Tek.no

Nyhet

Her kan du ikke bruke Wi-Fi

I Ny-Ålesund måler de nemlig støy fra det ytre verdensrom.

Geir Mathiassen/Privat, All Rights Reserved
Ole Gunnar Onsøien
8 Nov 2012 14:36

I manualene til blant andre Sony NEX-5R og NEX-6 advares det om at det er ulovlig å bruke den trådløse senderen i kameraet om man er i Ny-Ålesund.

Statens Kartverk har nemlig en forskningsstasjon i byen, som de bruker til å måle blant annet platedrift, ved hjelp av en teknikk som kalles Very-long-baseline interferometry (VLBI). På grunn av denne forskningsstasjonen har Teletilsynet godkjent Ny-Ålesund som frekvensfritt område, hvor all bruk av aktive sendere må godkjennes - inkludert de som sitter i NEX-husene.

Sorte hull

– Vi måler støy fra sorte hull i det ytre verdensrom, opp til 13 milliarder lysår unna. Energikildene i de sorte hullene er så kraftige at vi klarer å måle signalene fra jorden, forklarer Geir Mathiassen, operatør i Statens Kartverk.

Statens Kartverk samarbeider med andre ikke-komersielle stasjoner over hele verden, i en global dugnad.

Geir Mathiassen er operatør på Statens Kartverks VLBI-base i Ny-Ålesund. .Foto: Geir Mathiassen/Privat, All Rights Reserved

– Vanligvis måler to stasjoner støy fra samme kilde, og siden det er litt forsinkelse mellom stasjonene kan vi måle avstanden mellom stasjonene - og hvordan den endrer seg over tid, sier operatøren.

På den måten kan de måle med millimeterpressisjon hvor mye de tektoniske platene i jordskorpen har beveget seg.

Frekvensfritt område

– Vi ønsker å ha frekvensbandene 2 GHz til 2.5 ghz og 8 Ghz til 8.9 ghz for oss selv. I de høyeste bandene er det ikke så mange andre, mens en god del forbrukerelektronikk bruker de laveste frekvensene, sier Mathiassen.

– Alle andre støysignaler i det frekvensområdet vi måler i, forstyrrer målingen vår. Vanlige trådløse nett fra mobiltelefoner, bærbare datamaskiner og lignende må være avslått. Alle som kommer hit får informasjon om å slå av trådløse nett, både skriftlig og muntlig. Det gjør folk som regel, fortsetter han.

Man må altså slå av alt av radiokommunikasjon, uansett om det står Sony på dingsen, eller ikke.

Om man har tenkt seg til Ny-Ålesund, bør man med andre ord finne alternative måter å overføre bilder fra kamera, bruke kabel eller IR-sender på blitsene sine og heller vente med å laste opp bilder til Instagram til man har reist fra byen igjen.

Les også:

Guide: En himmel full av stjerner...

Kilder:
Wikipedia.org - VLBI
Wikipedia.org - Ny-Ålesund
Manualowl.com

Les også
Bibelpark får Wi-Fi-esler
Les også
5 gode grunner til å droppe trådløst nettverk
Les også
Her er trådløse nettverk forbudt
annonse

Les også