Tek.no

Nyhet

Nytt lagringsmedium varer milliarder av år og har ekstrem kapasitet

Hva med 360 terabyte på én disk som varer «evig» og tåler tusen grader?

YouTube
17 Feb 2016 10:00

Det skjer alltid mye spennende på den eksperimentelle forskningsfronten. Nå har har forskere ved University of Southampton i Storbritannia gjort et stort fremskritt innen en type lagringsteknologi som kanskje ikke er umiddelbart aktuell for forbrukere, men høyst interessant likevel.

Forskerne har nemlig kommet opp med en lagringsløsning som både gir ekstremt høy informasjonstetthet og som bokstavelig talt varer i milliarder av år. Vi skrev først om konseptet allerede i 2013.

Superrask laser og kvarts

Det er det gjennomsiktige mineralet kvarts som står i sentrum av den nye løsningen. Ved hjelp av en såkalt femtosekundlaser, som fyrer av ekstremt korte og raske laserpulser, klarte man å skrive informasjon inn i mineralet.

Laseren lagde «informasjonsenheter» i form av tre lag av ørsmå punkter separert med en avstand på fem mikrometer, det vil si fem tusendels millimeter. Disse punktene manipulerer polariseringen til lyset som passerer gjennom på ulike måter.

Lagring av FNs menneskerettigheter er blant bruksområdene.
UoS

Denne polariseringen kan så «leses av» igjen ved hjelp av et optisk mikroskop og en polarisator, det vil si et optisk filter, som altså satte forskerne i stand til å lese informasjonen som var lagret i mineralet.

360 terabyte på én skive

Ifølge forskerne vil lagringsløsningen ha tilnærmet ubegrenset levetid i romtemperatur, og har også såkalt termisk stabilitet opptil 1000 grader celsius. Ikke minst innebærer den høye informasjonstettheten til løsningen at man kan lagre så mye som 360 terabyte på én, enkelt skive.

I utgangspunktet er meningen å bruke teknologien til å for eksempel lagre viktige dokumenter og informasjon for fremtiden. Forskerne skal jobbe videre med å kommersialisere løsningen, men noen forbrukerlansering må vi nok vente en stund på.

Mer informasjon finner du hos University of Southampton, og i videoen under kan du se hvordan laseren skriver informasjonen inn i mineralet.

Her er en lignende, glassbasert løsning: Denne kan lagre data i 300 millioner år »

(Via Gizmodo)

Les også
Den heliumfylte 10TB-harddisken er endelig på markedet
Les også
Denne kan lagre data i 300 millioner år
annonse