Tek.no

Nyhet

– Sosiale nettverk vil bli brukt til kyberkrig

Det vil bli en het kamp i de sosiale mediene, skriver Eugene Kaspersky.

Eugene Kaspersky
6 Sept 2012 12:38

Prolog

Historien om sosiale nettverk er faktisk veldig lik Star Wars! Sosiale nettverk startet som noe obskurt og mystisk, der folk sa at "dette er en ny type nettsted, med enorme muligheter og skjulte forretningsmuligheter, som i fremtiden vil la alle mennesker være koblet sammen, frie og likeverdige". Dette er en skikkelig øst-åndelig-påvirket George Lucas – å gi kraften en balanse ("balance to the Force").

Og slik ble det – sosiale nettverk ble en perfekt kommunikasjonmodell for alle – ordinære mennesker, bedrifter og media.

Det sier seg selv, med et så kjedelig manus får du ikke en salgsbombe av en film. Det er bare å innse at du kan ikke ha folk som lever lykkelig alle sine dager, med like rettigheter, i starten av en film. Historien trenger en slu plan forfulgt av oppstandelsen til mørke krefter. Det er akkurat det vi har nå. Sosiale nettverk ble mediet der verdens etterretningstjenester spiller et spill der de manipulerer folkets mening – noe jeg har skrevet om en rekke ganger før.

Så, Star Wars: A New Hope er over. Det neste kapittelet har begynt.

The Empire Strikes Back

Å forme befolkningens mening via sosiale nettverk har i en årrekke vært praktisert av myndighetene i en rekke land, uavhengig av politiske tradisjoner eller sider, med suksess. Informasjon om både personlige nyheter, hvor man er, lister over kollegaer, venner, profesjonelle kontakter og annen interessant informasjon ligger åpen og gratis ved overflaten – det er ikke behov for graving.

Det bisarre er alle som kan få tilgang på denne informasjonen, både private, selskaper, kriminelle og medlemmer av broderigrupper. Dataene ligger ved overflaten og folk fortsetter, selv etter advarsler, å legge ut mer og mer av denne typen informasjon på Internett. Med de mange API-ene (programmeringsgrensesnitt) som saumfarer sosiale nettverk kamuflert som mutagener for å fremskynde utviklingen, kan informasjon du har lastet opp den ene dagen på ett sosialt nettverk, dagen etter ligge indeksert for alltid i en søkemotor.

Samtidig har etterretningstjenester med glede hengt seg på de sosiale nettverkene, ved selv å være brukere – men med sin egen agenda, naturlig nok. For ordinære mennesker er sosiale nettverk i hovedsak en kilde for lesestoff. For bedrifter er de et verktøy eller en kilde for salg og markedsføring. Men for etterretningstjenestene representerer sosiale nettverk et vitalt element for å beskytte statens interesser, og kan brukes som et våpen mot potensielle motstandere.

Nylig så vi en bekreftelse på hvor seriøst dette er. Den russiske utenlandsetterretningen, SVR, startet et program for å overvåke, samle og manipulere folkets mening via sosiale nettverk. The Kommersant business daily rapporterte at SVR ved starten av dette året gikk ut med et anbud på over en million dollar, for å utvikle en rekke spesialiserte overvåkningssystemer for sosiale nettverk. Russland har derfor meldt seg inn i den internasjonale og hemmelige spionklubben. De er riktig nok et godt stykke bak USA, Storbritannia, Israel og flere andre land.

Selv om dette kanskje ikke virker så sensasjonelt, så er det av betydning. Stormtrooperne har slått til i hjertet av republikken. Mens du og jeg, med viten og vilje, har diskutert nyheter åpent på Facebook og Twitter, har imperiets styrker satt opp leir rett under nesene våre.

Hvorfor?

Svaret er enkelt; for å utføre kyberkrig i det 21. århundret, der forskjellige krefter vil bruke informasjon og desinformasjon for å manipulere en betydelig andel av Internett-leserne. Og det kommer til å fungere veldig effektivt. Det fungerer nemlig veldig bra allerede.

