Tek.no

Nyhet

iPhone Xs kan laste ned data dobbelt så raskt som Xr

En hittil lite omtalt forskjell på de to modellene.

Niklas Plikk, Tek.no
6 Nov 2018 11:43

Forskjellene på «billigmodellen» iPhone Xr og toppmodellen Xs er stort sett ganske greie å identifisere: LCD- i stedet for OLED-skjerm, ett bakkamera mot to, hakket mindre RAM og aluminium i stedet for stål.

PCMag påpeker imidlertid at det er en forskjell også i antenneoppsettet på de to telefonene. Mens Xs støtter såkalt 4x4 MIMO, mangler Xr to av de fire antennene, noe som gjør at den bare støtter 2x2 MIMO.

Kort fortalt er MIMO en teknologi som gjør at klienten, i dette tilfellet telefonen, kan kommunisere med basestasjonen ved hjelp av flere signalstrømmer samtidig – litt som en motorvei med flere filer, om du vil.

4x4 betyr at telefonen og basestasjonen kan kommunisere med fire signalstrømmer samtidig, mens 2x2 altså bare tar i bruk to signalstrømmer.

Men hva har det egentlig å si?

Dobbel fart

PCMag har tatt i bruk proffutstyr til å teste antenneytelsen på de to telefonene ved ulike signalstyrker, og konklusjonen er at Xs har betraktelig bedre nettverksytelse.

Med et 20 MHz-signal fra en basestasjon med 4x4-støtte oppnådde iPhone Xs en makshastighet på snaue 400 megabit per sekund, mens Xr makset ut på 200 megabit.

Ikke overraskende forble også nedlastingshastighetene høyere hele veien til signalet døde ut omtrent på samme nivå (rundt -128 dBm RSRP, om du er spesielt interessert) på begge telefonene.

Bedre også ved 2x2

Litt mer overraskende er det kanskje at Xs har betraktelig bedre nedlastingshastighet også i et nett hvor basestasjonen kun har 2x2-støtte. Ved perfekt signalkvalitet er det helt jevnt, men Xs-hastighetene holder seg langt bedre når signalet blir svakere.

Når det er sagt, så hadde fjorårets iPhone-toppmodell, iPhone X, også bare 2x2-støtte, så årets flaggskip har altså fått en boost i nettverksytelsen, i alle fall for data. Alle årets Android-toppmodeller har imidlertid 4x4-støtte.

Fikk kritikk

Apples siste iPhoner har for øvrig vært gjenstand for kritikk, både for dårlig 4G- og wifi-ytelse. Dette skal imidlertid ha blitt bedret noe i iOS 12.1, og kritikken virker å ha stilnet noe siden lanseringen i september.

En tidligere test fra PCMag sammenliknet iPhone Xs og Xs Max med Samsung Galaxy Note 9 og Google Pixel 2, og der var konklusjonen at Galaxy Note 9 bød på best ytelse, men at forskjellene var små. Alle var imidlertid betraktelig bedre enn fjorårets iPhone X.

Har du en ny iPhone? Hvordan har mobildekningen vært for deg?

annonse

Les også