Vil ha bedre dekning – men ingen basestasjoner

Rælingen kommune ønsker ikke stygge og "farlige" antenner på offentlige bygg.

Rælingen kommune vurderer å fjerne alle antenner på kommunale bygg på grunn av innbyggernes frykt for stråling. Samtidig ønsker Akershus fylkeskommune i Rælingen bedre innendørsdekning, skriver Dagens Næringsliv.

Sliter med å bedre dekningen

Dekningsjef Tommy Skogheim Johansen i NetCom sliter med å bedre mobildekningen i Rælingen kommune. Han ønsker å tilby Rælingen videregående skole langt bedre innendørsdekning, noe også Akershus fylkeskommune ønsker. Men Johansen har fått beskjed om at kommunen ikke ønsker antenner og basestasjoner på kommunale bygg.

– I Rælingen kommune har vi en stor bedriftskunde som vi ønsker å gi bedre innendørsdekning. Den bedriften er paradoksalt nok Akershus fylkeskommune. Det egnede punktet var tilhørende bygg; Rælingen videregående skole. Fylkeskommunen nektet oss å sette opp en basestasjon på det beste punktet vi fant, sier Johansen til Dagens Næringsliv.

NetCom vurderte også andre kommunale bygg, som Rådhuset og en idrettshall. På Rådhuset var det ikke plass, og etter en samtale med kommunens eiendomssjef fikk NetCom beskjed om at kommunen på sikt ønsker å fjerne antenner på alle sine bygg.

– Vi ønsker ikke fremmedlegemer på våre bygg. Hvem ønsker det? Antenner på bygg kan ødelegge det arkitektoniske uttrykket. Samtidig har vi en føre var-holdning til beboernes bekymring for strålingsfaren, sier eiendomdssjef Tor Erik Gundersen i Rælingen kommune.

Mange basestasjoner gir mindre stråling

Johansen forteller til Dagens Næringsliv at den beste måten å redusere strålingen fra basestasjoner på, er ved å oppføre mange basestasjoner som står tett og lavt i terrenget. På den måten får man bedre dekning, slik at mobiltelefonen ikke behøver å skru opp sendestyrken for å kommunisere med basestasjonen.

All forskning tyder på at stråling fra mobilen og fra basestasjoner ikke er skadelig, men likevel er det mange nordmenn som frykter mobilstråling.

Les også: Disse mobilene stråler mest

(Kilde: Dagens Næringslivs papirutgave)

Les også
Disse lyktestolpene skal gi topp 4G-dekning overalt
Les også
Fasttelefon-kutt vil gi bedre mobildekning
Les også
Vil gi deg mobilantenne i stua
Les også
Er dekningskartene misvisende?
Les også
Disse mobilene stråler mest
Les også
Derfor frykter nordmenn mobilstråling
Les også
– Ingen tvil om helseplager av stråling
Les også
– Gro har gjort nordmenn reddere for stråling
Les også
Toner ned kreftfaren ved bruk av mobilen
annonse