Til hovedinnhold

De beste mobilsidene for påskeferien

De aller fleste nyere mobiltelefoner, med unntak av de billigste på markedet, har EDGE- eller 3G-støtte og en nettleser. Du trenger altså ikke å ha iPhone 3GS for å koble til internett på mobilen, selv om det utvilsomt er iPhone-brukere som er ivrigst på mobilsurfingen også her i landet. Med internett på mobilen kan du sjekke alt fra påskeværet og nyheter, til Facebook, MatPrat eller Finn.no. Bare for å nevne noe.

Det er enkelt, kjapt og relativt billig med mobilsurfing, så fremt du har et abonnement med gunstige datapriser.

Bare dårlig klær?
Nordmenn snakker etter sigende mer om været enn noe annet folkeslag på jord. Og påskeværet er definitivt noe av det vi er mest opptatt av. Blir det sol når du skal gå en 5-timers skitur på vidda? Du har kanskje ikke internettilgang på hytta, men så lenge du har mobildekning kan du sjekke oppdatert værmelding med et par tastetrykk på mobilen. For eksempel kan du taste inn http://m.yr.no eller http://storm.no – de to mest kjente værsidene – i din mobils nettleser. Her kan du søke frem stedet du ønsker værmelding for, og få frem værmelding både for den aktuelle dagen og de neste par dagene.

Så hvis det blir overskyet og kaldt på skjærtorsdag, kan du kanskje vurdere å ta tremila på en langfredag med strålende sol i stedet – for eksempel. Argumentet om at det ikke finnes dårlig vær blir syltynt når du lett kan sjekke temperatur, vind- og føreforhold for en optimal skitur i påskeferien på mobilen. Det finnes dårlig vær.

Hermetikknyheter
Selv om du kanskje tilbringer mesteparten av påsken med en god bok i solveggen, kan det vel være greit å få med seg hva som skjer ellers i verden også? Riktignok flommer det over av ”hermetikknyheter” i avisene – altså nyheter som ikke egentlig er nyheter (akkurat som artikkelen du leser nå!), men som får en falsk nyhetsverdi fordi det er påske. Men du finner utvilsomt nyheter som er rykende ferske også. For en tid tilbake testet vi mobilutgavene til de fire største nettavisene – VG Mobil, Dagbladet, Aftenposten og Nettavisen, men siden den gang har i alle fall Aftenposten gjort betydelige forbedringer på sin mobilutgave. I tillegg har NRK, TV2, ABC Nyheter og Startsiden (flere nyhetskilder) gode mobilutgaver. Her finner du disse nyhetssidene:

http://m.db.no (Dagbladet)

http://m.vg.no (VG Mobil)

http://m.aftenposten.no (Aftenposten)

http://www.nettavisen.no/iphone  (Nettavisens iPhone-versjon) / http://wap.nettavisen.no (Nettavisens wap-versjon)

http://m.nrk.no (NRK)

http://wap.tv2.no (TV2)

http://m.startsiden.no (Startsiden)

http://m.abcnyheter.no (ABC Nyheter)

Facebook i påsken
Det sosiale nettmediet Facebook har vokst og vokst, og brukes nå daglig av mange millioner mennesker rundt om i verden. Blant dem er mange nordmenn som reiser bort i påskeferien. Men hvis du er langt fra en PC med internett, kan du snoke, poke’, oppdatere status, skrive på veggen, legge ut bilder og mye mer med din mobiltelefon. Enkelte mobiler har egne Facebook-applikasjoner som byr på enda mer funksjonalitet, men det holder i massevis å klikke seg inn på http://m.facebook.com og logge inn.

Bare husk at det er en dårlig idé å røpe at du er bortreist i ferien til alle dine bekjente på vennelista – eller hele verden, dersom du ikke har innstrammet sikkerhetsinnstillingene dine. Sleipe innbruddstyver bruker etter sigende Facebook til å finne ut hvilke hus som står tomme i påskeferien.

