Til hovedinnhold

Det er 123456

Vegar Jansen

Du fikk sikkert med deg tidligere denne uken at brukere av nettbasert epost som Gmail, AOL, Yahoo og Hotmail hadde blitt utsatt for et storstilt phishingangrep, noe som førte til at tusenvis av brukernavn og passord kom på avveie. En del av denne informasjonen - i det minste over ti tusen Hotmail-passord - ble så publisert på et nettsted.
En ansatt i websikkerhetsselskapet Acunetix snappet opp passordene, analyserte dem og endte opp med en nokså interessant statistikk.

And the winner is

Som du sikkert allerede har forstått var det mest populære passordet 123456 (de fleste tjenester krever jo i dag et minimum av seks tegn i passordet), som poppet opp 64 ganger. Det ble etterfulgt av 123456789 på andre og 111111 på fjerdeplass. Mindre populære var 000000 og 654321 - disse ligger som nummer 13 og 15 på lista.
I tillegg til rene tallkombinasjoner (19% av passordene bestod kun av tall) er også navn vanlig. De utlagte passordene skal etter sigende være fra brukernavn på A og B, noe som kanskje forklarer hvorfor navn som alejandra, alenjandro og alberto også var godt representert. (Vi drister oss også til å tippe at mye av phising-angrepet var gjort i et spansktalende område.) Hele statistikken finner du på denne siden.
En britisk topp 10-liste over passord hadde for noen år siden også 123456 og vanlige navn høyt oppe på lista.
Passord basert på rene navn eller tallkombinasjoner kan enkelt knekkes eller gjettes, så det er anbefalt å bruke en blanding av tall, tegn og bokstaver. Visste du forresten at vi har en kjekk passordgenerator?
Artikkelen er første gang publisert oktober 2009.

Mer om
annonse