Til hovedinnhold

Bedre prosessor uten å bytte

Prosessorgiganten Intel prøver i disse dager ut noe ganske nytt. Innbyggere i USA, Canada, Nederland og Spania kan nå av gå i butikken og kjøpe seg en PC med en litt spesiell budsjettprosessor - Intel Pentium G6951. Det unike med denne prosessoren er at du kan "låse opp" funksjonalitet i ettertid ved å skrive inn en kode.

Denne koden får du ved å betale et beløp tilsvarende 50 dollar, og først da vil prosessoren ta i bruk Hyper-threading og øke mengden funksjonell cache - noe som i praksis vil gi deg bedre ytelse, spesielt ved kjøring av tyngre programmer.

Grådig eller generøs?

Vi kan velge å se dette på flere måter. En vinkling er at grådige Intel nå ønsker å melke kundene ved å ta seg ekstra betalt for funksjoner som allerede finnes på prosessoren. Men vi kan også si at de på denne måten gjør det langt enklere å "oppgradere" til bedre ytelse. Tross alt er det jo ikke alle som helt vet hvor mye prosessorkraft de trenger, og kanskje sikter litt for lavt dersom de er på budsjett. Etter noen år vil også prosessoren typisk jobbe med stadig litt mer krevende programmer og spill.
Med dette i tankene vil naturligvis en slik femtidollars kur være rimeligere enn å bytte hele prosessoren. Og snakker vi om bærbare er du jo vanligvis begrenset til oppgradering av minne og harddisk uansett - så da er jo alternativet en helt ny datamaskin for å få prosessorytelsen man trenger.

Ikke helt nytt

Å selge "nedgraderte" prosessorer er heller ingen direkte ny taktikk. CPU-er innen samme familie, men som kjører på ulik klokkefrekvens, koster nemlig det samme å produsere. Det er klokkefrekvensen de blir satt til å kjøre på som bestemmer prisen. (Det betyr at rimeligere prosessorer ofte blir satt til å kjøre på en langt lavere hastighet enn de egentlig kunne klart, noe som ofte gjør dem populære hos overklokkere.)

Vi ser det samme når det for eksempel gjelder bilmotorer. For å tilpasse seg det norske avgiftssystemet blir jo ECU-en (motorenes elektroniske styringsenhet) på flere bilmodeller programmert til å gi dårligere ytelse enn motoren egentlig er bygd for.

Denne måten å kunne oppgradere til et kraftigere produkt ser vi også mye av når det gjelder programvare. Basisversjoner kan for eksempel være gratis, mens mer avanserte funksjoner kun er tilgjengelig for den som betaler for seg.

Prisen blir viktig

Det er altså en viss logikk bak Intels prøveprosjekt. Men hvordan dette vil bli tatt imot av forbrukere og bransjen generelt kommer veldig an på hvordan de posisjonerer seg i pris. Dersom en slik datamaskin med "oppgraderingsvennlig" prosessor koster mer enn en tilsvarende PC uten en slik prosessor, vil det ta seg dårlig ut for Intel.
Men som vi allerede har tatt for oss trenger ikke en slik strategi bety økte utgifter for prosessorprodusentene. Som ny kan derfor en slik PC gjerne være et godt kjøp allerede som uoppgradert, og da skal det jo litt til for å klage over en frivillig oppgraderingsmulighet.


Vi skal heller ikke glemme et entusiastisk overklokkings- og hackermiljø, som vi tenker oss virkelig vil ligge i selen for å forsøke finne ut hvordan en slik prosessor kan utnyttes fullt ut uten å måtte betale for det.
Akkurat nå er altså dette kun et prøveprosjekt med en bestemt prosessor i spesielle PC-er som kun selges i noen land. Men om prosjektet skulle vise seg å være vellykket er det fullt mulig at vi vil se dette øke i omfang, både med tanke på geografi og antall modeller. Og vi kan helt klart se fordelen av å for eksempel kunne låse opp et par ekstra prosessorkjerner ved behov - men det blir da viktig at dette da ikke påvirker prisen på en ny PC.
Kilder:
EngadgetWindowsITPro

annonse