Nyhet

Endelig begynner Moto Mods å gi mening

Slipper fysisk mobiltastatur og helsemodul til Moto Z-telefonene.

Tek.no / Las Vegas: Telefoner med tilhørende moduler har aldri riktig tatt av. Motorola jobber likevel hardt med saken. Deres Moto Z-modeller har en kontakt på baksiden som kan ta imot nye deler som gir utvidet funksjonalitet. Og nå virker det endelig som om disse kontaktene blir litt mer nyttige.

Motorola har nemlig sluppet tilbehør som virkelig gir mening for Moto Z-modellene. Det ene er et tastaturtillegg, der man kan flippe ut et fulltastatur under telefonen, mens det andre er en slags mobil helsestasjon.

Begge deler festes helt enkelt på baksiden ved hjelp av de små magnetfestene som også fungerer som kontaktpunkter.

Slider Keyboard festes bakpå Moto Z-telefonene.

Lei av skjermtaster?

Skyve- og vippemekanismen kan stilles i mange ulike posisjoner.

Det vesle tastaturet virket meget godt å skrive på, og du kan ha mobilen i mange posisjoner når det er utfoldet. Enten kan hele greien være en flat plate, med tastatur nederst - likt en del Nokia-modeller i sine hårde dager, eller du kan vippe opp hele mobilen, slik at den fremstår som en mikroskopisk laptop.

Tillegget er litt tykt med sine 1,2 centimeter, men det er likevel ikke verre enn at hele ekvipasjen passer greit i lomma. Det hører med at Moto Z-modellene er blant de tynneste på markedet i utgangspunktet. Den opprinnelige Moto Z-modellen er kun 0,52 cm tykk og forholdsvis nye Moto Z2 Force er 0,61 cm tykk. Det hjelper litt når tilbehøret er av det voksne slaget.

Ekvipasjen blir ganske tykk av seg, men med tynneste Moto Z er ikke hele greia tykkere enn rundt 1,7 centimeter.

Tastaturet kommer ikke fra Motorola selv, men er utviklet i samarbeid med mobilprodusenten. Skulle du være på jakt etter en mobil du slipper å skjermfingre på for å sende meldinger eller skrive tekst, er altså én av Moto Z-utgavene og Livermorium Moto Mod Slider Keyboard.

Prisen på selve tastaturet er på rundt 100 dollar her borte i USA, men hjemme i Norge kan man antakeligvis påregne en tusenlapp i kostnad.

Mål helsen med Vital

Men Motorola hadde enda et ess i ermet da de presenterte nyheter her i Las Vegas. Den andre heter Lenovo Vital Moto Mod, og er fire ganger dyrere enn tastaturmodulen. Det passer heller ikke i lommen, men så er kanskje ikke det så himla viktig for en ting som dette.

Lenovo Vital kan måle blodtrykk, puls, oksygenmetning og et par andre ting.

Her får du nemlig en slags mobil helsestasjon til å hekte på telefonen din. Den ser litt snodig ut, med et par ringer på til å plassere fingeren gjennom. Men så fort du gjør det kan den måle hjerterytme, oksygennivå i blodet, kroppstemperatur, pustefrekvens og blodtrykk. Alt dette får den fra fingeren.

Dermed dekker den en god del av helseinformasjonsbehovet man kan ha. Blodsukkermåling er vel kanskje den viktigste som er utelatt her, av de målingene mange behøver.

Et brudd med leketøyene?

Begge disse to Moto Modsene ser ut til å markere et brudd med «leketøyene» tilbehørsserien har vært preget av, og en overgang til mer seriøs nyttefunksjonalitet. Det må imidlertid sies at Motorola har holdt på med dette gjennom to generasjoner Moto Z nå, med flere undermodeller i Z-serien som også passer til. LG prøvde seg også på modulære telefoner, men hadde en altfor dårlig løsning for å bytte moduler i sin Moto G5.

LG gikk raskt vekk fra denne typen løsninger, og man kan være bekymret for at også Motorola gir opp til slutt. Men enn så lenge ser Lenovo-underbruket ut til å være fast bestemt på å prøve å få løsningen til å virke.

En ny runde med folkefinansierte Moto Mods-idéer ble annonsert under CES-messen, og i tillegg lanserte de en egen butikkapp der man kan kjøpe moduler til telefonen sin.

Er det nok telefoner i markedet?

Markedet for tilbehøret er selvfølgelig helt avhengig av godt salg på telefonene som bruker modulene, men nå er i hvert fall ikke tullete, upraktiske og til dels dårlige moduler alt som er å få tak i. Og er det en ting som er kjekt med spesielt morselskapet, Lenovo, så er det at de ikke er redd for å prøve nye og ved første øyekast litt merkelige ting. Så dette lille økosystemet kan faktisk bli mer spennende enn jeg har trodd.

Se et par av de andre uvanlige produktene Lenovo lanserte på CES:

Les også
Lar deg oppgradere din gamle mobil til 5G
annonse