Til hovedinnhold

Microsoft Continuum: Slik er det å bruke mobilen som PC

Plugg telefonen i PC-skjermen, så er du i gang.

Vegar Jansen, Tek.no

Vi har nylig testet Microsofts nye toppmodeller, Lumia 950 og Lumia 950 XL. En av de mest interessante nyhetene på disse telefonene, og i Windows 10, er funksjonen Continuum. Denne funksjonen lar deg bruke telefonen som en PC ved å koble den til en PC-skjerm – via en dokkingstasjon.

Når du kobler telefonen til PC-skjermen vil apper du kjører på telefonen kunne åpnes i storskjermsmodus – og ifølge Microsoft oppføre seg mer eller mindre som vanlige PC-programmer.

I praksis skal du med Continuum altså kunne klare deg med kun mobiltelefonen, og la den fungere både som telefon og PC – alt etter behov.

Display Dock er liten og kompakt. Her vist oppå Lumia 950 XL. Foto: Kurt Lekanger, Tek.no

Dette høres nesten for godt ut til å være sant – og det var derfor med en solid dose skepsis at vi satte i gang med å teste ut løsningen i praksis.

Solid dokkingløsning

For å bruke Continuum trenger du enten en dokkingstasjon av typen Microsoft Display Dock, eller du kan koble telefonen trådløst til en TV eller PC-skjerm via Miracast. Da trenger du enten en TV med innebygget Miracast-støtte, eller du kan kjøpe en strømmepinne som du plugger inn i HDMI-porten.

Les vår guide: Slik får du bildet trådløst fra mobil til TV »

Vi fikk med en Microsoft Display Dock da vi mottok de nye Lumia-modellene til test, og brukte denne da vi skulle teste Continuum-løsningen. Dokkingstasjonen er liten og kompakt, og måler ca. 6,4 x 6,4 centimeter og er 2,6 centimeter høy. Den er laget i metall, og virker solid og velbygd.

På baksiden av dokkingstasjonen finner du tre USB 2.0-porter, en HDMI-utgang, en DisplayPort-utgang, samt en USB Type-C-kontakt for tilkobling til lader. Foto: Kurt Lekanger, Tek.no

På baksiden av dokkingen er det to skjermutganger; en HDMI og en DisplayPort. Du kan kun bruke en av dem av gangen. Skjermutgangene støtter oppløsninger opptil 1920 x 1080 (Full HD) eller 1920 x 1200 punkter. På baksiden er det i tillegg tre USB 2.0-porter. Den ene porten har høyere strømstyrke, slik at du kan lade enheter raskere via den. Foran på enheten er det en USB Type-C-kontakt, som er der du kobler til mobiltelefonen.

Det virker!

Så snart vi har koblet til mobiltelefonen og valgt appen Continuum på telefonen får vi opp en veiledning som hjelper oss med å justere skjermen. I vårt tilfelle var det egentlig bare å trykke OK – så virket alt som det skulle. Etterpå vil telefonen automatisk vise stort skjermbilde på PC-skjermen så snart du kobler den til dokkingen.

Førsteinntrykket var veldig bra – men så snart vi hadde kommet over den første overraskelsen over hvor godt ting fungerte, begynte vi å legge merke til alle tingene som ikke fungerer så bra.

For det første er det foreløpig ganske få apper som er såkalte universelle apper, altså apper som kan kjøre på tvers av ulike enheter – og på både stor og liten skjerm. Trykker du på startmenyen i Windows på PC-skjermen vises alle apper som kun kan vises på mobilskjermen i mørkere farge. Og det er ganske mange av dem. Det er fullt mulig å starte opp disse appene, men de åpnes altså på mobilskjermen.

For det andre er det mye som går tregt.

Praktisk bruk

Når du starter en app fra startmenyen på PC-skjermen, og appen er en universell app, vises appen på den store skjermen. Men du kan også starte opp en app fra mobilskjermen, og da vil appen åpnes her. Dermed kan du for eksempel sette i gang en videoavspilling på PC-skjermen (eventuelt en TV), og så holde på med andre ting på mobiltelefonen (for eksempel sjekke e-post).

Slik ser det ut når vi kjører Word i fullskjermsmodus. Startmenyen som dukker opp når du trykker Windows-logoen er identisk med startskjermen på mobiltelefonen.

