Tek.no

Nyhet

Se objektivene som ble lansert på Photokina

Vi fortsetter Photokina-oppsummeringen.

Tamron
28 Sept 2012 04:26

Det var selvsagt ikke bare systemkameraer som ble sluppet på den beste Photokina-messen på mange år. En god del andre spennende fotoprodukter ble også annonsert for første gang, og her har vi tatt et utvalg av de mest spennende objektivene:

MicroFourThirds var det første store speilløse systemet, og de fikk dermed et solid forsprang på resten av bransjen. Dette forspranget har de utnyttet til det fulle, og systemet får fremdeles spennende utvidelser fra overraskende hold. Et godt eksempel på dette er objektivet som ble annonsert av "Brenner Import- und Großhandels GmbH", blant venner kalt B.I.G. Nei, vi har heller aldri hørt om dem før, men på Photokina lanserte de et kompakt skiftobjektiv for mFT, nærmere bestemt en 15 mm f/4.5. Den er konstruert av 8 elementer i 6 grupper, og kan skiftes maksimalt 5,3 mm. vekten er beskjedne 200 gram, og prisen oppgis til €999. Om den kommer til Norge er ennå uvisst.

Schneider Kreuznach er et kjent optikkmerke, om enn kanskje noe vanskelig å stave, og de meldte seg inn i mFT-samarbeidet i februar 2011. På Photokina 2012 ble de første mFT-objektivene fra den kanten annonsert. Ikke bare har Schneider Kreuznach godt rykte på seg for optisk kvalitet, de nye mFT-objektivene vil også ha autofokus og blenderkontroll på kamerahuset, noe som ikke er vanlig kost fra dem. De nye objektivene er en 14 mm f/2.0 som skal bli tilgjengelig i slutten av 2013, samt en 30 mm f/1.4 og en 60 mm f/2.4 makro. begge disse to vil bli også bli tilgjengelige i slutten av 2013, men noe senere enn 14 mm-objektivet.

mFT-samarbeidet består i første rekke av Panasonic og Olympus, og det ville vært merkelig om ikke også de lanserte noe spennende optikk til systemet sitt - noe de også gjorde. Panasonic slapp som forventet sin Panasonic LUMIX G X VARIO 35-100 mm f/2.8. Som navnet antyder er dette en lyssterk telezoom som skal tilsvare den vanlige 70-200 mm for andre systemer.

Olympus på sin side slapp lyssterke saker de også, nærmere bestemt M.ZUIKO DIGITAL ED 60 mm f/2.8 og M.ZUIKO DIGITAL 17 mm f/1.8, henholdsvis et makroobjektiv og en lyssterk vidvinkel. Førstnevnte har fått en pris på $500 i USA, mens sistnevnte vil bli atskillig dyrere når det kommer på markedet en gang i første halvdel av 2013. Hvor mye dyrere vet vi dessverre ikke.

Ikke alt Olympus slapp var like lyssterkt, men Olympus BCL-1580 er likevel interessant. Essensielt er dette nemlig et objektiv som er så lite at det nesten er å betrakte som et deksel for kameraets objektivfatning - betydelig mindre enn selv de minste pannekakeobjektivene altså. Dermed er ytelsen heller ikke all verden, men de har faktisk fått plass til tre linseelementer i like mange grupper. Til sammen utgjør de 15 mm brennvidde, men en fast blender på f/8.0.

Å si at Panasonic slapp dette er nok å overdrive, men de kom med en mFT-relatert nyhet til på Photokina, nemlig at de arbeider med å utvikle to nye objektiver: En 150 mm f/2.8 og en 42,5 mm med en lysstryke på hele f/1.2. Lite annet er kjent om disse, bortsett fra at de er tenkt en lansering i 2013 eller 2014, som dette bildet fra deres pressekonferanse på Photokina viser:

Også andre systemer så mer optikk bli lansert på Photokina. For Sony Nex og Fujifilm X kommer det for eksempel nye objektiver fra Carl Zeiss, i form av 12 mm f/2.8, 32 mm f/1.8 og en 50 mm f/2.8 macro. Som vanlig fra Zeiss blir dette ikke billige saker, og prisen for hver av dem er forsiktig anslått til rundt 1000 Euro når de dukker opp på markedet en gang i første halvår 2013.

I tillegg slapp Fujifilm selv Fujifilm FUJINON XF 18-55 mm f/2.8-4 R LM OIS, en normalzoom til sin egen X-fatning.

Samsung var også seg selv nærmest, og kunngjorde at de kommer med to objektiver, Samsung 12-24 mm f/4-5.6 og Samsung 45 mm f/1.8. Begge to skal ha Samsungs fabelaktige i-Function betjeningssystem, og sistnevnte skal også være utstyrt med en stepping-motor for spesielt jevn og stillegående fokus, som er spesielt praktisk under videoopptak.

