Tek.no

Nyhet

140 timer musikk på én lading

Øystein W Høie
30 Sept 2010 06:00

Det trengs stadig mer prossorkraft i mobilene våre, ettersom vi ønsker å bruke dem til alt fra spill og surfing til video i høy oppløsning. Og helst vil vi gjøre alt samtidig. Problemet er bare at et en kraftig prosessor spiser opp batteriet ditt og gjør at telefonen overhetes.

Nå tror Marvell at de har kommet opp med en løsning på problemet. De har laget en prosessor som er delt i to. En strømgjerrig del på 600 Mhz som holder til vanlig bruk, og en del med to kjerner på 1,5 GHz hver som kan dras frem til tyngre oppgaver. Prosessoren bytter automatisk mellom de to etter behov, og dermed har man fått det beste av begge verdener.

Inspirasjonen har selskapet hentet fra hybridbilder som Toyota Prius, som sparer energi ved å kjøre på strøm i sakte bykjøring og bytte over til kraftigere bensinmotor først når man må opp i hastighet.

Den første prosessoren med den nye teknologien har fått navnet Armada 628, og er et skikkelig råbeist. Den kan spille 3D-video i 1080p oppløsning, drive to skjermer samtidig og har støtte for lynkjappe USB 3.0-overføringer.

Ifølge Marvell skal den strømgjerrige kjernen gjøre det mulig for en mobiltelefon å levere opp til 140 timers musikkavspilling på én lading. Til sammenligning klarer de færreste av dagens telefoner å spille mer enn 25 timer musikk.

Prosessoren er kompatibel med alle større mobiloperativsystem og støtter standarder som DirectX, OpenGL (ES 2.0) og Adobe Flash. Den er først og fremst tiltenkt smarttelefoner og nettbrett.

Les også
Mobilen din kan få kuldesjokk
Les også
Når batteriet går tomt
Les også
Lad mobilen i løse lufta
annonse

Les også