Tek.no

Nyhet

Slik var Internett for ti år siden

6 Juli 2010 06:00

Nettet forbedrer seg stadig og det dukker opp nye utviklingsplattformer , tjenester og designmetoder. Heldigvis bør vi nesten si, for nettet så ikke ut før i tiden.

Se billedgalleri av hvordan Dagbladet, Google, Sol, Yahoo og andre nettsteder så ut før her.

Slik var NRK i -96

Nettet har heldigvis mange morsomme tjenester. En av de beste og mest interessante er kanskje tjenesten som kalles Internet Archive Wayback Machine. Via denne tjenesten kan du søke opp nettadresser og se hvordan nettsidene så ut før, og resultatene er utvilsomt interessante. Over artikkelen kan du for eksempel se NRKs spede forsøk fra 1996.

Dagladets nettsider har i dag (heldigvis) et noe anderledes design, men det er kanskje ikke rart da det tross alt er 8 år siden de satset på designen over.

Finn dine bortglemte synder

Tjenesten har logget så og si alle nettsider som noengang har eksistert og her kan du også lete opp gamle nyheter og tjenester som resten av verden for lengst har glemt. Blant annet kan du finne igjen gamle hjemmesider om du var på denne bølgen. Nettsider som du kanskje tror for lengst er fjernet fra nett, kan fortsatt spores opp her. Slike gamle synder har jeg derimot ingen planer om å å grave frem for offentligheten selv. Derimot kan du enkelt se hvorfor Altavista i 1998 raskt ble knust av Google. Designforståelsen mellom de to sidene bør si sitt:


Et dypdykk i norske nettavisers og nettsteders spede begynnelse bør du ta deg tid til, utviklingen de siste ti årene har absolutt vært enorm.
Her kan du selv se noen eksempler på hvordan Dagbladet, Sol, Aftenposten og andre så ut for ti år siden.
Her kan du selv teste ut tjenesten.
Artikkelen ble publisert første gang juli 2009.

Les også
10 ville nett-ideer
Les også
Slik søker du bedre på Google
Les også
Husker du disse programmene?
Les også
Hva er verdens beste nettside?
Les også
Slik kan du nyte amerikanske nettjenester
Les også
Dette blir hett i 2009
Les også
Her er norges beste nettsider
Les også
10 nyttige nettjenester
annonse