Tek.no

Nyhet

Superstoffet grafén kan brukes som skuddsikkert materiale

Har en unik evne til å absorbere støt fra kuler.

sakkmesterke/Shutterstock.com
Eigil Knudsen
2 Des 2014 13:27

Grafén, som i all hovedsak er ett atom tynne lag av rent karbon, har blitt lovet haugevis av spennende bruksområder innen teknologien, først og fremst i kraft av å kunne erstatte silisium og gi langt langt raskere prosessorer.

Stoffet har imidlertid også andre potensielle anvendelser som ikke nødvendigvis er direkte relatert til IT-teknologi. Nå melder BBC om hittil ukjente egenskaper ved stoffet som kan gi det atter nye bruksområder.

Tåler store mengder bevegelsesenergi

BBC refererer til en rapport i vitenskapsmagasinet Science, hvor amerikanske forskere visstnok har kommet frem til at grafén har en eksepsjonell evne til å absorbere kinetisk energi, som i praksis betyr evne til å stå imot eksternt trykk fra for eksempel prosjektiler.

Forskerne utførte ballistiske tester som innebar å «beskyte» grafénet med små kuler og deretter måle den kinetiske energien til disse kulene med laser for å sammenligne energien kulene hadde før de traff grafénet med energimengden etter kontakt med stoffet.

Eksperimentet ble utført med ulike grafénprøver som bestod av mellom 10 og 100 lag av stoffet. Forskerne konkluderte med at grafénets kombinasjon av styrke og elastiske egenskaper gjorde at stoffet kunne motstå mellom åtte og ti ganger mer kinetisk energi enn stål.

Kan brukes som skuddsikkert materiale

Ved å undersøke materialet nærmere i et mikroskop etter forsøkene kom det frem at grafénet reagerte på kraften fra kulene ved å bli «strukket» til en kjegleform for deretter å sprekke opp i mange ulike retninger.

Disse sprekkene gjør at selve hullet i stoffet blir ganske store, noe som kan være en ulempe, men dette problemet kan visstnok løses ved å kombinere grafénet med andre materialer. Med dette er vindunderstoffet altså også blitt en kandidat til for eksempel skuddsikre vester eller andre produkter med behov for å tåle harde, kinetiske påkjenninger.

Hele forskningsdokukmentet kan leses hos Science (krever registrering).

Grafén har etter hvert fått en del konkurrenter: Dette stoffet kan lage strøm bare ved å bli «strukket» ut »

Les også
Ny skjermteknologi kan gi «uknuselige» mobilskjermer
Les også
Her spretter vannet av overflaten som en ball
annonse

Les også