Nyhet

Bygg en fjernstyrt robot med Ziro

Velg hvordan skapningen skal se ut, og styr den med en hanske.

Las Vegas / Tek.no: Hva er vel mer spennende enn å ta kontrollen over en robot? Å bygge den selv, muligens. Det håper i hvert fall ZeroUI at vi skal synes. Produsenten lager modulære robotsett under navnet Ziro, og en hanske som lar deg styre hele moroa.

Du kan altså sette sammen motorene og klossene til å bli omtrent hva som helst. Det som ble vist frem av imponerende selvbygg her på messen var en svært enkel bil med fire hjul, samt en flygeøgle av ett eller annet slag. En skapning med opptil flere bein vakte assosiasjoner til edderkopper, men vi er ikke helt sikre på hva den egentlig skulle forestille.

Sett sammen roboten og lær den opp

Du kan bygge bil med modulene. Denne ble demonstrert for en rekke glisende journalister på CES' messegulv.

Når du har hatt det gøy med å sette sammen delene til roboten du vil ha, kan du ta på deg en grønn hanske og styre skapningene dine med den. Det så ut til å være ganske enkelt å få grep om, bokstavelig talt, men det var såpass mange rundt Ziros bås at vi ikke fikk prøvd konseptet selv.

Selve robotene kan settes sammen på en bråte forskjellige vis. Dermed er det ikke helt opplagt at hanskestyringen vil virke likt fra gang til gang. Dette har Ziro løst ved å la deg programmere roboten fra smarttelefonen din. Når du har lagt inn bevegelser og hvordan hansken skal virke er du i utgangspunktet i gang.

Det skal ta under 30 minutter å bygge sammen en av disse robotene, og ifølge ZeroUI kan man fint bygge inn vanlige dingser og objekter man har fra før. De har også en formening om hvem robotsettene er for. Elever og student er én gruppe, men settene skal være like gøyale for voksne – noe en pen liten drøss teknojournalister her i Las Vegas kan skrive under på.

Fire moduler og én hanske

I eskene følger det med inntil fire motormoduler, lader og en hanske til å styre dem med. Motorene har en batteritid på inntil to og en halv time, mens hansken klarer seg helt opp til fem timer før den trenger mer strøm.

Hansken som følger med vinner neppe noen priser for mest moteriktige plagg.
Star Wars-effekter er i vinden for tiden, men denne R2D2-en så litt tafatt ut.

Ved siden av de fire motordelene følger det med en rekke smådeler som brukes til å bygge sammen alt dette. I tillegg følger det naturligvis med hjul, slik at du kan bygge bil. Én av de viktigste tingene man kan bygge, når man først er robotingeniør på dette nivået.

Kommunikasjonen mellom de ulike delene gjøres ved hjelp av et Wi-Fi-nettverk som settes opp mellom de ulike delene. Telefonen du gjør selve oppsettet fra kan kjøre enten iOS eller Android.

Skal finansieres på Indiegogo

Akkurat hva robotpakkene vil koste er foreløpig ukjent. Selskapet har ferdige prototyper som ble vist frem på messegulvet, men planlegger en Indiegogo-kampanje med tid og stunder. Slike spleisekampanjer blir stadig mer omfattende, og for Ziro-prosjektet kan man registrere seg på produsentens hjemmesider for å få ytterligere rabatt når Indiegogo-siden åpner opp.

Roboter er det alltid mange av på CES, og én spesiell gjør det bra om dagen, selv om den ikke er helt ny. Vi testet Sphero BB-8 for noen måneder siden, men Star Wars-filmens julepremiere har gjort robotleken vel så aktuell under CES som under IFA der den ble lansert i fjor høst.

Les også
Her styrer hun BB-8-droiden med «kraften»
Les også
Med et byggesett kan du bygge denne edderkoppen helt selv
Les også
Snart kan du bygge din egen robot og styre den med en hanske
Les også
Samletest av robotstøvsugere: Én robotstøvsuger stikker fra alle de andre
Les også
Det tok disse robotene 3000 timer og 800 000 forsøk på å kunne gripe objekter som et menneske
Les også
I Japan har de åpnet hotell hvor menneskelige ansatte bare blir tilkalt i nødstilfeller
Les også
På utsiden ser det ut som en maskin fra 1995, men innsiden skjuler noe mye heftigere
Les også
Denne robotarmen kan du programmere til å gjøre hva du vil
annonse