Tek.no

Nyhet

Europeiske Android-kunder kan snart velge en annen nettleser

Føyer seg etter massiv EU-bot.

Stein Jarle Olsen, Tek.no
20 Mar 2019 12:18

Google har kunngjort at de snart vil gi europeiske Android-brukere enda et valg når de setter opp mobilen for første gang. I stedet for at Chrome og Google blir forhåndsvalgt som henholdsvis nettleser og søkemotor, vil brukere få muligheten til å plukke konkurrerende tjenester. De skriver selskapet i et blogginnlegg.

Endringen kommer som en konsekvens av en massiv bot på 40 milliarder kroner Google ble ilagt av EU. EU mente Google hadde utestengt konkurrenter via Android, og befestet søkemotoren sin ytterligere ved å ha det som standardsøkemotor på alle Android-enheter.

Endret praksis i fjor høst

Den store boten ble gitt i juni i fjor, hvor Google fikk 90 dager på å endre praksisen sin. For å blidgjøre EU endret de måten de inkluderte appene sine i Android, ved å skille dem ut i en egen app-pakke som mobilprodusentene kunne velge om de ville inkludere i mobilene sine eller ei.

I praksis ble det imidlertid et ganske åpenbart valg, da pakken også inkluderte apper som applikasjonsbutikken Play Store, Søk og Google Maps.

Det medførte at så godt som alle mobilprodusentene fortsatte å inkludere alle Googles apper i mobilene sine.

Nå går de altså lenger i å gi brukerne et faktisk valg.

Google har ikke sagt noe mer om nøyaktig tidspunkt for når de skal implementere det nye nettleser- og søkemotorvalget i Android, men det skal komme i løpet av de neste månedene.

Google jobber med flere store prosjekter:
Lanserte spillstrømmetjenesten Stadia som byr på 4K-strømming i 60 fps »

Les også
25 millioner mobiler infisert av ny type skadevare
annonse