Microsofts nye Surface-bord byr på en helt unik opplevelse
Vi har fått leke med det nye berøringsbordet fra Samsung og Microsoft.
Microsofts berøringsfølsomme superbord har kommet i en ny versjon, kalt Surface 2. Vi har vært på besøk hos Samsung og prøvd det nye bordet, og sett på hva slags applikasjoner vi kan vente å se til lanseringen.
Imponerende oppgradering
Microsofts Surface-satsning har vært en spennende prosjekt å følge helt siden de lanserte den første versjonen av bordet i 2007. Microsoft er nemlig den type selskap som legger ned enorme pengesummer hvert år til forskning, men med mer fokus på teknologiutvikling enn sluttprodukter.
I 2007 var Surface-bordet et grensesprengende produkt. I dag, fem år senere, skiller også etterfølgeren Surface 2 seg kraftig ut fra andre berøringsskjermer. Fordi både den første og andre versjonen av bordet bruker en helt egen form for berøringsteknologi, som skiller seg ut fra de vanlige kapasative skjermene vi finner i nesten alle berøringsfølsomme mobiler og nettbrett i dag.
Det første Surface-bordet benyttet seg av fem infrarøde kameraer under skjermpanelet for å registrere hvor brukernes hender var, og hvor de berørte skjermen. Dette gjorde at hånden ble registrert allerede før den var nær overflaten, og dermed også hvor hardt du trykket på skjermen. I tillegg lar teknologien deg bruke andre objekter enn bare hendene på skjermen, som en pensel, en terning eller et kredittkort. Disse blir registert på forskjellige måter av skjermen slik at du kan gi dem bestemte funksjoner, i motsetning til de andre berøringsfølsomme skjermene vi har på markedet i dag.
I Surface 2 har Microsoft samarbeidet med Samsung for å bygge videre på denne teknologien. Resultatet ble en teknologi Samsung har valgt å kalle PixelSense. Skjermen i Surface 2, også kalt Sur40 av Samsung, har nemlig infrarøde sensorer mellom hver åttende piksel på skjermen, som fanger opp bevegelser og berøring på skjermen. Det ekstreme antallet kameraer gjør bordet langt mer nøyaktig enn tidligere versjoner, og kan lese av alt fra QR-koder til håndbevegelser.
Registrerer mer enn berøring
En av applikasjonene vi testet under besøket hos Samsung viste oss akkurat hva sensorene registrerte, slik at vi kunne se akkurat hvor nøyaktig og responsivt det var, og resultatet var imponerende. I stedet for å bare registrere punkter vi berørte på skjermen, slik en vanlig berøringsfølsom skjerm gjør, kunne Surface 2 oppdaget hendene våre langt før vi var nær skjermen. Dette ble vist i form av mørke skygger. Når hånden nærmet seg ble de lysere på skjermen, helt til den lyste opp når den traff overflaten. Trykket vi ekstra hardt med fingrene ble også det registrert. Dette kan du se i videoen øverst i artikkelen.
– Bruker du for eksempel en malepensel på skjermen kan den registrere både penselen og hvor hardt du trykker ned. Dette skyldes utelukkende PixelSense-teknologien, forteller Samsungs Lars Sterten.
Ved å putte objekter på overflaten kunne vi se hva hvor nøyaktig skjermen var, og hvor små detaljer skjermen kunne lese av. Teknologien er fortsatt ikke nøyaktig nok til å kunne lese av liten tekst og små detaljer, og den ser bare grå-toner. Men vanlige QR-koder og større prikker var lett å skille ut på skjermen.
Ettersom den «ser» hva som skjer på overflaten i tillegg til å registrere det som et vanlig trykk, vil den også kunne ta høyde for orientering. Det betyr at du kan snu på en ting på skjermen med bare én finger, eller ett trykk, og skjermen vil skjønne hvilken vei den er vridd. Dette er noe som utvilsomt kan komme til nytte når utviklere skal begynne å lage applikasjoner til den nye plattformen.
Som med alle teknologier er det imidlertid også et par ulemper. Akilleshælen til PixelSense er sterke lyskilder. Ettersom det er infrarøde sensorer som registrerer berøring og bevegelse, slo teknologien seg veldig vrang når vi rettet videokameraet vårt, med lyset skrudd på, direkte mot skjermen. Sirkler og streker fløy over skjermen, bilder begynte å snurre og knapper på trykket på. Det var derimot ikke noe problem med taklamper eller andre "vanlige" lyskilder, men lommelykter og Surface-skjermer er altså en dårlig kombinasjon.
