Til hovedinnhold

Symbian får dødsdommen

Det vil neppe forbause deg at operativsystemet Symbian går en tøff tid i møte, etter at Nokia annonserte at de heretter vil satse på Windows Phone 7 i sine smartmobiler.

Nå har det anerkjente analysebyrået IDC sett inn i krystallkula for 2015, og gjort overslag for de markedsandelene til de største operativsystemene for mobil.

IDC spår at både Android og Windows Phone 7 vil oppleve en betydelig vekst de neste fire årene, mens Apple iOS og BlackBerry OS innen den tid vil ha stagnert eller gått litt tilbake hva gjelder markedsandeler.

Det ser imidlertid klart mørkest ut for Symbian, skal vi tro IDC. I 2011 hadde Symbian en markedsandel på 20,9 prosent. I 2015 vil den ha sunket til kun 0,2 prosent, dersom analysebyrået treffer med sine spådommer. I praksis vil det bety døden for Symbian som operativsystem på smartmobiler.

Windows Phone 7 overtar

IDC tror Windows Phone 7 vil oppnå en markedsandel på nøyaktig 20,9 prosent i 2015 - altså at de overtar Symbians markedsandeler. Analysebyrået har tydeligvis ikke tro på at WP7 på kort sikt vil vinne markedsandeler utover det Symbian har i dag, men at de likevel vil klare å forbigå iOS og BlackBerry OS.

- Den nye alliansen bringer Nokias hardware-ekspertise sammen med Windows Phones differansierte plattform. Vi forventer at de første enhetene lanserers i 2012. Innen 2015 tror IDCs eksperter at Windows Phone blir verdens nest største operativsystem bak Android, sier senioranalytiker Ramon Llamas i IDC.

Android OS spås en markedsandel på 45,4 prosent i 2015, og vil være over dobbelt så stort som nummer to på lista, Windows Phone 7, dersom IDCs kalkuleringer stemmer.

Analysebyrået hevder dessuten at smartmobilmarkedet totalt sett vil vokse med hele 49,2 prosent i 2011 sammenlignet med året før. Årsaken til den enorme veksten skal være at produsentene har flyttet fokuset fra såkalte "feature phones" (standard-mobiler) over til smarttelefoner.

(Kilder: IDC via Mobil.nu)

annonse