Finn ting og tang
Rett over påske anses å være en ideell tid for kjøp- og salg av boliger. Og hos Finn.no finner du haugevis av prospekter. Mindre kjent er det at Finn.no har en ny og forbedret mobilutgave – riktig nok ikke helt ut av beta – der du finner de samme prospektene som du finner på PC-en. Om kort tid vil du også kunne søke etter boliger (og annet) som selges i nærheten av der du befinner deg, basert på lokasjonen til din mobil.

Allerede nå kan det imidlertid være kjekt å lagre http://m.finn.no som et bokmerke i nettleseren på din mobil, så kan du søke deg frem til ny jobb, ny bolig, ny sofa og en ”pent brukt Xbox 360 til knallpris”.

Grillet påskelam
Den sekulariserte påsken, slik vi kjenner den i dag, er kun til for å nytes. Og for nordmenn flest står god mat og drikke i sentrum. Lammekjøtt forbindes med påsken, men før du krydrer påskelammet med oregano bør du ta en kjapp titt innom http://wap.matprat.no for å bli påminnet at rosmarin og hvitløk kanskje er bedre egnet.

På denne mobilsiden finner du for øvrig tips til smakfulle retter som kan tilberedes på et enkelt hyttekjøkken, eller kanskje noen tips til påskebrunsjen 1. påskedag. MatPrats mobilsider fortjener all honnør for enkelt- og brukervennlig design i tillegg til haugevis av spennende oppskrifter.

Fotball-resultater
Påsken kan være mildt frustrerende for den fotballgale. Det er langt i fra alle vintersportssteder som har en sportsbar å by på, og da er sjansen stor for å gå glipp av en fotballkamp fra Premier League, La Liga, Serie A eller Tippeligaen som du normalt vill gitt en kvart lillefinger for å se (jfr. den engelske seriefinalen Manchester United – Chelsea førstkommende lørdag). I et slikt nødstilfelle kan live-oppdatering via en mobilside være gull verdt. Både VG Mobil, Dagbladet, Aftenposten og Nettavisen byr som regel på god dekning av engelske og norske fotballkamper.

Er du så oppslukt av engelsk fotball at du har ditt eget Fantasy Premier League-lag, noe 33 473 nordmenn i skrivende stund har, kan du sette opp laget eller sjekke poengbørsen og tabellen ved å klikke deg inn på http://m.fantasy.premierleague.com. Tilsvarende mulighet har du derimot ikke dersom du deltar i TV 2s Tippeligamanager eller VG Manager, så vidt vi kan se.

Billig datatrafikk
For litt over et år siden var det direkte dyrt å bruke datatrafikk via 3G-nettet, men det er nå som en myte å regne. Samtlige av de store- og mellomstore operatørene har enten senket den løpende dataprisen sin, satt en maksgrense per dag, eller innført datapakker som er beregnet på de som surfer ofte. Det betyr at det ikke lenger er dyrt å surfe på mobilen – hos enkelte operatører er det rett og slett ganske billig. Bruker du kun mobilutgaver, slik vi har lenket til i denne artikkelen, bruker du altså veldig lite datatrafikk.

Men det er viktig at du først sjekker med din operatør hvilke datapriser som er gjeldende i forhold til ditt mobilabonnement. Dette finner du på operatørens nettsider, eller ved å kontakte Kundeservice. Dersom du bruker mobilt internett mye, vil det nok lønne seg å abonnere på en datapakke.

Dette er bare et lite utvalg mobilsider, og det finnes utallige flere du kan klikke deg inn på via mobilen. Et tips er å bruke Googles søkemotor for mobil: http://m.google.com, men merk at du her kan bli ført videre til en webutgave som krever atskillig mer datatrafikk.

God påske!

PS! Skjærtorsdag er ikke helligdag i Sverige, så hvert år reiser nordmenn som bor langs svenskegrensa i hopetall på harrytur. For tredje år på rad har imidlertid Strömstad kommune besluttet at Systembolaget (Vinmonopolet) holder stengt for å forhindre fyllebråk. Nærmeste åpne Systembolag på skjærtorsdag for Strömstad-turistene blir dermed Grebbestad - en drøy times kjøring fra Fredrikstad.

Mer om
annonse