Kul teknologi
Bruken av andre objekter enn bare hendene fikk vi demonstrert i flere applikasjoner. Den mest imponerende og praktiske implementeringen av dette var kanskje i applikasjonen til Göteborgs Hamn, laget av det svenske selskapet TouchTech. Her trengte vi bare å sette ned en rund plastdings på skjermen, før vi fikk opp en tilpasset "tidsmeny". Ettersom Surface 2 registrerer orienteringen til objektet vi satte på den, kunne vi rotere på den for å styre rundt i menyene. Flyttet vi på plastdingsen fulgte menyen med.
– Vi vil gjøre teknologien så naturlig og morsom som mulig å bruke, forteller Deniz Chaban fra TouchTech, og fortsetter:
– Vi har bare bare begynt å skrape på overflaten av hva som er mulig. Gi oss et par år, så har vi noe som kan sammenliknes med det vi ser i filmer som Iron Man.
Et annet eksempel fikk vi demonstrert av Fluxloops Ulrik Prøitz, som viste oss en applikasjon de hadde laget for Kongsberg Maritime. I tillegg til det vanlige dra-og-slipp-funksjonene i menyene og zooming ved hjelp av hendene, fikk vi også demonstrert en nyttig del av PixelSense-teknologien. Fluxloops ser nemlig for seg at alle ansatte hos Kongsberg Maritime vil ha en personlig bildekode på baksiden av ID-kortene sine, som de kan knytte informasjon til. Legger de ned kortet sitt på skjermen vil det raskt bli registrert av skjermen, som sorterer innholdet på skjermen basert på personens favoritter og filter-prefanser.
– Denne teknologien kommer bare til å vokse, og når vi får mer tid til å leke oss med utviklerverktøyene kommer vi til å kunne lage noen virkelig unike applikasjoner, forteller Prøitz.
Unik teknologi
Surface-bordet er den eneste enheten på markedet som benytter seg av en berøringsteknologi som faktisk kan lese ting du legger på bordet, i stedet for å bare registrere det som en berøring. Dette åpner virkelig opp for et hav av muligheter, og utviklerne var ikke vanskelige å få i tale om hva de så for seg teknologien kunne brukes til fremover.
– Tenk deg en telefonbutikk som har et Surface-bord i butikken. En kunde kan legge ned mobilen sin på bordet, og bordet kan gjenkjenne formen på mobilen for å avgjøre hvilken modell det er, og du kan få opp forslag til nye mobiler, spesifikasjoner og priser. Eller kanskje skjermen kan registrere IMEI-nummeret til telefonen, slik at du kan få opp mer personlig informasjon, slik som bruksmønster og abonnementsinformasjon. Det vil gjøre jobben til en butikkansatte både lettere og mer effektiv, forteller Prøitz.
Teknologien har uten tvil mange bruksområder, men det er fortsatt ganske upløyd mark. Flere av applikasjonene vi så var gjerne bare forstørrede nettbrett-applikasjoner, med et par ekstrafunksjoner lagt til. Vi så likevel en del morsom bruk av PixelSense-teknologien, og fikk et lite glimt av hva vi har i vente.
Bordet er allerede tilgjengelig på markedet, til en pris på mellom 50 000 og 55 000 kroner. Litt stivt for stuebruk, men ikke bli overrasket hvis du plutselig ser et flunkende nytt Surface 2-bord i ditt nærmeste kjøpesenter.
Hva slags funksjoner vil du se bli implementert i det nye Surface-bordet? Skriv gjerne i kommentarfeltet nedenfor, og kom med forslag.
Spesifikasjoner | - |
Maskinvare | - |
Prosessor | AMD Athlon X2 245e 2.9GHz Dual Core |
Harddisk | 320GB |
Skjerm | 40 tommer, PixelSense-teknologi, Corning Gorilla Glass 1920 x 1080 pikslers oppløsning (Full HD) |
Optisk enhet | N/A |
Trådløs tilkobling | 1GB Ethernet/802.11n Bluetooth |
Operativsystem | Windows® 7 Professional 64-bit for embedded systems |
Pris | Omtrent 50 000, eller 55 000 for bordenhet og stativ i tillegg. |