De "to store" kom ikke med særlig mye optikk på Photokina. Faktisk kom ikke Canon med noe ny optikk i det hele tatt, og Nikon slapp kun et nytt objektiv til sitt 1-system. Nikon 1 NIKKOR 18.5 mm f/1.8 er et lyssterkt og forholdsvis rimelig fastobjektiv som vil være svært nyttig for de fleste, spesielt med tanke på at veiledende pris ikke er høyere enn 1590 kroner. Det skal dukke opp i butikkene i november.

Pentax på sin side kom med to nye objektiver: En fleksibel ultrazoom, Pentax DA 18-270mm f/3.5-6.3 ED SDM, som skal konkurrere med tilsvarende fra Sigma og Tamron, og vil nok til forveksling ligne på sistnevntes objektiv. Pussig det derre. Uansett kom Pentax også med gode nyheter for fugletitterne, nemlig et teleobjektiv på hele 560 mm. HD Pentax DA 560mm f/5.6 ED AW vil altså tilsvare 840 mm brennvidde ved fullformat. her kan du lese mer om de to nye objektivene fra Pentax.

Les også: Vår test av Tamron AF 18-270mm F/3.5-6.3 Di II VC PZD

Er ikke blodseriøse teleobjektiver til mange tusen kroner helt din greie, kan det være Lensbaby Spark er det. Dette er essensielt et lekeobjektiv med fast blender på f/5.6 og en brennvidde som er omtrent 50 mm. Lensbaby Spark er en ny billigversjon av de mer velkjente objektivene fra samme produsent, og er ikke ment til bruk på fullformatkameraer. I første omgang kommer det kun til Nikon og Canon, men tiden får vise om andre får muligheten til å leke med dette.

En rekke tredjepartsoptikk for de ulike speilreflekssystemene kom også frem for første gang i uken som gikk, og mye av det som kom var av det spennende slaget.

Tamron har for eksempel sluppet sin klassiske 90 mm makro i ny versjon, SP 90mm F/2,8 Di Macro 1:1 VC USD. Dette objektivet har i sine ulike varianter vært en vinner i årtier, og det er neiggu ikke dumt nå heller. Tamrons nye bildestabilisator er på plass, og det samme er stillegående fokusmotor og værtetting. I tillegg har det nå fått intern fokusering, noe som er spesielt praktisk på makroobjektiver. Har du Nikon, Canon eller Sony vil du kunne få en passende versjon av dette objektivet.

I samme slengen slapp Tamron også SP 70-200mm F/2.8 Di VC USD, en telezoom som per dags dato er den mest kompakte av typen. Også dette kommer for Canon, Nikon og Sony, og får værbeskyttelse, bildestabilisator og stillegående fokusmotor. Begge objektivene fungerer for øvrig på fullformatkameraer.

Sigma slapp også flere interessante nyheter, blant annet 35mm f/1.4 DG HSM. Basert på hva Sigma har fått til med 50 mm og 85 mm med samme lysstyrke, er dette objektivet noe vi gleder oss til å se nærmere på.

Les også: Vår test av Sigma 85mm F1.4 EX DG HSM

I tillegg kommer det nye versjoner av Sigma 17-70mm f/2.8-4 DC Macro OS HSM og Sigma 120-300mm f/2.8 DG OS HSM. Alle disse tre objektivene kan du lese mer om her, men essensielt er det forbedringer innen konstruksjon og værbeskyttelse som gjelder, foruten en helt ny mulighet for å koble objektivene til en datamaskin og foreta kalibrering og finjustering av dem ved hjelp av en ny docking. Dette systemet vil hete A1, og Sigma er så vidt vi vet aller først ute med noe slikt. I første omgang kommer objektivene i fatninger for Nikon, Canon og Sigma, men med tiden skal man heller ikke utelukke muligheten for versjoner for Sony og Pentax.

Schneider Kreuznach lanserte også ting til andre systemer enn mFT, og annonserte faktisk hele fire nye objektiver for ulike speilrefleksfatninger. En 85 mm makro med blender f/2.4 ser dermed snart dagens lys, sammen med en 35 mm f/1.4 og en 50 mm f/1.4 og en tilt-skift 28 mm f/4.5.

Tilt/skift-optikk pleier å være dyre saker, men like før Photokina kom Samyang på banen og annonserte at de ville slippe Samyang T-S 24mm f/3.5 ED AS UMC. Pris og tilgjengelighet i Norge er ennå ikke kjent, men objektivet vil kunne brukes på fullformatkameraer og vil slippes i utgaver for Canon EOS, Nikon F, Pentax K og Sony A.

Mer info om Samyang T-S 24mm f/3.5 ED AS UMC finner du her.

På Photokina viste Samyang også frem en prototype på en 10 mm for kameraer med APS-C-størrelse bildebrikke. Samyang 10mm 1:2.8 ED AS UMC CS skal visstnok komme på markedet i slutten av 2012 eller tidlig i 2013.

Les også: Guide: Hva betyr det som står på objektivet ditt?

annonse