Til hovedinnhold

Her «tar» han på et virtuelt objekt med fingrene

Se videoen av de nye hologrammene som kan berøres fysisk.

ShinodaLab

De såkalte hologrammene dukker opp med ujevne mellomrom i eksperimentelle prosjekter, med varierende innfallsvinkler og med ulike definisjoner. Nå har det kommet enda et slags hologram-prosjekt, som attpåtil lar deg berøre hologrammene. Det melder Motherboard.

Det nye konseptet heter «Haptoclone» og er utviklet ved University of Tokyo i Japan. Konseptet er et slags interaktivt kommunikasjonssystem bestående av to «bokser».

Følbare hologrammer

Disse boksene kan man plassere et objekt i, for eksempel sin egen hånd, og deretter vil denne dukke opp som en virtuell «klone» i den andre boksen, derav navnet Haptoclone.

Objektene kopieres fra den ene boksen til den andre.
ShinodaLab

Dette skjer ved hjelp av en teknikk som kalles «Aerial Imaging Plate» (AIP), som også er blitt brukt i andre hologram-konsepter. Teknikken innbærer i korte trekk å «speile» et objekt på en slik måte at det ser ut som om det svever i løse luften over en overflate.

Det er imidlertid ikke denne teknologien som gjør det nye konseptet oppsiktsvekkende, men snarere det faktum at man kjenne de virtuelle klonene fysisk. Dette har forskerne oppnådd ved å utstyre boksene med innretninger som sender ut ultralydbølger.

Bruker Kinect-kamera

Disse lydbølgene danner følbare «punkter» i løse luften, som altså manifesterer seg som en fysisk overflate når de berøres. Posisjonen til disse punktene samsvarer med overflaten til de virtuelle objektene ved hjelp av et Kinect-kamera som fanger opp det fysiske objektet, for eksempel hånden.

På denne måten legger systemet til rette for interaksjon mellom fysiske og virtuelle objekter. Forskerne innrømmer riktignok at de fysiske objektene ikke kan gjenskapes perfekt siden lydbølger aldri vil kunne emulere en hard overflate.

Meningen er å bruke systemet i kommunikasjonsøyemed, men det gjenstår nok en del arbeid før det hele blir praktisk anvendelig. Mer informasjon finner du hos University of Tokyo, og se også video under.

Hologrammer kommer i mange ulike varianter: Dette skal være det første «ekte» hologrammet »

(Via BGR)

annonse