Til hovedinnhold

Dette er Kodaks nye telefon

Den tidligere kjempen innen produksjon av fotografisk film har kastet seg inn i telefonmarkedet

PR Newswire/Shutterstock

At amerikanske Eastman Kodak Company – populært kjent som bare Kodak – har slitt med overgangen fra en analog fotohverdag til den digitale nåtiden er ingen nyhet. Før digitale kameraer tok over var Kodak en av verdens største og mest anerkjente produsenter av fotografisk film. De sto bak det legendariske fotoapparatet Kodak Brownie, og fikk med det æren av å gjøre fotografering til allmannseie.

Legendarsike Kodak Brownie. Foto: Wikipedia

Men det som før var et «Kodak-moment» er nå blitt et «Instamoment», og Kodak har ikke greid å henge med i svingene. Etter lang tid med drastisk synkende aksjekurs var Kodak på konkursens rand i starten av 2012, og senere samme år sparket de 4000 ansatte, solgte patenter for tre milliarder kroner og tok opp et lån på ytteligere 4,5 milliarder.

Les også: Se de siste Kodachromebildene»

De har med andre ord vært et premieeksempel på et selskap som ikke har greid overgangen til den digitale hverdagen, og spørsmålet om hva det skulle bli av dem ble lenge hengende i løse luften. Men at de skulle begynne med å produsere mobiltelefoner var det neppe mange som forutså.

«Pensjonisttelefon»

Noens drømmetelefon, andres mareritt, det viste seg uansett å være bare tull. (Foto: Kodak)

Fotografene blant oss begynte å håpe på en skikkelig kameratelefon; altså noe som i praksis ville være mer et kompaktkamera med telefon, enn en telefon med de vanlige, middelmådige telefonkameraene. Og med tanke på konseptbildene som dukket opp sommeren 2013 tydet ting på at akkurat en slik kamera/telefon-hybrid var i anmarsj.

Et umiddelbart elsk-hat objekt, som noen synes så helt grusom ut, men som andre ikke kunne vente med å få tak i. Uansett ble det raskt avslørt at Kodak ikke hadde noe med konseptet å gjøre, og at alt var enten bare tull, eller ren svindel. Noen synes det var like greit, andre ble skuffa.

Da det ble annonsert like før CES-messen i Las Vegas i år at Kodak faktisk kommermed en mobiltelefon, på ekte, våknet fotonerdene blant oss enda en gang. Hadde de latt seg inspirere av den falske konsepttelefonen, og funnet ut at de ville lage den?

Kodaks Androidbaserte IM5 ser ut som smarttelefoner flest. (Foto: PR Newswire)

Nei, skuffa igjen. Kodak har i stedet samarbeidet med Bullit Group, som blant annet produserer de robuste Caterpillar-telefonene, og resultatet er blitt Kodak IM5. En helt kurant smarttelefon, med et tydelig fokus på at den skal være enkel å bruke for de som ikke er vant med berøringsteknologi.

– Avansert fjernadministrerings-programvare gir mulighet for at venner og familie kan hjelpe til om nødvendig, via PC eller nettbrett, heter det i pressemeldingen fra PR Newswire.

Dermed havner den litt i kategorien med telefoner som barn og barnebarn kjøper til familiens eldre medlemmer for å hjelpe dem å henge med på samfunnsutviklingen og teknologilasset.

Kodak er virkelig langt fra nyskapende nå, men i sin tid revolusjonerte de fotoindustrien»

Men for all del...

Telefonen ser bra ut, og det er helt klart et marked og behov for også enkle telefoner. Doro var tidlig ute med det, og i undertegnedes familie var det velkomment da det kom mobiltelefoner som var enkle nok til at familiens oldefar greide å lære seg med dem. Og mange vil nok synes det er greit å kunne midlertidig fjernstyre bestemors telefon for å legge inn Skype og kontaktinformasjon.

Kodaks telefon er om ikke annet penere enn Doro. (Foto: Doro)

Når det gjelder «pensjonisttelefoner» så ser IM5 bedre ut enn de fleste. Den har ikke det «lekemobil»-preget som noen av Doros telefoner har, og kan helt fint legges ved siden av både Apples iPhone og Samsungs Galaxy uten å skjems av den grunn.

Innholdet er heller midt på treet. Nettstedet GSM Arena melder om en åttekjerners 1,7 GHz-prosessor (antakeligvis MT6592 fra MediaTek), Android 4.4 KitKat (som senere skal bli oppdatert til Android 5.0 Lollipop), 1 GB RAM og bare 8 GB intern lagringsplass.

Kameraet er på sånn noenlunde standard 13 megapiksler. Det står ikke noe i pressemeldingen om bildebrikke eller opptikk, så vi gjetter på at det er et helt vanlig, middelmådig mobilkamera. Videre heter det i pressemeldingen at telefonen har unik programvare for bildeadministrering og etterbehandling, og at brukeren enkelt skal kunne dele bilder på sosiale medier eller sende dem til en printer. Med andre ord som omtrent alle andre smarttelefoner, men vi gjetter at brukergrensesnittet vil være noe forenklet.

Noen produsenter satser mer på kameraet: Asus' ZenFone Zoom kommer med 3x optisk zoom og bildestabilisering»

Tek.no er på CES-messen i Las Vegas:,

Vi har blant annet sett på alle telefonnyhetene fra LG»

annonse