Til hovedinnhold

Finner sine ofre på Facebook

Dersom du får en mistenkelig venneforespørsel på Facebook bør du kanskje overveie en ekstra gang før du aksepterer forespørselen. Det kan nemlig være en stalker som har sett seg ut nettopp deg som sitt neste offer.

Ifølge flere eksperter på sosiale medier viser det seg at arenaer som Facebook har blitt et viktig redskap der såkalte stalkere velger sine ofre, skriver det danske nettstedet 24timer.

En stalker er betegnelsen på en person som systematisk forfølger bestemte personer. Det vi som oftest får høre om er nå kjente mennesker blir ofre for en stalker. Men problemet er betydelig mer utbredt enn som så, om vi kan stole på de danske ekspertene.

Egen forening

I Danmark har problemet blitt såpass stort at det finnes en egen forening som driver med forebyggende arbeid for å hindre denne stadig mer utbredte adferden. Dansk Anti-Stalking Forening vurderer nå, på bakgrunn av utenlandske undersøkelser, å få kartlagt hvor utbredt problemet er hos våre naboer i sør.

Det som er sikkert, ifølge foreningen, er at flere tusen dansker utsettes for stalking hver eneste dag.

Dansk Anti-Stalking Forenings daglige leder Lise Linn Larsen sier til 24timer at Internett og sosiale medier har gjort det lettere for stalkerne å finne frem til utvalgte ofre som de kan forfølge.

- Det er utrolig lett å oppsøke og oppspore folk. Stalkere er jo ikke dumme mennesker. De kan finne på å gå inn og gjøre seg til venn med noen av ofrenes bekjentskaper på Facebook, og på den måten spore opplysninger og annen relevant informasjon som leder dem videre til sine utvalgte ofre, forklarer hun.

Og det var nettopp gjennom en venneforespørsel på Facebook at danske Susan Clarin ble plukket ut av en stalker, som forfulgte henne i flere måneder etter at hun aksepterte en venneforespørsel på det populære nettsamfunnet.

Skiftet karakter

Etter et kort møte med mannen skiftet han totalt karakter og ble både aggressiv og oppsøkende.

- Han fulgte etter meg døgnet rundt og han visste hele tiden hvor jeg var. En kveld skrev han en sms til meg der han skrev: «Nå står jeg i bakgården din og ser på deg med kikkert». Jeg ble simpelthen skrekkslagen, forteller Clarin til 24timer.

Sikkerhetsekspert Henrik Bramsborg, som har skrevet en bok om temaet, sier at de som forfølger andre personer lar seg fascinere av enkelte personer på nettet:

- Det er flere som adopterer deler av den adferden vi betegner som stalking, fordi det er lett å bli fascinert av en eller annen lekker blondine på Internett, sier han til nettstedet.

Han mener at mange i Danmark lett blir forfulgt fordi begrepet «stalking» ikke er definert i dansk straffelov. I motsetning til hva det for eksempel er i Norge.

I Danmark har politiet begrensede muligheter til å forhindre stalking.

- Det betyr at vedkommende for eksempel kan siktes for sjikane, ulovlig inntrengsel eller injurier, men det skal forholdsvis mye til for å reise slike tiltaler, forklarer han.

Vanskelig å få dem dømt

- Vi bruker en rekke forskjellige paragrafer for å få dømt stalkere for alle mulige andre årsaker enn stalking. Det er uholdbart, fordi man som oftest ender opp med å ikke få dem dømt.

I det danske Folketinget skal  det i dag være en høring om mulighetene for å innføre en lovendring på området, og regjeringen i landet har satt sammen en arbeidsgruppe som skal ta stilling til en eventuell lovendring i Danmark, skriver Politiken.

Les også: Facebook vil gi bort telefonnummeret ditt

Les også
Mann truet kvinner til å strippe på nett
Les også
Mamma og pappa spionerer på deg på Facebook
Les også
Å synge en sang på YouTube kan gi fem års fengsel
Les også
Datareparatør tok bilder av nakne jenter i dusjen
Les også
Nordmenn kjøper dop på Facebook
Les også
Finn tyvegodset på nett
Les også
Nå er trenden å dele alt på nettet
Les også
Facebook ser hva du prater om
Les også
20 000 kastes ut fra Facebook hver dag
Les også
Vil ha Facebook som fag på barneskolen
Les også
USA manipulerer Facebook
Les også
Blir søkkrike av å spamme deg
Les også
Flere vil fjerne pinlige nettbilder
Les også
Facebook utleverer deg i retten
Les også
Facebook vil gi bort mobilnummeret ditt
Les også
Dette Facebook-trikset bør du bruke
annonse