Tek.no

Nyhet

Se når de nye storspillene får bedre ytelse

Vi har oppdatert oversikten vår.

Om du er en av de mange millionene som allerede har oppgradert gratis til Windows 10 har du også fått støtte for Microsofts nye grafikk-API, kalt DirectX 12.

Den største fordelen med en ny versjon av DirectX er at du ofte kan få bedre ytelsene i spill du allerede spiller, uten å oppgradere datamaskinen din. DirectX er et grensesnitt som lar spillutviklere programmere mot flere ulike maskinvarekonfigurasjoner med samme kode. Ofte tar det litt tid før spillutviklere implementerer den nye DirectX-teknologien i spillene sine, noe vi også har sett denne gangen.

Nå kommer storspillene

Selv om DirectX 12 allerede er lansert, har ikke teknologien blitt tatt i bruk i særlig mange spill ennå. Dette skal imidlertid straks endre seg. Sjekk bare denne listen over store spilltitler som de kommende månedene lanseres, eller oppdateres, med støtte for DirectX 12:

  • Allerede ute: Ashes of the Singularity,Gears of War Ultimate Edition
  • Mars: Hitman, Just Cause 3 (Oppdatering)
  • Mai: Quantum Break
  • I løpet av våren: Forza Motorsport 6: Apex
  • Juni: Ark: Survival Evolved
  • August: Deus Ex: Mankind Divided,
  • I løpet av 2016: The Elder Scrolls Online (Oppdatering), Rise of the Tomb Raider (Oppdatering)
  • 2017: Star Citizen

Hitman blir første store med DirectX 12

Ifølge TweakTown, som viser til en artikkel i magasinet PC Gamer, vil Hitman bli det første virkelige storspillet som lanseres med støtte for DirectX 12.

PC Gamer skriver i siste nummer at støtten for det nye grafikk-API-et vil gi høyere ytelse på eksisterende maskinvare grunnet bedre utnyttelse av prosessorens fleroppgavekjøring. Sammen med generelt raskere utførelse av instruksjoner rettet mot prosessoren, vil dette slå spesielt heldig ut for svake maskiner og bærbare, som ofte ikke har særlig kraftig dedikert grafikk.

Utvikleren trekker spesielt frem den høyere ytelsen eiere av AMD Radeon-grafikkort skal ha i vente takket være selskapets unike implementering av såkalt asynkron utregning (asynchronous compute) i kortene. Dette skal gjøre Radeon-kortene i stand til å hanskes med svært tunge oppgaver av gangen uten at det går på bildekvaliteten eller ytelsen løs. Hitman-utvikleren lover også andre fordeler, ettersom de vil fortsette å optimalisere DirectX-implementasjonen etter lansering.

Ellers kan Elder Scrolls Online-utvikleren Zenimax love høyere ytelse og bedre grafikk, blant annet ved å utvide tegneavstand og redusere mengden tåke. Også Just Cause 3 kan vente seg både bedre grafikk og høyere ytelse når DX12-oppdateringen kommer i mars.

Dette kreves av maskinen din

DirectX 12 støttes kun av Windows 10, så om du er en av PC-spillerne som stadig holder fast på Windows 8 eller tidligere versjoner kan du ha mye å vinne på å ta steget over til tieren.

Les vår test av Windows 10 »

Ellers, for å nyte godt av Microsofts nye spill-API, trenger du et grafikkort fra en av de følgende seriene til AMD eller Nvidia:

  • AMD: Radeon HD 7000/HD 8000/R7/R9 (Altså, med noen unntak, grafikkort som støtter GCN-arkitekturen)
  • Nvidia: GeForce GTX 600/700/900 eller Titan-serien

Nvidia har lovet en type kompatibilitet også for enkelte av sine eldre Fermi-baserte GPUer, altså fra 400- og 500-serien, men det vites ikke når denne oppdateringen er klar eller hvor mange funksjoner som her eventuelt utelates.

I tillegg støtter Intels «Haswell»-prosessorer og senere teknologien, og det samme gjør utvalgte APU-er fra AMDs 6000- og 7000-serie med kodenavn «Kaveri» og «Beema».

«Dxdiag» viser deg hvilken DirectX-versjon grafikkortet eller APU-en din støtter i Windows 10.

I Windows 10 kan du finne ut om du allerede har et grafikkort som støtter DirectX 12 ved å trykke Windows-tast + «R» og skrive inn «dxdiag» i kjør-boksen. I vinduet som så spretter opp skal DirectX-versjonen din stå helt nederst.

Dette er nyhetene

Mens enkelte av de nye DirectX 12-funksjonene vil være forbeholdt nyere grafikkort fra Nvidias GTX 900-serie og kort fra AMD som støtter deres GCN 1.1-arkitektur, vil de største og viktigste forbedringene gjelde for alle kortene vi har nevnt ovenfor.

Fra tidligere er det blant annet kjent at DirectX 12 vil kommunisere mer direkte med grafikkbrikken enn før. Det nye API-et vil også gjøre det langt lettere å programmere for prosessorer med flere kjerner, noe som åpner for at prosessordelen (CPU) kan utnyttes mer effektivt og at grafikkdelen (GPU) da også får mulighet til å vise mer av sitt potensiale.

Microsoft hevder DirectX 12 vil gjøre grafikkbrikker i stand til å yte opptil 20 prosent bedre samt utnytte prosessorer opptil 50 prosent bedre.

Dermed ventes det at spesielt du som har en svak prosessor og et sterkt grafikkort i maskinen din vil oppleve en betydelig ytelsesøkning i spill som støtter DirectX 12.

En av de store nyhetene i DirectX 12 er videre at AMD Radeon og Nvidia GeForce-kort blir venner slik at de kan jobbe sammen i tandem og øke ytelsen.

I tillegg til bedre ytelse, kan gevinsten i FPS også tas ut i form av lavere strømforbruk, for eksempel ved å låse bildeflyten på et gitt antall FPS. Dette vil være særlig aktuelt for bærbare PC-er.

Blir ikke et krav

Om maskinen din ikke støtter DirectX 12 og du er redd for å ikke få spilt et spill som støtter teknologien, da har du lite å frykte. Akkurat som ved overgangen fra DirectX 10 til DirectX 11 vil så godt som ingen spillutviklere utelukke store kundegrupper fra å kjøre spillene deres. Dermed vil det gå svært mange år før DirectX 12 blir et krav for å få spilt et spill, og det er kun de ekstra effektene og den økte ytelsen du eventuelt går glipp av om du holder fast på maskinvaren din fremover.

Tidligere tester har vist ytelsesøkning på opptil 70 prosent fra DirectX 11 til DirectX 12 »

(Kilde: Wikipedia)

Les også
Nå skal AMD gi bærbare PC-er flere muskler
annonse

Les også