En nyhetsmelding i et sosialt nettverk, med et ordlag i en promotert post kan, på timer, endre holdningen til millioner, for alltid. Det er hastigheten som er skremmende. Manipulering av informasjon har blitt praktisert i århundrer, men aldri før har effekten kommer så utrolig raskt! Og det er på bakgrunn av dette at stormtrooperne bruker så mye krefter på å forstå sosiale nettverk og potensialet som ligger der.

Det er opplagt. Å ha et par hundre tusen "følgere", i det minste kunstige følgere, å ha muligheten til å analysere i sanntid hva folk virkelig liker, hva de deler videre og hva de klikker på – det er slikt de vil ha. Og de får det. Med det har de muligheten til å påvirke en hver situasjon du kan tenke på, hvor som helst på planeten. Til og med ditt eget land.

Det er slik evolusjonen til slutt endte. Først var det en åpen Internett-fest, som i første omgang førte til evige hellige kriger. Så ble arenaen overlatt til skitne kamper (Internett-troll), før vi fikk politisk agitasjon og propaganda. Nå sitter vi igjen som tilskuere og, jeg kan ikke utelate det, offer for en propagandakrig i en ny æra. Vi er trolig allerede i de avsluttende fasene i denne endringen, siden sosiale nettverk på Internett har vært brukt av forskjellige myndigheter i flere år. Uheldigvis er det bare ett manus for utviklingen av slike hendelser:

The Return of the Jedi

Myndigheter og etterretningstjenester blir dypere involvert i sosiale nettverk. Noen stater skjønte potensialet og farene tidlig, mens andre nå tar raskt innpå. Men det er ikke det som er viktig. På en eller annen måte vil det trekkes kamplinjer i sosiale medier, og det vil komme angrep og forsvar – ofte kjent som krig. Den kinesiske modellen, der tilgangen til fremmede kilder er begrenset av en nasjonal brannmur, fremstår i dag som ekstrem, men kan i morgen være normen. Etterretningstjenester kan starte en jakt etter sine motstanderes aktiviteter i sosiale media, og stenge tilgangen fra sitt eget land. La oss være ærlige, det er slik det fungerer.

Noe sier meg at dette i nær fremtid vil bli hetere, og lovnadene til et lands politiske parti har ikke så mye å si. På en eller annen måte vil alle være store på å bygge opp et forsvar, og til syvende og sist er vi fanget i en ond sirkel. På den ene siden vil myndigheter forkynne frihet i sosiale medier, men på den andre vil de gi grønt lys til etterretningstjenesten og deres munnbind på sosiale nettverk – noe som vil utfordre andre land til å søke etter løsninger. Noe som så bare begrenser friheten i de samme sosiale nettverkene.

Som et resultat er republikken i fare. Vi kan bare reddes om Jedien kommer tilbake. Med dette mener jeg den fulle og absolutte friheten i kommunikasjon – friheten til å kommunisere, og friheten til at vår kommunikasjon ikke blir påvirket. Begge forholdene er påkrevd – uten en av dem vil det ikke fungere. Politisk motivert manipulasjon forskyver hele tankesettet med ytringsfriheten, og kan få sosiale nettverk til å kollapse inn til lokale samfunn, som er begrenset av nasjonale brannmurer.

Den aktive forstyrrelsen fra verdens militærinstitusjoner, etterretningstjenester og andre offentlige organer i sosiale nettverk, og manipulasjonen av folkets mening er et upassende og klumsete steg. Et steg som blåser liv i flammen kyberkrig, ved å provosere frem en eskalering av kyberforsvaret.

Trenger vi det? Det gjør ikke jeg.

Denne saken har også blitt publisert på Eugene Kasperskys blogg. Oversettelse til norsk av Hardware.no.

Les også
Taliban bruker sexy Facebook-profiler
annonse

Les også