Tek.no

Nyhet

EU vil at verdens første exaflop-maskin skal produseres i Europa

Skal investere 9,6 milliarder kroner for å realisere planen.

Chesky/Shutterstock.com
16 Jan 2018 06:00

Superdatamaskiner har lenge vært et felt som domineres av USA og Kina, og Europa har faktisk hengt et godt stykke bak. Nå er EU tilsynelatende lei av dette, for nylig publiserte de en pressemelding hvor de kunngjør en massiv, frisk satsing på feltet.

EU-kommisjonen foreslår å brukere én milliard euro, cirka 9,6 milliarder norske kroner, på bygging av superdatamaskiner i «verdensklasse». Hensikten er å oppnå større uavhengighet på området.

Satser på exaflops-ytelse innen få år

– I dag prosesserer europeiske forskere og industri dataene sine utenfor EU fordi behovene deres ikke blir møtt av den ytelsen som er tilgjengelig i EU. Denne mangelen på uavhengighet truer personvern, databeskyttelse, kommersielle handelshemmeligheter og eierskap til data, heter det i pressemeldingen.

Kinesiske Sunway TaihuLight ligger på en solid førsteplass blant verdens superdatamaskiner, med en ytelse på 93 petaflops. EU må lage en maskin som er ti ganger kraftigere om de skal nå ambisjonene sine.
National Supercomputing Center in Wuxi

EUs planer er både ambisiøse og konkrete. Organisasjonen sikter mot å oppnå såkalt exaflops-ytelse innen år 2022-2023. Exaflops-ytelse vil si minst én trillion flyttallsoperasjoner per sekund, som er det samme som én milliard milliarder.

Ingen superdatamaskiner er ennå i nærheten av denne ytelsen. Den aller kraftigste superdatamaskinen per dags dato, kinesiske Sunway TaihuLight, har en ytelse på 93 petaflops. Det kreves altså en tidobling av denne ytelsen for å komme opp i exaflopsytelse.

Skal gjøre bilproduksjon langt mer effektiv

Ifølge EU skal superdatamaskinene nyttiggjøres på en lang rekke områder, blant annet innen industri, kunstig intelligens, teknologisk utvikling og forskning. Som et eksempel peker EU-kommisjonen på at bilproduksjonssykluser kan reduseres fra 60 til 24 måneder ved hjelp av teknologien.

Europa har riktignok allerede en superdatamaskin som hevder seg i toppsjiktet i form av den sveitsiske maskinen Piz Daint, som befinner seg på en tredjeplass i verden med en ytelse på 19 petaflops. Sveits ligger dog ironisk nok utenfor EU, og EU har dermed ingen maskiner på topp 10-listen, som de også selv bemerker i pressemeldingen.

For øvrig har også USA planer om en exaflops-maskin, så det blir spennende å se hvem som vinner kappløpet.

I mellomtiden kan det være kvantedatamaskiner også vil sette oss i stand til å løse nye typer oppgaver »

(Via Bloomberg)

Les også
Denne brikken er resultatet av arbeidet til 2000 utviklere i fire år
Les også
750 Raspberry Pi skal avlaste verdens sjuende kraftigste datamaskin
annonse

Les også