Huawei hevder USAs forbud mot deres produkter er grunnlovsstridig

Ber en domstol ta en endelig avgjørelse.

Natt til onsdag norsk tid leverte Huawei en begjæring til en amerikansk domstol hvor de ber dem om å heve et forbud som hindrer offentlige etater å kjøpe selskapets produkter.

I begjæringen sier de at avgjørelsen er grunnlovsstridig og må opphøres.

Loven som hindrer amerikanske, offentlige etater fra å bruke Huawei-utstyr ble først fremmet i fjor sommer under navnet National Defense Authorization Act.

– Forbudet fastslår at Huawei er skyldig og pålegger selskapet en rekke restriksjoner, sier Huaweis sjefsjurist Song Liuping i en uttalelse på den kinesiske kringkasteren CCTV.

Om begjæringen skal bli tatt til følge, vil bli bestemt av en dommer. Ifølge Huawei vil det holdes en høring i saken 19. september.

– Bruker en hel nasjon for å forfølge et privat selskap

Song Liuping, Huaweis sjefsjurist, sier i en pressemelding at USAs forbud mot Huawei-utstyr er grunnlovsstridig.

Song sier i pressemeldingen at å bruke cybersikkerhet som en unnskyldning «ikke vil gjøre internett mer sikkert» og mener det «gir en falsk forståelse av sikkerhet og tar oppmerksomheten vekk fra de ekte utfordringene vi står overfor».

– Politikere i USA bruker hel nasjons styrke for å forfølge et privat selskap. Det er ikke normalt, sier Song, og fortsetter med å si at «det nesten aldri har blitt sett i historien».

Teknologigiganten leverte et søksmål mot USA i mars etter at landet i august i fjor innførte regler som hindrer offentlige etater å kjøpe Huaweis produkter eller tjenester. Forbudet gjelder også eksport av teknologi til selskapet. Forbudet er ennå ikke trådt i kraft og er blitt utsatt til august.

Avvikler samarbeid

President Donald Trump har avgjort at Huawei utgjør en sikkerhetsrisiko på grunn av sine bindinger til kinesiske myndigheter og har erklært deres produkter uønsket i USA.

Dette mener Huawei det ikke finnes noe bevis for:

– Den amerikanske regjeringen har ikke noen bevis som viser at Huawei er en sikkerhetstrussel. Det ingen ild og dermed ingen røyk. Bare spekulasjoner, sier Song.

Mer trøbbel nylig

Tidligere denne måneden ble vondt verre for den kinesiske telekomgiganten da USA bestemte at amerikanske selskaper – eller internasjonale selskaper som brukte amerikansk teknologi – ikke lenger kunne samarbeide med Huawei.

Selskaper som Google, Intel, Broadcom og Qualcomm var raskt ute med å sette samarbeidene med Huwaei på pause, og etter hvert fulgte også kritiske leverandører som ARM med.

Denne uken har Huawei også mistet medlemsskapet sitt i flere teknologiallianser, noe som kan bety at de får mindre innflytelse på utviklingen av blant annet SD-kort, minne og WiFi-teknologier.

Les også
Huaweis Android-konkurrent nærmer seg stadig
Mer om
annonse