Til hovedinnhold

Piraten klarte ikke å betale erstatningssummen - ble satt til å lage YouTube-video i stedet

Hvis ikke videoen fikk 200 000 visninger måtte han betale.

YouTube

Kampen mot piratkopiering tar mange former, av og til også av den mer «kreative» og uventede arten. Som blant andre TorrentFreak har fått med seg har en programvare-pirat i Tsjekkia nå fått en svært uvanlig straff av myndighetene.

En 30 år gammel tsjekkisk mann ble nemlig «dømt» til å få minimum 200 000 visninger på en YouTube-video. Årsaken var at han ikke kunne betale et digert erstatningsbeløp til et knippe innholdsprodusenter, som saksøkte ham for ulovlig fildeling.

Saksøkt for over 3 millioner kroner

Mannen ble saksøkt av blant andre Microsoft, HBO, Sony Music og Twentieth Century Fox for det de mener er økonomisk skade i størrelsesorden 370 000 dollar, rundt 3,2 millioner kroner. Dette hadde den dømte piraten naturlig nok ikke råd til å betale, og dermed ble det i stedet inngått en avtale om en ganske alternativ avstraffelse.

Denne innebar at mannen måtte stille opp i en anti-pirat-video på YouTube, med tittelen «Historien om mitt piratliv», hvor han forteller hva han har gjort. For å slippe å betale saksøkerne erstatningssummen måtte han altså få 200 000 visninger.

Allerede kommer opp i over 300 000

– Jeg trodde ikke jeg gjorde noe galt. Jeg trodde at det ikke skadet de store selskapene. Jeg gjorde det ikke engang for pengene, jeg gjorde det for moro skyld. Jeg følte at jeg betydde noe i warez-miljøet, og var overbevist om at jeg var for liten til at noen ville ta meg. Men de tok meg til slutt. Etterforskerne kom til og med etter meg på jobb, heter det på nettsiden hvor videoen er lagt ut.

I skrivende stund har antallet visninger allerede kommet opp i over 320 000 , så det ser altså ut til at den tsjekkiske programvare-piraten slipper unna med «gapestokk»-avstraffelsen. I tillegg har han dog også fått en betinget fengselsstraff på tre år. Både videoen og den tilhørende nettsiden er altså på tsjekkisk, men om du likevel har lyst til å ta en titt, finner du klippet under.

Google deltar også i kampen mot piratkopiering: Nå blir selskapet bedt om å fjerne 1500 piratlenker i minuttet »

annonse