Tek.no

Nyhet

Forbrukerrådet: – Google manipulerer brukerne

Klager inn selskapet for brudd på personvernlovgivningen.

Marcio Jose Sanchez/AP/ NTB scanpix
27 Nov 2018 10:00

Forbrukerrådet mener Google manipulerer brukerne til kontinuerlig overvåking og klager selskapet inn for Datatilsynet for brudd på personvernlovgivningen.

Android-brukere blir manipulert til kontinuerlig sporing gjennom utspekulert design, misvisende informasjon og gjentakende masing, hevder Forbrukerrådet , som tirsdag kom med en rapport om saken.

Ifølge rapporten sporer Google brukerne sine gjennom innstillingene «Posisjonslogg» og «Nett- og app-aktivitet», som er en del av alle Google-kontoer. Sporingen er spesielt vanskelig å unngå for alle med Android-telefoner, slik som Samsung og Huawei, fremholder Forbrukerrådet.

Flere teknikker

Ifølge Forbrukerrådet bruker Google flere teknikker for å få forbrukerne til å godta sporing.

Det dreier seg blant annet om manipulerende klikkoppsett, skjulte standardinnstillinger, misvisende og ubalansert informasjon, masing og sammenkoblede tjenester og mangel på graderte valg.

Ole Walter Jacobsen

– Google behandler enorme mengder lokasjonsopplysninger, som etter vår mening har blitt samlet inn uten lovlig samtykke ved å manipulere brukerne, sier fungerende fagdirektør Gro Mette Moen i Forbrukerrådet.

Når vi har med oss mobilen, kan Google spore hvor vi går, hvilken etasje vi befinner oss i og hvordan vi beveger oss. Disse opplysningene kan settes sammen med for eksempel hva vi søker etter og hvilke nettsider vi besøker.

– Basert på funnene i rapporten «Every step you take» vil Forbrukerrådet og sju andre europeiske forbrukerorganisasjoner nå klage inn Google for brudd på den europeiske personvernlovgivningen, sier Moen.

– Lese nøye

Google har fått se hele rapporten, og pressesjef i Google Norge, Helle Skjervold, sier følgende til NRK i en uttalelse:

– Posisjonsloggen er som utgangspunkt skrudd av, og du kan selv redigere, slette eller sette den på pause når som helst. Dersom du velger å skru den på, vil den bidra til å forbedre tjenester slik som trafikkinformasjon på pendlerruten din. Setter du den på pause, gjør vi det klart at vi fortsatt kan innhente og benytte lokasjonsdata for å forbedre Google-opplevelsen din, basert på dine spesifikke telefon- og appinnstillinger.

– Vi gir deg også mulighet til å kontrollere lokasjonsdataen din på andre måter – inkludert en Google-setting kalt Nett- og appaktivitet og på din enhet. Vi jobber kontinuerlig med å forbedre våre innstillinger, og vi vil lese denne rapporten nøye for å se om det er ting vi kan endre på, legger hun til.

Slik skrur du av all sporing

Hvis du faktisk vil skru av all lokasjonssporing per i dag, må du altså deaktivere det litt mer kryptisk formulerte «nett- og appaktivitet» i tillegg til posisjonsloggen hos Google.

Det holder altså ikke å bare huke av for sistnevnte, slik man kanskje skulle tro.

En grei måte å gjøre dette på er å gå til myaccount.google.com/activitycontrols, hvor du huker av for å deaktivere Nett og appaktivitet i tillegg til posisjonsloggen.

Men du spores uansett

Hvis du ikke liker at noen vet hvor du er eller hvor du har vært, kan det uansett være greit å ha i bakhodet at det ikke bare er Google som er interessert i å vite hvor du er og til dels hva du driver med.

Alle oss som bærer rundt på en mobiltelefon blir jo tross alt kontinuerlig sporet og logget av teleselskapene, og selv «harmløse metadata» kan avsløre ganske så mye om hva vi driver med. Og i motsetning til hos Google er ikke dette noe vi kan velge å slå av eller beholde påslått.

På den annen side opererer teleselskapene med en kortere tidshorisont enn det Google gjør:
Mobiloperatøren kan lagre data i opptil tre måneder »

Les også
Firefox kan få superhemmelig surfemodus
Les også
Elkjøp og Power på Forbrukerrådets klagetopp
Les også
Dette er nyhetene i neste Android
Les også
Får «kinesiske» undertekster på Huawei-mobil
Les også
Google bekrefter sporing – endrer ordlyden, men fortsetter å spore deg
Les også
Google sporer deg selv om du har skrudd av posisjonsloggen
Les også
Google får gigantbot av EU
annonse