les også
Intel Core i9-9900K: En prosessor i ekstremklassen
Les også
En liten guide til brikkesett for Coffee Lake
annonse