Appene som er tilpasset å kunne kjøre på både store og små skjermer, altså universelle apper, gir deg gjerne mer innhold når du viser den på en stor skjerm. Et eksempel er Microsofts Office-pakke. Når du starter for eksempel Word eller Excel på PC-skjermen vil du få en menylinje øverst med de mest aktuelle funksjonene. Starter du den på mobiltelefonen, vil du ha de samme valgene – men disse vil være bortgjemt bak noen knapper. Selv om du kjører Office på PC-skjermen, er det en mye enklere Office-versjon enn den fulle Office-pakken du får til PC-versjonen av Windows 10.

Office for mobiltelefoner har imidlertid det meste man trenger til daglig – og det var for eksempel ikke noe problem å skrive denne artikkelen i Office på mobiltelefonen – vist på PC-skjermen i fullskjermsmodus.

Du kan styre markøren ved å bruke mobiltelefonen som pekeplate.

I Office kan vi lagre til telefonens interne lagringsplass, til MicroSD-kortet, eller til OneDrive. Installerer du for eksempel Dropbox, kan du lagre til denne – men siden Dropbox foreløpig ikke kan kjøre på stor skjerm blir du sendt fra PC-skjerm til telefonskjerm og tilbake. Det er støtte for USB-lagringsenheter, slik at du kan koble en USB-minnepinne eller ekstern harddisk til dokkingstasjonen og lagre til denne.

En utrolig praktisk funksjon er at du kan bruke skjermen til telefonen som pekeplate når du styrer Windows på PC-skjermen. Dette fungerte veldig bra. I tillegg til at du kan styre markøren med en finger, kan du også bruke to fingre for å rulle opp eller ned i nettsider, eller klype med fingrene for å zoome inn eller ut.

Treg respons i nettleseren

De appene som har støtte for kjøring på stor skjerm fungerer stort sett ganske bra. Spesielt Outlook fungerer godt. Denne er delt i to apper – en for e-post og en for kalender. Men det er knapper i begge appene for å raskt veksle mellom dem.

Vi opplever imidlertid en del irriterende feil og svakheter her og der. I musikk-appen Groove Musikk er det for eksempel ikke mulig å trykke på artistene eller albumcoverne for å starte avspilling av musikk, noe du kan gjøre om du kjører appen på mobilskjermen i stedet for PC-skjermen.

Nettleseren Edge fungerer godt, men ofte går det veldig tregt. Besøker du en tung nettside må du ofte vente til hele nettsiden er lastet skikkelig inn, hvis ikke går det veldig tregt. Enkelte nettsider er nesten håpløst trege på PC-skjermen, mens andre igjen fungerer helt fint.

Vi tror ikke det er prosessoren i telefonen som er problemet – for vi prøvde å starte en YouTube-video og spille den av i 4K-oppløsning. Telefonen taklet dette fint (selv om vi riktignok får maks 1080p ut på skjermen), og vi kunne til og med kjøre et 3D-skytespill på telefonen samtidig som 4K-videoen kjørte. Det var riktignok noe hakking i skytespillet som forsvant så snart vi reduserte videooppløsningen til 1080p.

Ikke to apper samtidig

Outlook tar seg godt ut på stor skjerm.

Continuum er et lovende konsept, men foreløpig er det en del ting som går litt for tregt til at dette er noe som på noen som helst måte kan erstatte en vanlig PC. Til kontoroppgaver, som å redigere dokumenter, sjekke e-post og så videre, fungerer Continuum veldig godt. En veldig kjekk funksjon er når du kjører en Powerpoint-presentasjon, da får du presentasjonen på den store skjermen og presentasjonsnotater og oversikt over de neste lysbildene på telefonen.

Foreløpig kan apper kjøre kun i fullskjermsmodus, og så må du veksle mellom dem ved å trykke på app-ikonene på oppgavelinjen nederst på skjermen (eventuelt bruke Alt-Tab). Men det skal etter hvert komme en oppdatering som vil gjøre det mulig å kjøre to apper side om side. Full vindushåndtering og et skikkelig Windows-skrivebord får du imidlertid ikke.

Med litt finpuss og optimalisering tror vi Continuum kan bli veldig bra. Men foreløpig er det neppe noen erstatning for PC-en. Vi tror imidlertid at dette viser litt hva vi kan forvente oss i fremtiden når mobiltelefonene blir enda kraftigere. Da er det ikke sikkert alle lenger vil se hensikten med å ha både en PC og en mobiltelefon, når mobiltelefonen like gjerne kan gjøre alt.

Få med deg testene av de to nye Microsoft Lumia-toppmodellene med Continuum:

annonse