Til hovedinnhold

Slik kan bilene se ut i fremtiden

Nissan har laget spenstig konseptbil som er «kledd» i skjermer

Mye av bilteknologien som for litt siden ble regnet som science fiction er i dag blitt realisert, først og fremst selvkjørende biler. Nå har den japanske bilprodusenten Nissan designet en ny konseptbil som de tror vil appellere til folk enda lenger inn i fremtiden.

Konseptbilen heter «Teatro for Dayz» og har først og fremst hentet inspirasjon fra et av de mest fremtredende aspektene ved det moderne informasjonssamfunnet, nemlig digital deling.

Skjermflater overalt

Nissan skal ha gjennomført omfattende spørreundersøkelser i forkant av utviklingen av konseptbilen, og kom frem til at at de tradisjonelle egenskaper til biler, som for eksempel ytelse, akselerasjon og kvalitet ikke lenger er tilstrekkelig når det gjelder å tiltrekke seg oppmerksomhet blant dagens kunder.

Det ytre designet har et noe firkantet preg. Foto: Nissan

På bakgrunn av denne kunnskapen laget bilselskapet en konseptbil som er mer eller mindre «bekledd» av skjermflater på innsiden, som skal gjøre det enkelt og intuitivt å være en del av den digitale sfæren også mens man befinner seg i bilen.

Skjermene skal ifølge Nissan kunne brukes til å kommunisere med venner og bekjente, dele opplevelser og spilling, men de skal også tjene en annen funksjon. Selskapets visjon er at det digitale interiøret skal kunne endre seg, for eksempel etter hva slags humør man er i.

Sensorer og stemmekontroll

Ikke minst skal de store skjermflatene sørge for at man kan kvitte seg med tradisjonelt dashbord med fysiske knotter og knapper. Nissans konseptmodell har i så måte kun et ratt omgitt av digitale flater med all nødvendig informasjon, og som kan endre innhold etter behov.

Samtidig kan funksjoner som kjøleanlegg og lydsystem kontrolleres med stemmen eller bevegelsessensorer. Når det gjelder utseendet til bilen sier Nissan at dette er inspirert av moderne, håndholdte enheter og består av mange rette flater. Nissan ser for øvrig for seg at skjermer faktisk også kan pryde utsiden av bilen.

Hvor godt Nissans konsept passer med trafikksikkerhet kan sikkert diskuteres, og det samme kan nok bilens ytre utseende, men at konseptbilen er unik kan man formodentlig enes om. Når vi eventuelt får se den i produksjon er selvsagt høyst uvisst.

I mellomtiden blir den selvkjørende teknologien mer utbredt: Neste år får Japan selvkjørende taxier »

(Via PC World)

annonse