Til hovedinnhold

Fremtidens batteriteknologi kan være funnet

Litium-oksygen-batterier skal ha fem ganger større kapasitet enn dagens batterier.

Torstein Norum Bugge, Tek.no

Det snakkes ofte om nye typer batteriteknologi og metoder for å forlenge mobilers utholdenhet på, men i realiteten har det skjedd lite på batterifronten de siste årene – spesielt sammenlignet med utviklingen på andre områder. Nå melder imidlertid PhoneArena om at noen kloke hoder ved det amerikanske Argonne National Laboratory har funnet opp en helt ny type batterier, som baserer seg på en blanding av litium og oksygen. Oppdagelsen ble også publisert i det anerkjente, naturvitenskapelige tidsskriftet Nature.

Denne nye batteritypen kan på sikt erstatte dagens litium-ion-teknologi. Den vil da kunne tilby mange ganger bedre batteritid enn batteriene vi har i dag, ifølge Khalil Amine, en av forskerne bak oppdagelsen:

– Stabiliseringen av den superokside fasen kan lede til utviklingen av en helt ny type, lukket batterisystem basert på litium-superoksid – hvilket har potensiale til å virkelig gi fem ganger høyere energitetthet enn i dagens litium-ion-batterier.

I utgangspunktet en ustabil blanding, men...

Litium-ion-batterier er vanlig å bruke i mobiltelefoner. Her vist ved LG V10.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Det har lenge vært kjent at en blanding av litium og oksygen kan gi batterier med høy energitetthet. Problemet er imidlertid at om man blander disse to grunnstoffene, så vil du få en høyst ustabil blanding – bedre kjent som litiumperoksid (Li2O2). Gjennombruddet kom da man greide å skape et stabilt, krystallisert litium-superoksid (LiO2) – hvilket ikke bare er trygt og stabilt, men også gir effektiv ned- og opplading. Batteritypen skal også tåle svært mange ladesykluser.

Det skal sies at man også tidligere har greid å stabilisere slike litium-oksygen-batterier, men da ved å ha et åpent system og tilføre oksygen kontinuerlig til blandingen. Det nye systemet vil kunne være lukket – og kan dermed per definisjon puttes i bærbare enheter som for eksempel mobiltelefoner, nettbrett og datamaskiner.

Teamet bak teknologien som kan gi oss det nye superbatteriet.
Argonne National Laboratory

Man regner også med en eventuell produksjon av batteriene vil være relativt rimelig, hvilket jo er en forutsetning for å kunne få en viss utbredelse. Det store spørsmålet er imidlertid hvor lang tid det vil ta før vi får se den nye teknologien i bruk. Ifølge Larry Curtis, en annen av forskerne, ligger det hele en god stund inn i fremtiden:

– Oppdagelsen åpner virkelig helt nye muligheter for den potensielle utviklingen av en ny type batteri. Selv om det fortsatt krever mye mer forskning, er det mengden ladesykluser vi virkelig er ute etter å forbedre, sier Curtis.

Enda en annen forsker, Jun Lu, sier at det skal ha vært bruken av iridium i prosessen som gjorde det mulig å stabilisere det superokside materialet, men han hevder selv at det bare er et mellomsteg på veien mot noe større:

– Dette er kun et mellomsteg. Vi må lære oss hvordan vi kan utforme katalysatorer for å forstå nøyaktig hva som er involvert i produksjonen av litium-oksygen-batterier.

Fikk du med deg denne batterisaken?
Med brenselcelle varte iPhonen i en hel uke på én lading »

(Kilde: PhoneArena, Argonne National Laboratory, Nature)

annonse