Til hovedinnhold

Dette er Sonys nye og lekre 4K-TV-er med HDR

Sonys nye kolleksjon kommer snart til Norge.

Fra før vet vi at Sonys Xperia Z-mobiler er selskapets toppmodeller, og når bokstaven Z nå også kommer til de Bravia-merkede TV-ene snakker vi igjen om flaggskipprodukter.

I en fersk pressemelding blir i det minste den nye Bravia Z-serien omtalt som «den ultimate 4K HDR-TV-en» som da skal ha «neste generasjon» skjermteknologi med bedre sortnivå, lysstyrke og farger enn tidligere.

Designdetaljer fra ZD9-serien.

Det er tre TV-er som i første omgang vil være en del av den nye ZD9-serien, da i størrelser på 65-, 75- og 100 tommer. Operativsystemet vil være Android TV med Sonys eget brukergrensesnitt på toppen.

Med fokus på bedre HDR

De tre bokstavene som er kort for High Dynamic Range skjuler ifølge vår TV-ekspert Ole Henrik Johansen den største TV-nyheten siden fjernsynet fikk farger. Sånn sett er det kanskje ikke så merkelig at dette er satsingsområdet for TV-produsentene akkurat nå.

Ifølge Sony selv har den nye ZD9-serien en ny 4K bildeprosessor kalt 4K HDR Processor X1 Extreme, som skal ha tre nye teknologier (objektbasert HDR-remaster, dobbel database-prosessering og Super Bit Mapping 4K HDR) og kan by på «40 prosent mer sanntids bildeprosessering».

Sony Bravia ZD9 på 75 tommer.

I kortform betyr nok dette at prosessoren skal være bedre enn forgjengeren på mange punkter, inkludert innen vanlig HDR, oppskalering fra HD og standard DR, støyreduksjon og fargegraderinger. Men det gjenstår jo å se.

I tillegg skal vi nevne den nye bakbelysningsteknologien Backlight Master Drive, som først ble introdusert i en prototype på årets CES-sirkus i januar. Backlight Master Drive skal benytte seg av en svært nøyaktig belysningsalgoritme og optisk design, kombinert med full kontroll på hver enkelt LED i baklyset – ikke bare forskjellige soner.

Hvor godt resultatet blir får vi nesten komme tilbake til når vi får testet herligheten, som for øvrig har en veiledende pris på femti tusen kroner for 65-tommeren. Hva du må bla opp med for de større modellene aner vi ikke i skrivende stund, og angående tilgjengelighet får vi ikke noe annet enn «i løpet av 2016».

Så da er det kanskje bare å begynne sparingen.

HDR-kompatible alternativer

Men hvis du hverken liker å spare eller vinner i lotteriet, kan Sony også melde om at de også har noen andre 4K-TV-er på vei til det norske markedet. Serien består av de fem variantene XD83, XD80, XD75, XD70 og SD80, og kommer i størrelser fra 43 tommer til 65 tommer.

Disse modellene kjører også Googles Android TV-plattform, og skal bli tilgjengelige i norske butikker innen kort tid, men uten en spesifikk dato enn så lenge.

SD80, som blir buet.

I tillegg til den høye oppløsningen er altså TV-ene kompatible med HDR-teknologien som sørger for ekstra god detaljgjengivelse i både de lyse og mørke områdene av bildet.

XD83 kommer i størrelsene 43 og 49 tommer og vil ha en veiledende norsk pris på henholdsvis 11 500 og 13 000 kroner. XD80 kan fåes i dimensjonene 43, 49 og 55 tommer med priser på 10 000, 12 000 og 14 000 kroner, mens XD70-modellen leveres i størrelsene 49 og 55 tommer med priser på 10 000 og 12 000 kroner.

De to dyreste TV-ene i den nye serien er SD80 og XD75 på henholdsvis 50 og 65 tommer, som får priser på 16 000 og 20 000 kroner. Førstnevnte er den eneste buede TV-en i den nye kolleksjonen fra Sony. Flere tekniske detaljer om TV-ene finner du hos Sony.

Vi testet nylig en annen, ny Sony-TV: Dette er oppfølgeren til en av fjorårets beste TV-er »

annonse