Til hovedinnhold

Slik blir du populær på Facebook

Hver gang du skriver noe på Facebook skal det dukke opp i nyhetsoppdateringen til alle vennene dine. Men det er bare i teorien. For noen av oss vil oppleve at ingen ser det vi skriver, mens andre blir sett nesten uansett hva de lirer av seg.

Hvorfor er det slik?

Egen algoritme
Faktum er at Facebook bruker en intrikat algoritme som vekter hvem som er våre ekte venner, og ikke minst hvem av disse vennene som er mest interessante.

Du har sikkert lagt merke til at det aller meste av oppdateringer du ser kommer fra dine nære venner. Gamle klassekamerater og kollegaer du ikke har kontakt med ser du heller ikke så mye til.

Akkurat den samme filtreringen gjøres på deg og dine poster.

Og her er det livets harde realiteter som ligger til grunn. Anser Facebook deg som en med få venner og lite appell, ja så tar de og velger bort postene dine på bekostning av personer som er populære fra før.

PS: Synes du at du er for populær på Facebook? Da bør du lese disse 10 triksene

Slik fungerer det
Nå har journalister i The Daily Beast satt seg ned for å finne ut nøyaktig hvordan Facebook går frem for å anslå din popularitet. De laget en egen testkonto og eksperimenterte for å avdekke algoritmen som ligger bak. Og her fant de mye interessant.
Her er deres 10 triks som sørger for at Facebook gjør deg populær:

 1. Få mange "likes"
  Dersom du skriver mange poster uten at noen gir dem tommel opp, kommer du til å bli nedprioritert i fremtiden.
   
 2. Eller bedre, få mange kommentarer
  Hver gang noen kommenterer posten din vil du bli synlig for vennene deres. En kommentar er også mer verdt for populariteten din enn en "like".
   
 3. Bruk linker
  Facebook prioriterer å vise poster med linker fremfor statusoppdateringer med bare tekst. Dette er trolig fordi linker pleier å skape mer engasjement og tilbakemeldinger.
   
 4. Eller bedre, bruk foto og video
  Linker er bra, men Facebook belønner deg enda mer for å dele nye bilder og videoklipp. Dette er en sikker måte å komme seg inn i nyhetsfeeden til mange av vennene dine.
   
 5. Ny? Da må du vise deg frem
  Er du fersk på Facebook så må du bevise at du er verdig tid på nyhetsfeeden. Daily Beast postet hundrevis av statusoppdateringer uten at noen av deres nye venner så et pip. IKke før folk begynte å gi respons skjedde det noe. Med andre ord: Før du har fått en dose likes og kommentarer, er du nedpriotert på bekostning av den etablerte garde av brukere.
   
 6. Det nytter ikke å "stalke" andre
  Selv om du besøker profilen til eksen din en million ganger vil ikke det ha noen innvirkning på hvor ofte hun / han ser deg.
   
 7. Men andre kan "stalke" deg
  Facebook følger nøye med på hvilke profiler man besøker. Så om du får noen av vennene dine til å besøke profilen din ofte, vil de også få flere av oppdateringene dine i fremtiden. Men ikke bare det. Det vil også sørge for at vennene til disse vennene får se mer av deg.
   
 8. Siste nytt er ikke siste nytt
  Du trodde kanskje at listen "siste nytt" inneholdt absolutt alle poster? Det gjør den ikke. Også her filtreres det bort et haug av poster som ikke anses som relevante. Er du ansett som uinteressant, vil du ikke dukke opp her engang.
  (Vil du se absolutt alle vennene dine? Klikk på "Endre innstillinger" i bunnen av nyhetslisten og øk "Maksimalt antall venner vist i ferske nyhetsoppdatering").
   
 9. Få deg noen venner som ikke er så populære
  Til sist avdekket Daily Beast et funn de bare kaller "Why Facebook is really like High Scool". Selv om de hadde jobbet aktivt og postet som gale i mange uker, var det ennå noen få venner som ikke hadde sett en eneste av aktivitetene deres. Dette var de "kule folkene" som hadde mer enn 600 venner fra før. Skal du bryte gjennom er du avhengig av å ha kjenne noen venner med små nettverk på 100 - 200 venner som kan oppdage deg og kommentere postene dine, slik at du igjen kan nå videre til andre.
   
 10. Det handler ikke om deg
  TIl syvende og sist koker funnene ned til det faktum at Facebook ikke bryr seg om hvem du vil dele livets hendelser med. De bryr seg kun om hvem som er interessert i å se det.

Du kan lese hele Facebook-undersøkelsen hos BusinessInsider.

Se også: Facebook-tabben du ikke må gjøre.

Les også
Facebook slår alle
Les også
Norske bedrifter bommer på sosiale medier
Les også
– Apple burde kjøpe Facebook
Les også
Slik skjuler du deg fra skattelistene
Les også
Dette blir nytt i Facebook
Mer om
annonse